Cultură

Centrul Bistriței se vrea a fi iluminat tot timpul anului ca de sărbători

O jumătate de milion de lei ar putea fi investiți în iluminatul arhitectural al clădirilor din centrul istoric al Bistriței pe toată perioada anului. Orașul ar putea deveni astfel mai atractiv, cred inițiatorii unui proiect de bugetare participativă care au depus un proiect în acest sens.

”Ne dorim că Bistrița să devină mult mai atractivă și modernă prin îmbunătățirea aspectului vizual, aplicat pe infrastructură existentă. Mai precis, zona pietonală poate să devină o atracție turistică că în marile orașe importante din Europa folosind iluminatul arhitectural al clădirilor. Practic, prin efectele luminilor care vor colora clădirile de pe zona pietonală, Bistrița va fi tot mai atractivă.

Așa cum iluminatul arhitectural de Crăciun atrage mii de bistrițeni curioși de luminițele sezoniere, pe tot parcursul anului ne putem bucură de o zona atractivă, colorată, care va atrage mai mulți turiști.

Iluminatul arhitectural poate fi o pată de culoare în sensul că fiecare clădire poate fi colorată într-un anumit mod sau în funcție de evenimente luminile să poată fi schimbate.

Clădirea Primăriei Bistrița beneficiază de un astfel de sistem, însă toate clădirile de pe pietonal pot fi conectate la un astfel de sistem fără un deranj mare și cu efort minim.

Sistemul nu necesită șantier și disconfort, el vine instalat pe fațadele clădirilor, între ferestre. Cablurile de alimentare pote fi în serie, amplasate orizonat pe fațadele clădirilor între parter și etaj și poate fi conectat la iluminatul stradal.

Iluminatul arhitectural al clădirilor este o metodă modernă care pune în valoare patrimoniul cultural monumental și se poate realiza foarte ușor și prin costuri mici”, se arată în proiectul estimat la 500.000 de lei. Mai multe: AICI.

Foto: arhivă iluminat festiv 2023

Etichete

5 comentarii

  • Este foarte buna propunerea! Ar trebui completata in sensul de a sarbatori și Craciunul în fiecare saptamană. Cu exceptia week-end-ului in care pică Paștele calculat după calendarul Gregorian.

    15
    4
  • „Practic, prin efectele luminilor💡💡💡 care vor colora clădirile de pe zona pietonală, ”
    ….
    SE VA VEDEA f BINE CUM CAD De pe ele BURLANELE și TENCUIALA !!!

    22
    3
  • How dare you?
    Noi incercäm sa salväm humanitatea de la catastrofa climaticä si dorim ca toatä omenirea sä reducä emisiunile de CO2 , iar voi provocati un colaps climatico prin sporirea consumului de electricitate.

    9
    9
  • Sunt străzi care sunt in bezna de 20 de ani și primăria vrea sa facă din noapte permanent in centru. Foarte inteligenti …..

    15
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.