Sănătate

Cât se așteaptă acum la UPU de la spital până să fii văzut de un medic

La Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Clinic Județean de Urgență pacienții așteaptă, în medie, o jumătate de oră până sunt văzuți de medic, a spus Gabriel Lazany, fostul manager, care susține că a redus de două ori, în ultimii șapte ani, durata menționată.

”După finalizarea noului UPU s-a observat și o diminuare a timpilor de așteptare. Dacă în 2020 am avut un timp mediu de așteptare de 93 de minute, în 2023, timpul mediu de așteptare a fost de 48 de minute, iar în 2024 până în prezent de 33 de minute”, a susținut Gabriel Lazany într-o conferință de presă de final de mandat la spital.

El a menționat că acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că a crescut adresabilitatea către acest serviciu. Astfel, în 2018, au fost 45.022 de consultații în UPU, în 2023 s-a ajuns la 52.288 de prezentări de UPU la care se adaugă 3.345 de prezentări în UPU la stomatologie, iar până în prezent, în 2024, s-au prezentat la UPU 48.480 de pacienți și 3382 la stomatologie.

”Nu știu dacă este un lucru bun. Poate se datorează faptului că avem un UPU nou. A crescut gradul de încredere al pacienților în medicii urgentiști, dar s-ar putea să fie un semnal de alarmă că partea de prespital nu funcționează atât de bine”, a spus fostul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență.

El a condus SCJU în ultimii 7 ani, perioadă în care au fost 230.280 de pacienți spitalizați și li s-au oferit 865.578 de consultații.

”Ne-am concentrat foarte mult pe creșterea complexității cazurilor medicale pentru că indirect acestea aduceau și venituri suplimentare. Indicele de complexitate a cazurilor era acum șapte ani 1,2395, iar la sfârșitul anului trecut era de 1,6976. Am avut o serie de premiere medicale pentru județul nostru: operații de neurochirurgie, operații complexe în sfera ORL, bucomaxilofaciale, intervenții a tumorilor hepatice, patologie oncologică abdominală, a sânului și a traumatismelor splenice. S-au mai făcut operații complexe de ortopedie. În sfera urologică s-a făcut în premieră litotriție extrcorporeală cu unde de șoc și am fost printre primele spitale din România care, în gastroenterologie, au aplicat tehnicile ERCP”, a precizat el.

Începând de astăzi, funcția de manager a fost preluată de Paul Szekely, până ieri director administrativ.

5 comentarii

  • „putea să fie un semnal de alarmă că partea de prespital nu funcționează atât de bine”

    Asta e cauza, ca daca gasesti loc prin programare la policlinica dureaza 1-2 luni sau 9-12 luni pana gasesti un loc pentru RMN atunci e limpede. Recent am avut o trimitere la Poli, durata cu programare 4 saptamani si dupa 5 minute de consultatie am primit trimitere la RMN cu asteptare 9-12 luni. Pe urma sa fac din noi programare la Poli. Adica pentru un caz acut dureaza mai ceva de cit un an cu cotizare standard prin salariu.

    In circumstantele astea e chestionabil daca sistemul de sanatate e functional in afara de spital si daca are sens sa cotisezi fortat prin salar la ceva care pana la urma nu poti folosi ci mai degraba ajungi sa platesti serviciile privat.

    67
    2
    • Nu am inteles niciodata ce-i cu timpii astia asa mari de asteptare la RMN si in general cand vie vorba de analize gratuite! Daca mergi in privat sau platesti pentru un RMN in spital sau policlinica esti luat imediat! Sa inteleg ca nu sunt fonduri? Pai cum ar fi cand in loc sa platim la salar pentru sanatate sa spunem si noi „pai va platesc peste 9-12 luni ca am altceva de facut cu banii!” Nu este normal sa se intampe asa ceva, nu este normal sa platesti ani de zile la sanatate si cand mergi ca ai o problema sa ti se spuna „nu avem bani”!

      61
    • Acest sistem este facut sa beneficieze cei care nu cotizeaza, specialii si relatiile.
      Daca ai relatii intri pe usa din spate si iti rezolvi problemele.
      Cei care cotizeaza sa stea la rand sa nu apuce prea mult pensia la care au cotizat o viata.
      Aceste masuri se vad stravezii de la distanta.
      Sa fim sanatosi.

      48
      2
    • Pentru ca se programeaza un judet intreg, Ovidiu. Nu doar 100k de oameni din Bistrita. Si pentru ca s-au introdus diferite beneficii si pentru cei neasigurati sau care nu cotizeaza. Cred ca, in proportie, cotizeaza sub 30% din cei care beneficiaza de serviciile medicale. E prost facut sistemul de sanatate. Nu exista o concordanta intre suma cotizata si serviciile beneficiate. Practic ei te incurajeaza sa nu mai cotizezi la sanatate, pentru ca oricum beneficiezi de un pachet de servicii. Mai mic, dar beneficiezi.

      8
      2
  • Mi se retine lunar cotizațiile pt cas, casa, impozit, etc.
    Când am fost la upu, nu aveau specialist că vine de acasă, in „jurul prânzului”, a venit abia seara.
    Nu știu și nici nu mă interesează dacă e sau nu angajat sau platit, dar decât să ți unu suferind peste 8 ore in upu, și sa vina medicul de acasă să mă flendureasca mai bine mă duc la upu in Cluj sau Mureș.
    Bine, eu sunt prost că nu am făcut circ, scandal și nu am adus presa peste voi, că vorba aia, cum plătesc la statul de drept de pomană mai bine plătesc la presa să facă circ, că ăla ne place!
    Va tot lăudați cu învestii, roboti, dar latura umana pe când se va face investiții? Când sunt asistente și nu știu pune o branula. Hai că m-am convins de ce lumea merge în privat dar nu înțeleg de ce voi va tot lăudați aiurea

    11
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.