Politică Recomandări

”Este un pericol real să avem în Parlament 40% forțe care ne îndepărtează de NATO și UE”

”Este un pericol real să avem în Parlament în jur de 40% forțe care consideră că legionarii și Garda de Fier au fost un lucru bun pentru România, o forță care consideră că Holocaustul nu a existat, o forță care consideră că trebuie să ne îndepărtăm de NATO și UE, ceea ce nu e bine”, a spus la Bistrița președintele UDMR, Kelemen Hunor.

El a declarat că Uniunea Democrată a Maghiarilor din România va face un anunț legat de candidatul pe care îl va susține în turul doi al alegerilor prezidențiale abia în data de 2 decembrie, după alegerile parlamentare.

“A fost un prim tur dificil și cu un rezultat neașteptat pentru toată lumea. În ce ne privește, avem cu 70.000 de voturi mai multe decât în 2019, la alegerile prezidențiale, un lucru foarte bun, un lucru care ne încântă, dar nu ne ajută. Comparativ cu 9 iunie a.c., am avut un scor foarte bun, o mobilizare foarte bună, iar dacă facem o comparație, vedem că astăzi mobilizarea a fost mai slabă. În procente suntem la 4,6% și trebuie să ne gândim la ce vom face pe 1 decembrie. O mobilizare exemplară și în Bistrița-Năsăud, ca în toate județele, trebuie făcută pentru ca să avem grupuri parlamentare puternice atât în Senat, cât și în Camera Deputaților. Le mulțumesc celor care ne-au dat un vot la prezidențiale. E important pentru mine să știu că sunt oameni care au înțeles mesajele noastre și ne susțin. Nu am avut o rețetă diferită de alte județe. Am avut multe voturi în București și în județe în care trăiesc puțini maghiari. Eu am propus un singur lucru în această campanie știind că nu am nimic de pierdut, nu sunt un om naiv. Cunosc foarte bine societatea românească și știu că 2024 nu e anul în care își poate depăși prejudecățile. Eu am arătat care sunt problemele reale ale României, de ce sunt oamenii nemulțumiți de clasa politică, de ce sunt furioși și extrem de dornici de răzbunare și am vorbit despre aceste lucruri, dar în același timp am propus soluții pragmatice ce pot fi puse în aplicare. Eu cred că acest lucru a fost recepționat în mod pozitiv. Nu am avut altă rețetă”, a spus Kelemen Hunor.

“O competiție foarte dură”

”Finaliștii sunt Călin Georgescu și Elena Lasconi. Asta înseamnă o competiție foarte dură. Cei care au votat cu Călin Georgescu și cu AUR însumează în jur de 36% din electoratul care s-a dus la vot, ceea ce înseamnă o forță puternică, dar nu neapărat prietenoasă cu valorile și principiile democratice. Este un pericol real să avem în Parlament în jur de 40% forțe care consideră că legionarii și Garda de Fier au fost un lucru bun pentru România, o forță care consideră că Holocaustul nu a existat, o forță care consideră că trebuie să ne îndepărtăm de NATO și UE, ceea ce nu e bine. Eu nu am mijloacele necesare să găsesc cheia prin care putem explica oamenilor cum am ajuns aici, dar sigur e un vot de protest și de sancțiune împotriva celor care au guvernat în ultimul an și jumătate. S-a prăbușit PSD și PNL. Trebuie să înțelegem de ce au votat așa oamenii fiindcă cei care au votat cu Călin Georgescu și cu AUR nu sunt toți extremiști, dar putem spune că a fost un vot de sancționare a partidelor care erau la guvernare. Noi ne mobilizăm pentru parlamentare. Va fi nevoie de prezența fiecărui om la vot și va fi nevoie de forța tuturor partidelor democratice care vor să continue drumul european și euroatlatic al țării. Oficial anunțăm pe 2 decembrie tot ce e de anunțat pentru că ordinea politică pentru noi și ceilalți e așa: alegerile parlamentare și apoi turul doi. Trebuie să trecem de primul hop, iar în 2 decembrie vom face o recomandare, pentru că eu consider că avem un electorat matur, poți face recomandări, dar nu îl poți muta dintr-o parte în alta”.

”Nu aș vrea să fiu în locul PNL și PSD”

”Nu aș vrea să fiu în locul lor. Nu am avut discuții cu ei despre strategii și campanie. De când ne-au împins din Guvern, de anul trecut, dialogul nostru, relațiile noastre au fost destul de superficiale, nimic de substanță. Nu e ușor, dar în acest moment, trebuie să își formuleze ei concluziile, nu eu. Așteptăm și noi cu nerăbdare să vedem ce se va întâmpla. Cei care sunt la guvernare, două partide, au avut doi candidați care nu puteau intra amândoi (în turul doi -n.r.), iar probabilitatea să nu intre niciunul a fost mare. Au fost foarte multe chestiuni greșite. Să spui că oamenii o duc bine, să arăți statistici și să nu te uiți că nu o duc bine cu adevărat bine, înseamnă că nu ții cont de realitate, oamenii spun: ăsta mă minte. Apoi au fost greșeli strategice. În 2023, când eu am propus să facem alegeri anticipate, nu au fost de acord colegii de coaliție. Eu am propus să luăm presiunea de pe 2024 având o instituție stabilă, Parlamentul și Guvernul. Ar fi fost o marjă mare să fie stabilit un singur candidat la prezidențiale fără presiunea parlamentară și guvernamentală. Au zis că nu că vom crea instabilitate. PSD la început a acceptat, apoi s-au răzgândit. De atunci am avut instabilitate și acum avem haos. Se știa că 2024 va fi un an extrem de greu, politic, economic, alegeri peste tot în lume. Dacă luam presiunea și făceam alegeri anticipate,a zi nu am fi fost în această situație. Apoi, nu poți spune că ai stat alături la guvernare, acum ne-am supărat, nu mai guvernăm împreună, dar nici nu plecăm de la guvernare. Omul spune: ori mă iei de prost, ori ai impresia că nu înțeleg ce spui. Ori e așa, ori așa. Au fost multe greșeli. Acum trebuie să ne gândim la ce se va întâmpla după 8 decembrie. În locul PNL, PSD și USR nu pot fi”.

“Dacă umbli printre oameni, simți furia lor”

”Când ești în campanie nu simți acea realitate care de fapt e în jurul tău, ca și om implicat, dar au fost semnale de ani de zile. Călin Georgescu nu apare de trei săptămâni așa cum au spus cei care erau închiși în bulele lor și nu au văzut altă realitate. În 2020, eu și Vasile Dâncu am spus că va intra AUR în Parlament. Au spus că vorbim prostii, dar au intrat cu 10%. Există și o altă lume în taxi, dacă umbli printre oameni vezi nemulțumirea și furia lor și atunci nu te surprinde foarte puternic o astfel de situație, dar sincer nici eu nu mă așteptam să intre în turul doi. Știam că va avea un rezultat bun, dar nici eu nu credeam că va fi pe primul loc. ”.

România, pregătită să aibă președinte o femeie

“Nu cred că există în acest moment o prejudecată în acest sens foarte solidă. Cum a ieșit în Moldova Maia Sandu, în România sunt mulți primari femei. Nu cred că avem o problemă reală de acest gen. Dacă a ajuns în turul doi o femeie înseamnă că nu este această problemă. Ar fi însă greșit (ca Elena Lasconi -n.r.) să anunțe numele viitorului premier. În România, nu prin vot direct se alege premierul, ci de președinte și Parlament. Va fi nevoie de o majoritate. Cine va câștiga va încerca să facă o majoritate. Să anunți acum un premier ar însemna că știi majoritatea. Deci tactic nu ar trebui să facă așa ceva. În turul doi, prezența va fi mai mare, de obicei e mai mare. Nu va fi o luptă ideologică dreapta-stânga. Cei care au făcut strategia pe ideologii de dreapta-stânga au dat greș. Nu știu care va fi tactica celor care au intrat în turul doi”.

Forțele pro-europene, obligate să stea la aceeași masă

”Da, în principiu da, dar să așteptăm votul oamenilor. Dar acum trebuie să ne salvăm pe noi înșine și apoi vom salva țara. dacă nu ne salvăm pe noi înșine, nu vom fi în stare să participăm la salvarea țării. În politică, cei care au încercat la pachet au eșuat de fiecare dată”.

10 comentarii

  • Georgescu nu este nici legionar, nici prorus, astea sunt alte noi tâmpenii pe care nu încetează să ni le servească media, aceeași media care ne-a mințit constant referitor la candidați, la scoruri etc.
    Eu mă bucur pentru această alegere a românilor, deși am altă opțiune electorală. Oricum, este un semnal puternic și pentru șleahta psd-pnl de pe plaiurile bistrițene, păcat că avem iar roșu psd la județ și la primărie, în plus se prefigurează alți impostori semidocți la Beclean: rapacele Moldovan și perfidul limitat Nicula.
    Despre pnl, numai de bine : R.I.P. , să nu mai auzim de voi !

    45
    21
    • @Nicolaie
      bă prostacule .. nu te poți opri din dezinformări?
      pro-rusul Georgescu are dosar penal iar gazete de rahat din Rusia îl prezinta așa

      ”Сторонник союза с Россией Джеорджеску (Dgeorgescu LOL) обгоняет премьера Чолаку на выборах президента Румынии, следует из данных ЦИК после обработки 82,6% бюллетеней”

      nu ți-e rușine să dezinformezi??
      stați în banca voastră că nu mai ține figura!

      16
      19
  • Are dreptate domnul Hunor, cu o singura completare…..CG considera ca virusul Sars -Cov 2 nici nu a existat…..o aberatie maladiva! Eu am fost infectat cu o forma mediesi am stat in Spital 2saptamani in anul2021,ianuarie! Am scapat dar altii ,precum IPS Pimen, au murit!

    21
    29
    • Pimen a murit la 91 de ani.Avea și alte boli cronice specifice vârstei ,propagandistule .

      12
      9
  • Este un pericol de 100% autonomia pe care o doriți …. și până la 100% de la 4.2 mai este cale lungă. UDMR a pierdut și el ciolanul…😂😂😂😂

    29
    9
  • O analiză de maxim bun simț.
    Ar fi foarte bine să_i urmăm sfaturile:mobilizare la vot și a celor care nu au fost duminică și votat pt democrație. Cei care ați uitat anii dictaturii vă rog să vă aduceți aminte!! Cei care nu i_ați trăit, erați prea mici, întrebați_vă părinții!!!

    31
    19
    • @Vreau cu Europa
      o samă îs prezenți în subsolurile articolelor .. cu zero cunoștințe despre ce a însemnat RUSIA pentru ROMÂNIA

      luați o mini istorie (LOCALĂ) ușor de citit (greu de digerat):

      3 mai 1944 / Începe deportarea la Auschwitz a celor 6.000 de evrei închiși în ghetoul din Bistrița (Str. Alba Iulia nr.1 ”Palatul de Justiţie”). Dintre ei, 2.500 erau originari din oraș, iar restul din comunitățile evreiești din Bistrița de Jos, Năsăud și Rodna.

      13 septembrie 1944 / Aproximativ 40.000 de saşi părăsesc Bistriţa-Năsăud de frica rușilor. 10.000 de case au fost lăsate în urmă intacte.

      13 octombrie 1944 / Prima patrulă rusească intră în Bistrița, o urmează mai multe convoaie de infanterie și cazaci, artilerie, camioane și căruțe. Începe Sovietizarea României şi instaurarea regimului comunist!

      2 martie 1949 / Regimul comunist îşi fixează noul ţel: colectivizarea sau ”înlăturarea exploatării omului de către om” – etapa agricolă.
      Apar ”chiaburii” – Salva – chiaburul Nascu Ion a căutat să-și vândă vitele și nici gând să iasă la arat și însămânțat –

      24 mai 1958 / Retragerea trupelor sovietice din România.

      1968 S-a finalizat procesul de colectivizare, de transformare a ţăranului român în ”colectivist” . Case şi terenuri confiscate, familii aruncate în locuinţe mizere, interogatorii şi zile de carceră grea pentru cei care refuzau să se înscrie în celebrele Cooperative Agricole de Producţie (CAP)

      1962 – 1989 După negocierile secrete între România și Germania începe vânzarea sașilor și a evreilor către Germania Federală și Israel (aproximativ 230.000 persoane)

      Kremlin Georgescu – cară-te!!!

      17
      8
  • Am admirat încă din anii “70 și “80 SUA și Europa de vest, pentru valorile pe care le promovau, pentru capitalism și pentru bunăstarea pe care o generau.

    Am reușit să ajung acolo , în vest, ca să constat ca vestul nu mai este așa cum vedeam noi în filme, ca între timp societatea s-a schimbat radical, ca nivelul de trai a scăzut ca te terorizează zi de zi cu corectitudinea politică, cu atacul la familie, la religie și la națiune !
    Iar dacă ești anti federalizare, anti politici de schimbare de sex, anti distrugerea economiei prin politici climatice ești catalogat ProRus !
    Nu sunt prorus, nu sunt anti UE, nu sunt anti NATO , ci împotriva politicilor tâmpite de la Bruxelles!
    Toți europenii s-au săturat de Woke!
    Vrem să fim lăsați în pace, să nu mai fim hărțuiți , să ni se impună reguli peste reguli, cote de gen, cote de refugiați, să nu mai existe cuvinte precum “un prieten sau o prietenă ci să folosim cuvântul PRIETENX ( neutru).
    Văd ca a fi normal la cap este catalogat ca ProRus și anti UE!

    Nu știu cine e Călin Georgescu , nu l-am votat, …..am auzit de el după ce s-au închis urnele.
    Am votat un candidat care s-a clasat mai jos de locul 6.

    UDMR este apendicele lui Victor Orbán , deci un partid care nu agrează ceea ce fac politicienii Woke de la Bruxelles .

    18
    3
    • Kelemen Hunor deraiază de la politica lui Victor Orban ,care este suveranist,adept al opțiunii resursele națiunii in folosul națiunii care se suprapune pe opțiunea lui Călin Georgescu.Plus moderație din partea lui Orban in a critica actiunile lui Putin.Așa că n-ai nimerit-o.In rest ,despre cum arată acum Europa ,perfect de acord cu tine .

      7
      2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.