Social

Malul drept al râului Bistrița poate deveni o zonă de relaxare, lectură și educație

Zona cuprinsă între str. Petru Maior bl. 2 sc .C și Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” poate fi amenajată într-un mod care să pună în valoare habitatul natural de pe marginea râului, dar, în același timp, să creeze noi oportunități recreaționale sau educaționale.

Potrivit inițiatorilor acestui proiect de bugetare participativă, zona ar putea deveni un spațiu inclus într-un circuit de alergare, plimbare, pescuit sau alte activități pentru comunitate.

Astfel, cu 120.000 de lei se pot înlocui băncile existente pe spațiul verde de pe malul drept al râului Bistrița cu bănci noi moderne, se pot amplasa cel puțin patru bănci SMART alimentate cu panouri solare și dotate cu panou informativ și iluminat cu LED și cu panou de încărcare USB, noi coșuri de gunoi colorate pentru colectare selectivă pe tipuri de deșeuri, patru panouri educative din lemn sau alte materiale rezistente la intemperie, special dedicate copiilor, dar și celor pasionați de natură, cu elemente cubice care să afișeze fotografii cu păsările și animalele care trăiesc în zona râului Bistrița.

Ce aduce nou proiectul și de ce este bun pentru comunitate

Proiectul propus aduce o serie de îmbunătățiri inovative și durabile în zona malului drept al râului Bistrița, transformând un spațiu care până acum a fost subutilizat într-o zonă recreațională și educațională deosebit de atractivă pentru comunitatea locală. (…) Copiii vor învăța, într-un mod distractiv și atractiv, despre biodiversitatea râului, iar acest lucru îi va face să se implice mai activ în protejarea mediului înconjurător. Pe lângă aceste aspecte concrete, proiectul oferă comunității o nouă oportunitate de a se reconecta cu natura. Zona râului Bistrița poate deveni un spațiu viu, dinamic, în care oamenii să vină nu doar pentru a se relaxa, ci și pentru a desfășura activități sportive sau educative.

În esență, proiectul aduce în prim-plan o abordare holistică de dezvoltare urbană, îmbinând estetica, funcționalitatea și educația într-un singur spațiu. În plus, acest proiect are potențialul de a crește atractivitatea turistică a zonei, oferind atât localnicilor, cât și vizitatorilor un loc de relaxare și explorare a naturii în inima orașului Bistrița. Beneficiile sale sunt multiple creșterea calității vieții, promovarea educației ecologice, stimularea colectării selective și utilizarea energiei regenerabile.

Inițiatorii proiectului sunt dispuși să elaborareze temele de proiectare, să vină cu idei pentru alegerea mobilierului urban, a modelelor de coșuri de gunoi, să obțină fotografii cu pasările și animalele din zona râului Bistrița și să aleagă locurile unde să fie amplasate panourile.

În această sesiune sunt depuse 12 proiecte de bugetare participativă. Ele vor putea fi votate după ce trec de faza evaluării.

4 comentarii

    • Va fi suberb să stai cu cartea în mână şi să admiri groapa de gunoi şi să simți mirosul greu care te doboară ce vine de la staţia de epuarare bonu dacă eşti puțin atent poți zãri câte un şalău maron ce pluteşte pe Bistrița în jos aproape că te simți ca pe strada Liviu Rebreanu.

  • Trebuie rezolvata problema turbiditati si a mirosului greu de suportat al raului Bistrita,nu o sa ne relaxam cu masca pe bot si sa privim o apa ingrozitor de tulbure aproape tot timpul,raurile noastre sunt frumoase si cristaline doar in viziunea poetilor!

    12
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.