Actualitate

Mașini după care lumea întoarce privirea, la Retro Parada Toamnei

Peste 40 de mașini istorice au putut fi admirate astăzi, în centrul orașului, la Retro Parada Toamnei 2024. Vedeta expoziției a fost o mașinuță de fabricație italiană, care a ieșit din fabrică în urmă cu cinci decenii, varianta luxury, deținută de proprietarul unei florării.

”Este o mașină din 1971, un Fiat 500 L, varianta luxury. Am adus-o din Italia pentru că am o florărie. O folosim la evenimente pentru fotografii. Are un motor de 500 în două pistoane, pe benzină. Mai face și ea figuri. Când ți-e lumea mai dragă, te lasă-, dar iei șurubelnița și o faci să meargă iar. Portbagajul e un coș care se potrivește perfect, atrage toate privirile. Chiar am zis că poți să-ți iei o mașină foarte scumpă din 2024 că nu se uită lumea după tine ca după o asemenea mașină. Chiar când am adus-o, vreo 3-4 persoane s-au oferit să o cumpere, dar nu am adus-o de vânzare, ci să o am“, ne-a spus Andrei Murșa.

”Am adus astăzi la Retroparada Toamnei o Dacia 1300 din 1982 pe care am cumpărat-o acum 4 ani din Alba, de la un bătrânel care a plâns când mi-a dat-o. M-a pus să-i promit că nu o duc la programul Rabla, nu am dus-o, am restaurat-o complet, e funcțională. Am păstrat cățelul care scutură capul și schimbătorul acela lung, lucruri care țin de Dacia 1300. O folosesc doar pentru expoziții, altfel o țin în garaj, acoperită”, a spus Rareș Zăgrean, de profesie inginer de aeronautică.

”Am venit cu un Mercedes G Class 463 fabricat în 1991. Nu pare a fi o mașină istorică fiindcă s-au fabricat în același format până în 2018, însă este una fiindcă are peste 30 de ani. E o mașină pe stil vechi ca și tehnică. Eu sunt mecanic, am opt în total, dar aceasta mi-e cea mai dragă. E pasiunea mea”, a spus Mircea Greța.

”Mașina mea este Mercedes 124 din 1992. Am cumpărat și am păstrat această mașină pentru că e bună, fiabilă. Circul zi de zi cu ea și sunt foarte mulțumit de ea. E foarte ușor de condus, are o stabilitate foarte bună și se așază foarte bine. Nu renunț la ea”, a spus Ioan Biriș (71 de ani).

”Am un Mercedes W123, Cobra cum e știe toată lumea, trei litri, din 1980, o mașină foarte bună. Ca și motorizări, cred că sunt printre cele mai fiabile de pe piață. Mașina i-am făcut-o cadou fiului meu de ziua lui fiindcă el e pasionat de tot de ce e retro. Eu încă din tinerețe mi-am dorit o Cobră pentru că atunci se știa că cine are o Cobră e cineva”, a spus Macedon Gavriloaie.

”Ne bucurăm că avem o zi frumoasă azi și că mai sunt și Serbările Bistriței Medievale, așa că aducem și noi o pată de culoare. S-au anunțat 40 de mașini, câteva de la Mureș, trei-patru. Sunt mașini din anii 70, de la primele Dacii, o grămadă de mașini germane, fiindcă bistrițenii sunt pasionați de ele, multe marca Mercedes. Mă bucur că suntem mai mulți ca la alte ediții și asta ne determină ca anul viitor să facem nu două, ci trei expoziții”, a spus Leon Măjeri de la Asociația Retromobil Club România, filiala Bistrița-Năsăud, care a venit el însuși la expoziție cu un Mercedes E Class din 1993 pe care îl folosește ocazional.

Sursa video: Facebook, Andrei Murșa

1 comentariu

  • Îmi plac foarte mult mașinile vechi. Câteodată mă uit la filme de prin 1970 doar ca să văd mașinile, hainele, clădirile, atmosfera din acei ani.
    E un domn Otto, primul hippy din Danemarca care are un Trabant albastru,
    Ultimul Volvo Amazon produs la fabrica din Gotteborg a fost trimis la Muzeul Tehnic din Danemarca , mașina are 40 km parcurși.
    Vaporul regal (cu coș care scoate fum, fabricat în 1932 este o încântare, de fiecare dată când îl vezi , dar pe activiștii de mediu, anti regaliști , îi deranjează faptul ca acest vapor poluează și tot ecosistemul colapsează.
    Colapsează pe naiba, din cauza unui vapor istoric!
    Noi reducem emisiile, China le mărește de 3 ori!

    15
    4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.