O egretă mare și un grup de rațe sălbatice au fost observate pe râul Șieu, la Arcalia, de biologul Ciprian Samoilă, președintele Asociației Harta Verde România.
Filmarea, făcută în data de 18 noiembrie a.c., a fost postată pe grupul Biodiversitatea și Geodiversitatea în județul Bistrița-Năsăud cu tot cu date despre ambele specii.
Egreta mare cuibărește în România în special în zonele joase extracarpatice (în interiorul arcului Carpatic numărul coloniilor este mai redus), Delta Dunării și sistemul lagunar fiind cele mai importante zone. Este parțial migratoare, multe exemplare rămân și peste iarnă dacă nu sunt condiții climatice severe. Majoritatea exemplarelor din interiorul Transilvaniei pleacă odată cu sosirea perioadelor de îngheț. Se hrănește cu pești, broaște, șerpi, crustacee, insecte acvatice. Adesea se hrănește și pe câmpuri, cu reptile, amfibieni, păsări și mamifere de talie mică.
Rața mare cuibărește în România pe întreg teritoriul țării, din zona Deltei Dunării, până în zonele submontane, fiind prezentă la noi tot timpul anului. Toamna și iarna se adună în grupuri mari pe suprafețele acvatice care nu îngheață. Numărul de exemplare este mai mare, fiind suplimentat de rațele nordice care vin să ierneze în România. Este foarte răspândită și nepretențioasă. Rața mare este omnivoră. Se hrănește atât pe suprafața apei, căutând cu ciocul plante acvatice sau nevertebrate (insecte, moluște, crustacee și ocazional pești mici) în zonele mâloase sau ape de adâncime mică, precum și pe uscat cu materiale vegetale sau nevertebrate pe care le poate prinde.Din această specie provin majoritatea raselor de rațe domestice. Primele domesticiri au avut loc în Asia de Sud-Est în neolitic. Adeseori au loc împerecheri între populațiile sălbatice și exemplarele domestice, astfel că există un flux genetic continuu între cele două categorii.
De curând, circa 10.000 de puieți de scobar au fost eliberați în albia râului Șieu între Sărățel și Șintereag de Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Bistrița-Năsăud. A fost ales acest râu fiindcă este într-un regres accentuat în ceea ce privește fauna piscicolă în ultimii 10 ani, în special cu specia scobar, din varii motive cum sunt invazia cormoranilor în nord-vestul României, poluările, reținerea speciilor sub dimensiunea legală, a informat AJVPS.
Sursa video: Ciprian Samoilă
Rate salbatice sunt si in Bistrita , intre Podul Berariei si puntea care face legatura dintre cartierul Viisoara Sud si cartierul Zavoaie.Cred ca noaptea se adapostesc in stufarisul de pe o mica insulita.In anii anteriori era stufaris si pe malurile raului unde aceste pasari salbatice gaseau locuri bune de iernat. Harnicia primariei din acest an a facut sa dispara stufarisul de pe ambele maluri. Cei care se plimba prin zona mai arunca de pe punte paine pe care ratustele o infuleca cu mare placere si astfel pot fi mai usor pozate. Glumind un pic as spune ca zona este instagramabila …
@Leo
pâinea nu-i bună ..nu le prostiți cu mizerii!
ideal semințe, legume fierte pentru că n-au dinți mac-mac
iar despre egretă să n-apară vreun ”pușcaș-bracon” s-o execute
#Magellan , Nu am zis ca eu le dau paine. Eu stiu ca sarea nu le face bine dar sunt destui care nu stiu. Pe de alta parte , decat flamande si sanatoase poate e mai bine satule si cu un pic de hipertensiune care se poate molcomi cu apa filtrata si cu innotul.
Acum câteva zile un super stol de gâște sălbatice a putut fi observat deasupra Bistriței. Gălăgioase, incolonate intr-un „V” perfect s-au îndreptat către pasul Tihuta…și de acolo cine știe?