Economie Recomandări

Producția de mere în județ, afectată de grindină și secetă. Cât costă kg

Merele s-au copt cu o lună mai devreme în Bistrița-Năsăud, însă producția diferă de la o zonă la alta în funcție de cum a fost vremea în primăvară sau dacă a lovit gheața în vară. La Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița, 95% din producția de mere e compromisă de grindina care a lovit pomii în luna iunie.

”Pentru Stațiune, toamna e catastrofală, deoarece noi am fost loviți de grindină la începutul lunii iunie, o grindină cu o intensitate și o mărime cum nu am văzut în 30 de ani de activitate în Stațiune și nici în viața mea de ceva ani. Astfel, toată producția pe din loturile experimentale și de unde mizam să facem venituri pe care să le folosim în activitatea de cercetare, dar și de dezvoltare este compromisă în proporție de peste 95%. Anul acesta avem o situația pe care nu am mai întâlnit-o niciodată de când sunt eu în Stațiune. Noi avem în derulare investiții cu plase antigrindină, dar le-am făcut din surse proprii și timid, pe o suprafață extrem de restrânsă la specia cireș și acolo am reușit să salvăm o suprafață mică din care am reușit să obținem producție, dar e mult prea puțin. Sigur ne-am fi dorit să avem o suprafață mult mai mare, încercăm să facem investiții și să extindem și mizam pe veniturile acestea din activitatea de dezvoltare ca să direcționăm veniturile, însă situația actuală cu pagubele produse de grindină ne-au dat calculele peste cap în totalitate”, a spus dr. Ioan Zagrai, directorul instituției.

Din lipsă de mere, Stațiunea nici măcar nu a fost prezentă anul acesta la Festivalul ”Toamna Bistrițeană”. În schimb, au venit aici câțiva mici producători din Sântioana și Unirea care au vândut merele cu 4 lei kilogramul, cu un leu mai scumpe decât anul trecut.

”Producția de mere e bună. Au înflorit pomii mai târziu, dar suntem mulțumiți. Sunt multe căzături, dar față de anul trecut avem foarte multe. Avem Auriu de Bistrița, Golden, Generos, Florina, Starkprim și Batule. Le-am mai scumpit pentru că toate s-au scumpit. Oamenii nu vin la lucru fără 200 de lei pe zi cu mâncare. S-au mai scumpit tratamentele. Vindem merele în piață și mai avem un magazin și la Cibella, dar și de acasă sau de pe internet. Deocamdată, nu am făcut nu știu ce vânzări. Cele mai bune de consumat acum, proaspete, sunt Auriu de Bistrița, Aura și Starkprim, iar pentru păstrare la iarnă Generoso și Florina”, a spus Ciprian Pipetănar din Sântioana.

În schimb, Ardelean Ciudărean din Unirea se plânge de o recoltă slabă: ”La noi au fost înghețuri primăvara, apoi căldură foarte mare, secetă. Ne-am cam chinuit anul acesta. Producția e la jumătate față de anul trecut. Prețurile au rămas însă la fel, 4 lei kilogramul. Față de magazine unde se vând cu 5 -6 lei/kg, eu zic că 4 lei/kg merităm și noi la câtă muncă depunem”.

Livada TeTa a anunțat că și anul acesta va avea porți deschise la cules de mere, o veste pe care amatorii de fructe au așteptat-o cu interes, la fel ca în fiecare toamnă.

Etichete

1 comentariu

  • Parcă unii s-au obișnuit mereu să plângă și să dea vina pe vreme și pe Doamne-Doamme pentru a justifica scumpirea, sau a cere despăgubiri. Vremea e aceiași pentru toți, doar că unii investesc și muncesc, iar alții așteaptă să pice ,,pară mălăiață…în traista lui nătăfleață” No, numa zîc.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.