Social

Peste 3700 de pensionari din județ au depus deja adeverințe pentru ”mica recalculare”

După recalcularea pensiilor pe bază de contributivitate, din septembrie a început ”mica recalculare”, care ia în calcul veniturile și sporurile nepermanente. Peste 3700 de pensionari din Bistrița-Năsăud au depus deja la Casa Județeană de Pensii adeverințe din care reiese că au obținut sporuri, indemnizații, prime sau bani în urma orelor suplimentare.

Potrivit Legii 360/2023, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare, pensiile stabilite conform legislației anterioare și care au fost recalculate prin noua formulă prevăzută în noua lege vor fi recalculate din oficiu prin valorificarea adeverințelor care atestă veniturile sau sporurile nepermanente, veniturile totale brute realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 care nu au fost valorificate la stabilirea inițială a pensiilor și pe baza cărora s-a plătit contribuția la sistemul asigurărilor sociale de stat.

Ca să le fie luate în calcul la ”mica recalculare”, pensionarii se văd nevoiți să aducă adeverințe de la angajatori sau deținători de arhive din care să reiasă că au primit sporuri, prime, premii, că au făcut ore suplimentare, au obținut al 13-lea salariu, au primit spor pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică și care asigură perfecționarea de specialitate a învățătorilor și educatorilor, etc.

Cei care au depus deja adeverințe până la 1 septembrie 2024 vor primi drepturile cuvenite începând cu această dată, iar cei care vor depune documente după această dată, însoțite de adeverințe conform Anexei 6 pe care o găsesc AICI, vor primi drepturile recalculate începând cu data de 1 a lunii următoare depunerii cererii.

Nu este necesară depunerea adeverințelor la dosarul de pensie dacă respectivele venituri au fost obținute după 1 aprilie 2001 și nici dacă veniturile respective au fost obținute în urma unor sentințe judecătorești definitive, a spus Mirela Curac, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud, joi, într-o conferință de presă.

”Personalul salariat a beneficiat suplimentar salariului de încadrare specificiat în carnetul de muncă și de sporuri: cu caracter permanent și fără caracter permanent. Prima categorie a fost deja valorificată în stabilirea drepturilor de pensie dacă au fost dovedite de către pensionari, acestea făcând parte din baza de calcul a pensiilor anterior datei de 1 aprilie 2001. Cea de-a doua categorie, a sporurilor fără caracter permanent, a fost introdusă ca element de noutate în actuala lege a pensiilor și vor fi valorificate cu condiția ca acestea să fie dovedite cu modelul tip începând cu luna iunie 2021, preluate și de actuala legislație în Anexa 6, și să fi fost încasate anterior datei de 1 aprilie 2001. Cel mai uzual spor cu caracter permanent e cel de vechime și nepermanent al 13-lea salariu, premii, prime, muncă în acord”, a explicat Mirela Curac.

Potrivit sursei citate, până acum peste 3700 de pensionari au depus adeverințe pentru ”mica recalculare”. Cei care știu că se încadrează pot depune în continuare documente – nu este termen limită – urmând ca drepturile să le primească cu data de 1 a lunii următoare depunerii cererii.

Mirela Curac a explicat că pensionarii se plâng funcționarilor CJP că anumiți deținători de arhive le cer sume mari pentru eliberarea adeverințelor, dar a precizat că instituția nu poate interveni în acest caz ca să le ceară respectivilor să o facă gratuit întrucât nu are competențe: ”Obligația noastră este să valorificăm aceste adeverințe”, a subliniat ea.

Reamintim că sporurile permanente au putut fi introduse în aplicația informatică începând cu luna iunie a anului 2021 după modificarea legislației, iar drepturile au fost prevăzute că se vor acorda începând cu septembrie 2024. În afară de cel de vechime, mai sunt pentru lucrul în subteran, pentru lucrul pe platformele marine, de foraj și extracție, sporul pentru condiții grele de muncă, pentru lucrul sistematic peste programul normal, sporul pentru exercitarea unei funcții suplimentare, etc.

Pe de altă parte, Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud a fost acționată în judecată de circa 50 de pensionari nemulțumiți de felul în care s-a făcut recalcularea inițială, printre aceștia numărându-se și foști mineri.

Începând din ultima săptămână din luna august și până în prezent s-au făcut și o sută de revizuiri a deciziilor deja emise din cauza unor puncte de stabilitate acordate incorect.

Totodată, au fost emise 365 de decizii pentru pensionarii cărora nu li s-a putut finaliza recalcularea la timp din motive tehnice. Procesul nu s-a finalizat, urmând să mai fie emise încă peste 830 astfel de decizii.

Oamenii își vor primi drepturile retroactiv direct în cont imediat ce se va finaliza procesul.

1 comentariu

  • Le-a dat Ciuma Rosie activitate …sa nu se plictiseasca in pensie. Au pus persoanele de 70-80 de ani pe drumuri sa-si dovedeasca perioadele lucrate, platind pe unele adeverinte pana la 1500 RON. Traiasca Ciuma Rosie! Votati Ciorapu Marcel sau Ciuca (al nostru)!

    6
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.