Cultură

Cabinet de curiozități în cutie, la Muzeu

Precursor al muzeului modern, cabinetul de curiozităţi este prima dată organizat în camere foarte aglomerate unde regăsim colecţii enciclopedice din domeniile geologiei, istoriei naturale, artei, etnografiei, creându-se un spaţiu supranatural împânzit de artefacte.

Este menţionat pentru prima dată în 1599 de Ferrante Imperato în Dell’Historia Naturale. Caracterizat de un amestec haotic populat de reprezentări oculte, magice, ciudăţenii şi rarităţi, aceste spaţii găzduiesc picturi, monede, arme, cranii, grafică, pumnale, sânge de dragon, geme, cristale, insecte, seminte, plante, scoici, oase de spiriduş, blănuri etc. – un microunivers al lumii vii pe care oamenii de ştiinţă ai secolelor XVI-XVII începeau să îl descopere.

”Cabinetul de curiozităţi în cutie propus de noi este un loc în care vizitatorul va cunoaşte atmosfera şi se va familiariza cu conceptul iniţial. În acest cadrul vom prezenta periodic un obiect din patrimoniul muzeului nostru. Am încercat reconstituirea unui spaţiu fascinant şi exotic şi propunem ca prim obiect documentat o cahlă din atelierele meşterilor ceramişti saşi din Bistriţa. Vă invităm să aflaţi amănunte la muzeu”, a menționat Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.