Social

Întârzieri la deciziile de pensionare. Când va fi gata aplicația de calcul

Având în vedere interesul celor care solicită înscrierea la pensie începând cu data de 01.09.2024, data intrării în vigoare a prevederilor Legii nr. 360/2024 privind sistemul public de pensii, Casa de Pensii precizează că este în lucru o aplicație informatică de calcul care va fi funcțională în curând, termenul de finalizare a softului fiind luna aceasta.

Până atunci, față de termenul de soluționare de 45 de zile prevăzut de lege, ”se va proceda cu celeritate la emiterea deciziilor pentru dosarele depuse începând cu luna septembrie”.

Precizările Casei Naționale de Pensii:

”Legea nr. 360/2024, element de reformă a sistemului public de pensii, a introdus noi principii, definiții, elemente parametrice, precum și o nouă formulă de calcul a pensiilor care au impus realizarea unei noi aplicații de stabilire a drepturilor. Acest proces complex se realizează împreună cu un consorțiu de firme specializate, în baza unui contract care are ca termen de finalizare a aplicației utilizată la calculul pensiilor conform noii legi luna octombrie 2024, urmând ca după această dată aplicația să fie dată în producție. Complexitatea întregului demers este dată și de obiectivul ambițios pe care CNPP și l-a propus, respectiv acela de a integra toate modulele de calcul anterioare, toate versiunile de calcul impuse de legislațiile anterioare, respectiv de creare a unei baze de date unitare care să permită un istoric accesibil al tuturor dosarelor.

Ținând seama de preocuparea și implicarea totală a echipei care asigură – împreună cu specialiștii Casei Naționale de Pensii Publice – realizarea aplicațiilor informatice de stabilire și plată a pensiilor, ca parte a sistemului informatic integrat al CNPP, apreciem că aplicația informatică va fi implementată  în cel mai scurt timp posibil.

La acest moment, casele teritoriale de pensii înregistrează dosarele, le analizează, urmând să finalizeze deciziile pe baza noii aplicații informatice, în ordinea depunerii cererilor de pensionare. Față de termenul de soluționare de 45 de zile prevăzut de lege, se va proceda cu celeritate la emiterea deciziilor pentru dosarele depuse începând cu luna septembrie.

Asigurăm pe toți beneficiarii sistemului public de pensii de faptul că depunem toate eforturile pentru soluționarea cu profesionalism a tuturor solicitărilor adresate instituției noastre”.

RECALCULAREA PENSIILOR PRIN VALORIFICAREA VENITURILOR ȘI SPORURILOR NEPERMANENTE

Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii introduce – ca element de noutate – posibilitatea valorificării veniturilor și sporurilor nepermanente asupra cărora s-a datorat contribuția de asigurări sociale.

Astfel, conform prevederilor art. 155 din Legea nr. 360/2023:

„(1) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile prevăzute la art. 144 alin. (1) se recalculează din oficiu, prin valorificarea din adeverinţele care îndeplinesc condiţiile de valabilitate şi legalitate, prevăzute în Ordinul ministrului muncii şi protecţiei sociale nr. 487/2021 privind efectuarea operaţiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023, a sporurilor/veniturilor nepermanente sau a veniturilor lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuţia de asigurări sociale de stat, nevalorificate la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.

(2) Drepturile recalculate potrivit alin. (1) se acordă începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi.”

Sunt avute în vedere sumele reprezentând:

  • formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
  • premiile anuale și premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
  • recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
  • al treisprezecelea salariu;
  • formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;
  • sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică și care asigură perfecționarea de specialitate a învățătorilor și educatorilor;
  • indemnizațiile de muncă nenormată;
  • alte sporuri care nu au avut caracter permanent dar pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale și care se valorifică numai în situația dovedirii acestora prin adeverință întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 la lege.

CARE SUNT CONDIȚIILE DE VALABILITATE ŞI LEGALITATE CERUTE PENTRU ADEVERINȚE?

Acestea sunt prevăzute în:

  • modelul de adeverinţă prevăzut în anexa la Ordinul ministrului muncii şi protecţiei sociale nr. 487/2021, pentru adeverințele emise anterior datei de 1 septembrie 2024;
  • modelul de adeverință prevăzut în anexa nr. 6 din Legea nr. 360/2023, pentru adeverințele emise ulterior datei de 1 septembrie 2024.

Referitor la adeverințele doveditoare ale veniturilor lunare realizate, eliberate anterior datei de 18 iunie 2021 (data intrării în vigoare a Ordinului nr. 487/2021), acestea vor putea fi valorificate la stabilirea/recalcularea pensiei conform dispozițiilor legale, dacă conțin elementele din modelele susmenționate, chiar dacă nu respectă, ca formă, modelele invocate mai sus.

De exemplu, dacă adeverințele, valabile și legale, eliberate anterior datei de 18 iunie 2021, cuprind elementele de fond, veniturile lunare realizate (defalcate pe salarii realizate și sporuri), dar nu se menționează faptul că veniturile respective „au fost plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuţia de asigurări sociale de stat„, însă conțin mențiunea că s-a reținut și plătit CAS, acestea pot fi valorificate întrucât conțin elementele necesare calculului pensiei, fiind emise conform prevederilor legale anterioare Ordinului menționat.

CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI?

Dacă adeverințele cuprind doar sporurile care nu au avut caracter permanent, fără a se menționa și salariile lunare realizate, aceste adeverințe nu pot fi valorificate întrucât nu cuprind elementele necesare calculului pensiei, prevăzute la art. 139 alin. (1) și art. 155 din Legea nr. 360/2023.

Referitor la data recalculării pensiei prin valorificarea adeverințelor susamintite, precizăm:

– în situația în care adeverințele au fost depuse la casele teritoriale de pensii anterior datei de 01.09.2024 (data intrării în vigoare a legii), acestea se valorifică – din oficiu – cu data de 01.09.2024,;

– pentru adeverințele depuse la dosarul de pensie începând cu data de 01.09.2024, pensia se recalculează – în baza cererii – începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea de recalculare.

CE REPREZINTĂ TERMENUL DE 6 LUNI?

Acest termen a fost introdus de legiuitor în sarcina caselor teritoriale de pensii pentru a realiza recalcularea din oficiu, în dosarele în care au fost depuse adeverințe anterior datei de 1.09.2024.

Acest aspect nu înseamnă că după cele 6 luni pensionarii nu mai pot depune adeverințe însoțite de cereri prin care să se solicite recalcularea pensiei. Termenul de acordare a noilor drepturi, în acest caz, va fi luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.

Etichete

2 comentarii

  • După o aritmetică simplă :luna septembrie are 30 de zile și pentru a respecta legea (emiterea deciziei de pensionare in 45 de zile de la depunerea dosarului) au rămas 15 zile din octombrie. Azi este 20 octombrie și programul informatic este nefuncțional. Se promite funcționalitatea lui la sfârșitul lunii octombrie????? Acest ritm de lucru este prezentat ca fiind CELERITATE.
    Domnilor de la Casa Națională de Pensii, consultați DEX :celeritate nu inseamnă nici viteză de melc, nici amăgirea persoanelor care au contrubuit 40 de ani la fondul de pensii și care așteaptă doar respectarea legii. Atât.

    15
    1
  • N-om trăi să vedem mergând NORMAL ceva în țărișoara asta. Domnule Ivan – sunteți la un clik distanță și totul merge dezastruos în orice materie în relația cu autoritățile. Așa-i la fisc, la registrul comerțului, la pensii și oriunde ai treabă. Pe când domnilor, vom avea parte de normalitate, nu de favoruri ? Cu pensiile astea ne-ați înnebunit de 2 ani încoace, de nu mai auzi nimic decât ne dă, ne-o scade ori ne-o mărește ? Guvernanților !Fie și numai pentru asta nu meritați aprecierea mea . Și nici votul meu.

    18
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.