Actualitate

Cât de mult le-au dat urșii de furcă jandarmilor. Bilanțul misiunilor estivale

Jandarmii din județ au intervenit anul acesta de peste 30 de ori pentru protecția comunităților în care și-au făcut apariția urșii. Numărul misiunilor de acest fel a fost mai mare cu șase comparativ cu perioada similară a anului trecut, a informat conducerea Inspectoratului Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud.

Pentru intervenții în cazul apariției urșilor, de la începutul acestui an s-au înregistrat 49 de solicitări prin 112 față de 42 în aceeași perioadă a anului trecut. În 2024, sălbăticiunile au atacat animale din gospodării și au produs, de regulă, pagube materiale. Într-un singur caz au atacat și un om la Bistrița Bârgăului.

Jandarmii au intervenit în 31 de cazuri, cu șase mai multe decât anul trecut, iar în timpul misiunilor au întâlnit văzut urșii în patru situații, cu una în plus față de anul trecut.

În perioada sezonului estival (1 iunie – 15 septembrie), jandarmii au avut 4.797 misiuni de ordine publică, pază și protecție instituțională, a declarat într-o conferință de presă inspectorul șef al IJJ Bistrița-Năsăud, col. Florin Furnea.

Dintre acestea, 200 au fost misiuni de asigurare a ordinii publice la manifestări cultural-artistice, de protest, sportive sau religioase și 2.503 misiuni de menținere în sistem integrat. Au fost executate 307 acțiuni comune cu alte instituții și 117 intervenții la diferite evenimente sesizate prin intermediul 112.

Jandarmeria a sesizat organele de cercetare penală în 60 de cazuri. Dintre acestea 14 au fost constatate independent, iar 46 în acțiuni cu alte instituții. Pe timpul misiunilor au fost aplicate 864 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 228.250 lei. Amenzi s-au dat pentru tulburarea liniștii publice, organizarea activităților de picnic și încălcarea legislației în domeniul silvic.

3 comentarii

  • Ursul din La Fontaine, vâna cu piatra muște,
    Și a venit Hârjoabă în stand ca să-l împuște,
    Cum că-i pericol public, și prost, și nespălat:
    Urșii-bruni din pădure s-au cam destrăbălat.
    Astfel, în partea noastră, nu mai încapi de ei.
    Mulți produc accidente în pajiști, printre miei.
    Când nu au loc de dânșii prea desele mașini,
    Primarii buni, pe Someș, pățesc numai rușini.
    Urșii-bruni ne aleargă prin câmpuri și păduri.
    Oameni de stat sau cadre ce nu luați măsuri,
    Veniți cu noi pe râuri spre munți către obârșii,
    La răscolit bârloguri, la scos din peșteri urșii!
    Urcați la munte, prieteni, Nimrozi întruchipați,
    Cum se urcau pe vremuri păstorii din Carpați.
    – Hârjoabă! – Castelane!! Ce bine-i că exiști!!
    Urșii-bruni – fără tine, ne cred speriați și triști,
    Dar le-arătăm la noapte cumva – la braconaj,
    Că suntem frați de cruce, vestiți pentru curaj.

    6
    8
  • Ministrul mediului spune că numărul urșilor este de trei ori mai mare decât normalul și că trebuie împușcați. Și în Parlament numărul aleșilor este de trei ori mai mare, deci cum procedam?

    33
    • Problema urșilor se va rezolva odată cu tăierea pensiilor speciale și Parlament 300, de către Guvernul AUR. Adică, în veci pomenire! Pe guvernanți îi chinuie talentul, dar nu au inspirație.

      1
      4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.