Cultură

”Bistrița înainte de modernitate” – conferință, expoziție virtuală de documente papale

”Bistrița înainte de modernitate. Centre, periferii și diversitatea formelor de dialog în context regional și european”, cu o expoziție virtuală a documentelor papale privitoare la teritoriul bistrițean, facilitată de proiectul de cercetare GAR 2023-107: ”RO-VAT. Documente papale și curiale din România (ca. 1250-1600). O ediție critică”, la Casa Argintarului din Bistrița.

Poziționarea Bistriței într-un areal intra-european hibrid, între Occident și Răsărit, aflat într-o permanentă adaptare confesională, etnică, economică și politică, definește o realitate pe care orașul și spațiul influențat de acesta au absorbit-o creativ și original de-a lungul timpului. Pe parcursul secolelor XV-XVII spațiul bistrițean s-a raportat subaltern la centre de iradiere, propagând la rândul său ecouri de aculturație în teritoriul limitrof, determinându-i identitatea jurisdicțională, economică sau cultural-artistică.

Conferința, aflată la cea de a doua ediție, este organizată în perioada 21-23 noiembrie 2024 de Complexul Muzeal Bistrița – Năsăud cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a Academiei Române (Institutul de Istorie ”George Barițiu”, Cluj-Napoca) și a Centrului de Cercetare ”TransScript” al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Având drept punct de plecare o discuție privind materialul arhivistic papal emis și conservat în raport cu orașul și regiunea Bistrița în Evul Mediu, acest eveniment științific are un țel mai generos. Organizatorii încearcă cu acest prilej să dezbată într-o manieră cuprinzătoare, cu ajutorul câtorva experți în recuperarea și reconstituirea trecutului, diversele fațete, perspective și transformări ale conceptelor ”centru” și ”periferie”.

Manifestarea își propune să nu cadă în capcana unei tratări periferice a interesului manifestat de publicul larg, pasionat de istorie și cultură, ci încearcă să-l implice în activitățile pe care le propune. În acest fel sunt de fapt vizate actualizări cât mai complexe a raportării prezentului la un trecut istoric îndepărtat, informează Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.