Recomandări Social

Ai ce să culegi, dacă știi ce să plantezi. Bistrița are 29 de soiuri de pruni liberi de viruși

Toamna, după căderea masivă a frunzelor și înainte de îngheț, este ideală plantarea pomilor fructiferi. Pentru producții bune alegeți soiuri certificate, obținute în urma unor cercetări de laborator, și nu puieți cumpărați de la marginea drumului despre care nu știți nimic.

De altfel, întreaga legislație europeană în domeniu s-a schimbat, iar oamenii de știință de la noi lucrează deja să obțină puieți în conformitate cu standardele internaționale.

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița coordonează, din vara anului trecut, un proiect de cercetare în valoare de 1,2 milioane de lei, care are ca obiectiv principal obținerea și menținerea unui material cu status indemn (ceea ce înseamnă lipsit de orice agent patogen al speciei) la specia prun conform standardelor internaționale și a noii legislații în domeniu. În acest scop, lucrează în parteneriat cu Institutul de la Pitești-Mărăcineni.

”Certificarea cu status indemn presupune respectarea anumitor standarde conform legislației europene pentru protecția plantelor. Pentru a se obține un material de plantare certificat trebuie parcurse anumite etape în care se fac anumite monitorizări și testări ale materialului de înmulțire. Inițial, la prun erau necesare testări la șase virusuri și o fitoplasmă, conform noii legislații, mai sunt necesare monitorizări la trei bacterioze, două micoze și doi dăunători. Materialul prebază este vârful piramidei etajate care reprezintă lanțul producerii materialului de înmulțire, material care poate fi utilizat ca precursor în obținerea de material de propagare sau plantații-mamă pentru obținerea de ramuri altoi. Și e foarte important de menționat că oricare din aceste categorii din amonte poate fi utilizată pentru obținerea unei categorii din aval. Nu există nicio plantație de prun în România cu soiuri conform noii legislații. Punerea în practică a noii legislații necesită facilități care presupun izolarea materialului prebază candidat și a materialului prebază prin unele biodepozitare – spații protejate de vectori – dar și prin existența unor laboratoare de virusologie, capabile să implementeze tehnici de diagnostic serologic și molecular și pe indicatori, dar și a laboratoarelor de micropropagare in vitro, care să fie capabile să implementeze tehnici de conservare și devirozare prin tehnici de termochimioterapie. Aceste condiții sunt îndeplinite și de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița, cât și de Institutul de la Pitești-Mărăcineni”, a spus dr. inginer. Luminița Zagrai în cadrul unui workshop organizat la Bistrița.

Potrivit sursei citate, până acum, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița a obținut 29 de soiuri prebază cu status indemn altoite pe soiul Saint-Julien și a portaltoiului Saint-Julien.

”Din cele 29 de soiuri de prun, 23 sunt autohtone, iar dintre acestea jumătate sunt creații ale Stațiunii din Bistrița, practic toate soiurile omologate la Stațiunea Bistrița sunt conservate în acest moment în biodepozitare ca material prebază cu status indemn, deci conform noii legislații”, a mai spus dr. Luminița Zagrai.

Cercetătorii de la Stațiunea Bistrița au altoit vara aceasta 16 soiuri de prun pe portaltoiul Mirobolan 29C care urmează anul viitor să fie certificat ca material de înmulțire bază cu status indemn, urmând să fie sursa de aprovizionare a pepinieriștilor cu ramuri în vederea producerii de material de plantare certificat.

Potrivit dr. Ioan Zagrai, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița, abia peste doi ani instituția va putea livra ramuri portaltoi proprietrailor de pepiniere.

”Pentru singurul portaltoi care este rezistent la Plum pox avem o colaborare cu un institut din Italia, iar anul viitor sperăm că vom fi parcurs tot procesul de devirozare și o să-l putem înmulți în masă ca să fie la dispoziția pepinieriștilor, ramuri altoi și portaltoi. Nu putem sări peste etape având de implementat o legislație nouă. Ideea este ca pepinieriștii să fie dispuși să plătească prețul corect. Dacă se crede că o ramură altoi sau un portaltoi va avea același preț ca și unele de la marginea drumului este greșit. Problema e ca și autoritățile de la nivel național, în speță Autoritatea Fitosanitară, să acorde importanță acestui demers fiindcă se pare că oricine produce și vinde orice la marginea drumului, iar omul simplu nu înțelege diferența între un pom certificat și altul de la marginea drumului că el îl vede la fel de mare sau mai mare și zice că e mai bun. E problemă care defavorizează întreg sistemul de producere a materialului săditor”, a spus dr. Ioan Zagrai.

Întrucât Stațiunea Pomicolă Bistrița este o instituție științifică, scopul ei fiind acela să vină cu soluții la problemele pe care le au fermierii și nu să devină producător de pieți.

”Dacă un pepinierist vrea să înființeze o plantație-mamă, noi putem veni cu ramuri altoi și să avem o colaborare viitoare pentru menținerea statusului indemn, respectiv testări de laborator. Dacă vrea să înmulțească portaltoiul, acesta este sub licență, patentat la nivel internațional, se plătește o redevență sau licență și se poate înmulți și vinde. Cantități mici putem și noi produce, dar nu vrem să facem producție masivă”, a precizat dr. Zagrai.

Cercetătorii au atras atenția că obținerea unor fructe de calitate superioară nu se poate face decât din plantații pomicole sănătoase, iar pentru asta trebuie plantați puieți lipsiți de agenții patogeni virali, micotici, bacterieni și dăunători specifici.

UE a emis mai multe directive referitoare atât la organismele dăunătoare plantelor pe semințele și material de reproducere, cât și în comercializarea materialului de înmulțire și plantare a materialului destinat producerii de fructe, care au fost implementate la nivel național prin mai multe ordine ale Ministerului Agriculturii.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.