Pesta micilor rumegătoare nu a ajuns, din fericire, în Bistrița-Năsăud, însă exporturile de ovine din județ au de suferit din cauza acestei boli, a spus Ioan Bologin, directorul Direcției Sanitare, Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud.
”La nivel național nu aș putea spune că nu sunt probleme, dar la nivel județean nu există niciun focar, nici suspiciuni. La nivel național, focarele sunt în curs de stingere. La această dată cred că mai sunt 27 de focare în Tulcea și Timiș. Este adevărat că, s-a redus cererea de cumpărare a oilor din partea beneficiarilor din alte țări. S-au cerut analize suplimentare. O delegație din România a mers în Iordania și renegociază începerea exportului. Se face și la această dată export sau schimb intraunional, dar având în vedere restricțiile impuse, mulți beneficiari nu cumpără animale”, a spus Ioan Bogolin, răspunzând unei întrebări.
În ședința Colegiului Prefectural, el a mai adăugat: ”Crescătorii de ovine care au animale de vânzare sigur că pot fi afectați, nefiind cumpărători. Există un ordin comun al Ministerului de Interne, Ministerului Agriculturii și ANSVSA prin care, pentru 30 de zile, a fost interzisă mișcarea (oilor -n.r.) între exploatații, dar s-a permis mișcarea înspre centrele de colectare care au ca destinație exportul sau schimburile intraunionale și spre abatorizare. Ordinul a avut un termen de 30 de zile. A fost emis în 5 septembrie, iar în 5 octombrie își va înceta valabilitatea”.
Pesta micilor rumegătoare (PMR), este o boală infectocontagioasă, de natură virotică, întâlnită la capre și oi, cu caracter endemic epidemic şi evoluţie supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul mucoasei.
Primul focar de pestă a micilor rumegătoare a fost confirmat pe 19 iulie, la o fermă comercială, cu un efectiv de 49.091 de oi, din localitatea Baia, județul Tulcea, însă primele cazuri de îmbolnăvire au apărut încă din 11 iulie. Pe 1 august, numărul focarelor ajunsese deja la 37. Soluția propusă de oficialii guvernamentali a fost ca crescătorii de ovine să nu mai scoată oile la pășunat pentru o perioadă de trei săptămâni.
În Bistrița-Năsăud sunt peste 450.000 de oi și capre, județul fiind fruntaș la nivel național ca număr de efective.
Exporturile primitive de oi vii pe care le face Romania intereseaza prea putin. Importante sunt subventiile de cat mai multe feluri si pentru te miri ce obiective fantasmagorice. Nimeni nu tine oi pentru veniturile din productie, scopul crescatorilor este accesul pe poarta deschisa larg in bugetul de stat iar pe acest criteriu se face si selectia intre oieri: fidelitatea si contributiile la partid sunt rasplatite pe seama bugetului de stat; adica din banii nostri, ai celor care platim, ca nu toti platesc. Cine capata de la buget nu plateste niciodata iar ceilalti, care platesc, sunt victimele de serviciu, abuzate si catalogate cu orice ocazie ca fiind infractori, evazionisti, sabotori, hoti, criminali, banditi.