Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construirea unui stadion modern în localitatea componentă Unirea din Bistrița.
Prin proiectul din Unirea se prevede o integrare a stadionului în complexul sportiv compus din sală de sport cu spații de cazare și terenurile de sport exterioare, bază sportivă de tip 1, precum și pistă de atletism.
Stadionul va fi destinat, în principal, pentru fotbal și rugby și va avea un regim de înălțime parter + 2 etaje + etaj tehnic, cu o capacitate de 12.388 de locuri (spectatori, VIP, media, locuri pentru persoane cu dizabilități).
Obiectivul aprobat de Guvern în ședința din 7 noiembrie va fi realizat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), prin Programul național de construcții de interes public sau social, derulat de Compania Națională de Investiții (CNI). MDLPA și-a dat avizul pentru construirea stadionului în data de 9 octombrie.
Valoarea totală a investiției este de 318.369.429,45 lei (circa 64 milioane euro), din care 313.977.862,90 lei prin CNI și 4.391.566,55 lei cofinanțare de la bugetul județului.
Arena va avea tribune acoperite și va fi dotată cu anexele sportive și tehnice aferente, dotări pentru public, spații VIP, spații pentru alimentație și comerț, spații pentru presă și săli pentru conferințe și activități de protocol, spațiu expozițional, spații administrative, spații de cazare pentru sportivi, spații pentru alte discipline sportive, cu circuit închis (pentru sportivi de performanță) și respectiv circuit deschis pentru publicul general. Terenul predat de CJ către CNI pentru construirea stadionului are o suprafață de 67.500 mp, care ar urma să cuprindă și spații plantate, spații pentru circulație auto, pietonală și velo, mobilier urban, panouri de informare, adăposturi, pergole, grupuri sanitare, spații pentru depozitare și întreținere, locuri de joacă pentru copii.
Alta afacere marca pesedeu, care plateste pe trei benzi pe drumul care merge la dumitra peste standardul de autostrada. Acum vine cu 64 milioane de euroi pentru 12.000 de locuri in tribune. In executie va sari de 80 de milioane, ca asa trebuie. La fel cum grinzile lovite de trasnet de la podul din Beclean au fost platite tot din buget, desi a fost o neglijenta crasa a constructorului. Dar no, de ce sa nu platim o chestie de doua ori din bani publici, daca banii intra in buzunarele care trebuie. Iar oamenii stau anesteziati ca o vitica ce urmeaza sa fie asomata si voteaza tot pcr.
@Vasilache, vorbiți în necunostinta de cauza.
Lucrarea de la podul de la Beclean a fost asigurata și firma de asigurări si-a asumat evenimentul asigurat și a achitat toate obligațiile fiscale aferente.
Sa nu muriti de ciuda că se face treabă în județ. Drumul la Dumitra trebuia extins și consolidat , vom avea și un stadion nou , avem o sala polivalentă noua, avem multe clădiri și instituții în clădiri noi sau reabilitate, avem un spital județean modern și multe alte investii. Eu cred că în următorii 4 ani vor începe lucrari și mai mari și o să fiți și mai frustrat
Este necesar de asemenea si un pod nou peste raul Bistrita undeva in zona lacului cu iesire spre Granicerilor sau Calea Moldovei.
Zona Valea Ghinzii-Aerodromului fiind in plina dezvoltare va genera de la luna la luna un trafic tot mai intens. Asta deja e vizibil mai ales la orele de varf. Nu vreau sa-mi imaginez ce va fi acolo peste 2-3 ani.
De asemenea stada Codrisor trebuie deschisa de urgenta pentru a mai elibera din traficul de la podul Jelnei. Nu pot sa cred ca avem o strada de 1km si o tinem muzeu!
@Maria G: In momentul de fata aia nu e strada in acte. Este un dig pe raul Bistrita. Fi sigura ca daca exista posibilitatea sa i se schimbe destinatia, demult era schimbata. Multi si-ar face o casuta/un palat/un bloc cu cateva etaje chiar si retrase la liziera padurii, dar in acte nu exista acces.
Bistrita, Romania: 5.333 euro/loc (12.000 locuri)
Plovdiv, Bulgaria: 1.543 euro/loc (18.788 locuri)
Atena, Grecia: 3.000 euro/loc (40.000 locuri)
Varna, Bulgaria: 2.406 euro/loc (22.441 locuri)
Port Said, Egipt: 1.800 euro/loc (22.566 locuri)
Vigo, Spania: 1.882 euro/loc (28.000 locuri)
Valencia, Spania: 5.334 euro/loc (73.200 locuri) Nou Mestalla
Ashdod, Israel: 4.250 euro/loc (20.000 locuri)
Nowy Sacz, Polonia: 3.082 euro/loc (8.111 locuri)
Sofia, Bulgaria: 3.121 euro/loc (16.021 locuri)