Oamenii s-a adunat în faţa Căminului Cultural din Ragla în care se ţinea şedinţa Colegiului prefectural pe teme de agricultură şi i-au cerut primarului din Dumitriţa, Vasile Moga, să le permită accesul în clădire fiindcă au şi ei probleme de ridicat reprezentanţilor statului. Edilul nu le-a dat voie să intre până la punctul de „Diverse”, oamenii fiind obligaţi să aştepte în ploaie.
Într-un final, au fost poftiţi înăuntru unde fiecare s-a prezentat şi apoi şi-a spus păsul. ”Este Colegiu prefectural, sunt prezenţi toţi sefii de instituţii deconcentrate care dau raportul lunar în legătură cu munca lor. Azi au dat raportul DSVSA şi Direcţia Agricolă. Ştiu că aveţi probleme legate de culturi, de sănătatea animalelor. Cu privire la alte probleme, legate de proprietăţi spre exemplu, sau dacă aveţi alte nemulţumiri, vă aştept la Prefectură în fiecare vineri”, le-a transmis prefectul Ioan Țintean.
Un bărbat a ridicat o problemă de proprietate, dar i s-a spus că nu e contextul potrivit să o discute. Un altul a spus că animalele protejate dau iama prin culturile oamenilor, iar aceştia nu ştiu ce să mai facă pentru a se apăra fiindcă vânătorii nu au voie să le împuşte. Istrate Şteţco de la Inspectoratul de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj le-a spus cum pot obţine despăgubiri în acest caz, iar Daniel Frăsincari de la Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă i-a sfătuit să-şi împrejmuiască terenurile cu garduri electrice. Frăsincari a spus că, la Mijlocenii Bârgăului, sunt amplasate astfel de garduri realizate de asociaţiile crescătorilor de animale care folosesc banii europeni pentru a-şi proteja culturile de mistreţi şi alte animale sălbatice.
O femeie care are 200 de oi i s-a plâns prefectului că păstorul i-a otrăvit mai multe mioare şi că asociaţia crescătorilor de ovine nu îi permite să adape oile în jgheabul amenajat cu bani europeni. Ioan Ţintean a îndemnat-o să depună o plângere la Poliţie pentru ca IPJ să poată ancheta cazul păstorului şi acesta să fie pedepsit. Un alt bărbat a spus că procesatorul de lapte le dă sătenilor doar 80 de bani pe litru, o sumă derizorie care îi duce la sapă de lemn. Şi acestuia, prefectul i-a explicat că statul nu poate interveni pe piaţa liberă, fermierii fiind cei care pot, prin asociere, să negocieze mai bine cu procesatorii.
La şedinţa Colegiului prefectural de la Ragla, comuna Dumitriţa, au prezentat rapoarte de activitate Ioan Bogolin de la Direcţia Sanitar-Veterinară, Ioan Tabără de la Direcţia Agricolă şi Ginger Silviu de la Unitatea Fitosanitară.
Directorul executiv al DSVSA Bistriţa-Năsăud, Ioan Bogolin, a precizat că în acest an DSVSA a efectuat 2.064 de controale, din care – 176 la ferme de animale, târguri şi în trafic, iar 1.888 la unităţi de producţie, procesare, depozitare, comercializare produse alimentare. Pentru neconformităţile constatate s-au aplicat 212 amenzi în valoare de 152.000 lei şi 12 avertismente, s-au emis 5 ordonanţe de suspendare/interzicere a activităţii şi s-a dispus retragerea de pe piaţă şi distrugerea cantităţii de 486,5 kg produse alimentare, în valoare de 4.735,4 lei.
El a enumerat şi focarele de boli depistate în acest an în Bistriţa-Năsăud: tuberculoză 5 focare – 84 de bovine; turbare la vulpe 28 focare – 38 de vulpi; turbare la bovine 1 focar – 2 bovine; turbare la câine 1 focar – 1 câine; anemie infecţioasă ecvină 31 focare – 31 cai; paratuberculoză 6 focare – 23 de bovine. La 15 septembrie, erau înregistrate în judeţ următoarele exploataţii: bovine – 18.076; ovine – 5.473; caprine – 1.499; suine – 11.465. Efective de animale: bovine – 80.098; ovine – 374.168; caprine – 29.306; suine – 43.378.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu