Politică Recomandări

PSD a câștigat alegerile parlamentare în județ, urmat de AUR, PNL și POT

În urma centralizării tuturor voturilor exprimate în județul Bistrița-Năsăud la alegerile parlamentare din 1 decembrie (Senat și Camera Deputaților), PSD a ocupat detașat primul loc, fiind urmat de AUR, PNL, POT, USR și SOS.

Rezultate finale la alegerile pentru Senat în Bistrița-Năsăud:

Votanți: 124.561. Voturi valabil exprimate: 122.390. Voturi nule: 1.375.

Rezultate finale la alegerile pentru Camera Deputaților în Bistrița-Năsăud:

Votanți: 124.561. Voturi valabil exprimate: 122.418. Voturi nule: 1.555.

Județului nostru îi revin cinci mandate de deputat și două de senator.

Din viitorul Parlament vor face parte PSD, AUR, PNL, USR, UDMR, SOS și POT.

27 comentarii

  • Presa dezvaluie ca din partea POT candideaza unul din Buzau care la locale a candidate pe lista PSD si este anagajt consilier personal al primarului PSD. Ce fac 8% din mintosii din BN!? Voteaza POT. #DoamneAjuta

    54
    10
  • Bujetari si pensionari ,s a gatat cu banii imprumutati(nici dracu nu va mai imprumuta Romanika),vine fondul monetar in tara falimentata de CIUMA si taie tot,ne va arata adevarata fata a unei tari supta de lipitorile comunisto-securiste!!Sa vedem cu ce mai face chelnerul stadioane, drumuri ,palate administrative de coruptie,etc.

    49
    39
    • @ Ovidiu chiar m aș bucura să fie așa cum zici , să vină falimentul cīt mai repede . Așa poate se trezesc proștii si peste 4 ani ,sau mai repede , chiar scăpăm de psdnl

  • Împotriva discursurilor triumfaliste (gen cunoscut și practicat din vechime) PSD va pierde pe țară cca 10% din parlamentarii pe care îi are în prezent (104 deputați și 49 senatori). Încă o victorie ca asta și am pierdut războiul.Nu contează cât pierdem noi, ci cât n-au câștigat alții. Pierzător final – poporul român.

    13
    5
    • @Matematica: pt că matematică … doar că de clasa a V-a (nr. mandate alocate, procente, redistribuire), adică puțin mai complicată pt tine!
      Cam așa:
      Atribuirea mandatelor de bază: În prima etapă, mandatele se alocă în circumscripții (județe și municipiul București) pe baza coeficientului electoral. Fiecare partid care a trecut pragul electoral obține un număr de mandate proporțional cu voturile primite.
      Redistribuirea la nivel național: După atribuirea mandatelor în circumscripții, există de obicei mandate rămase nealocate. Aceste mandate sunt redistribuite la nivel național între partidele și alianțele care au trecut pragul electoral. Redistribuirea se face printr-un sistem proporțional care ia în considerare voturile obținute de fiecare partid la nivel național, pentru a asigura reprezentarea proporțională.
      Algoritmul de redistribuire: În redistribuire se utilizează o formulă matematică care generează un set de „cote” fiecărui partid. Mandatele rămase se alocă pe baza acestor cote – partidele care au cele mai mari valori ale cotelor obțin cele mai multe mandate – până la epuizarea locurilor.
      Alocarea mandatelor rămase: Mandatele redistribuite sunt atribuite candidaților de pe listele partidelor respective în funcție de ordinea de pe listă și de circumscripția unde aceștia au candidat, pentru a menține echilibrul regional al reprezentării.

      4
      1
  • De AUR si Bosutar trebuie spus! 20.772 au votat la Camera Deputatilor pe Tiberiu Bosutar, care nu are nici cea mai mica treaba cu judetul nostru, daramite sa faca ceva in viata asta pentru Bistrita-Nasaud, o sa faca doar pentru el si mafia lui de lemne care o are acasa.

    Noaptea mintii pentru alegatorii judetului nostru, habar nu avem pe cine votam! La anu sa nu va plangeti ca nu se mai face nimic in judet

    36
    6
  • Nu mai lucrati in occident ipocritilor care sunteti ipocriti, ati votat din occident toti extremistii sa va ingropati familiile de acasa. Lucrati in Moscova la fabrica de canapele daca aveti oo, pe 5 ruble pe ora. Ce ipocriti. Drum bun spre Rusia. Se poate si pe la Chisinau dar si prin Ucraina. Doamne ajuta

    32
    28
    • Dupa redistribuirea finala în Bistrița Năsăud,se pare ca PSD a prins 2 deputați,AUR 2,PNL1

      8
      1
    • Nu cred că înțelegeți ce se întâmplă. In Occident exista doua curente de gândire politica, unul de tip socialist pro imigratie din lumea a treia, pro.crestere de taxe și impozite și un curent de dreapta anti-imigratie impozite mici, economie de piață. Românii din străinătate care vad problemele create de partidele pro imigratie din Occident reactioneza și nu vor ca.Romania să ajungă în situația Franței sau a Germaniei unde atacurile teroriste se țin lant. Dvs de acasă nu înțelegeți ce se petrece în Occident de foarte multi ani, pentru că nu trăiți și nu munciti in Occident iar presa din Romania nu relateaza adevarul. Romania de acasă trăiește Intr un discurs care este respins peste tot in Europa și America.. însă repet nu e vorba de a fi anti Occident ci anti politici socialiste/progresiste care inca mai domina politica.europeana.

      2
      6
    • @dracu

      Nu vreau sa jignesc sau sa diminuez calitatile si puterea mentala a cuiva din occident dar haideti sa o luam logic. Majoritatea care lucreaza in occident, au o munca agricola sau prin hale sau cine stie pe unde au gasit de lucru pe un salariu mai bun decat in Romania. La noi in Bistrita cel putin, toti se plang de salarii si de locuri de munca slabe dar daca-i pui sa scrie o propozitie corect, din 4 cuvinte 5 sunt gresite. Scoala 0 dar ne plangem. In urma reclamelor partidelor extremiste de genul „romanul e cel mai bun”, „Romania cea mai bogata”, „Romania e condusa de Dumnezeu” si alte ridiculitati de genul a unor debili, au ajuns practic sa manipuleze in masa genul asta de persoane care nu stiu exact care sunt lunile anului decat daca le numara pe degete, si MA INDOIESC ca aceste persoane se gandesc exact la prevenirea atacurilor teroriste comise de imigranti pe teritoriul Romaniei. Nu, persoanele cu putina scoala nu stiu sa faca diferenta si sa aiba ganduri proprii. Sa stea sa gandeasca singur si sa puna in balanta raul si binele. Ei nu stiu ca Romania s-a dezvoltat cu banii de la UE si habar nu au ce inseamna sa iasa Romania din Uniune. Doar dupa o repriza de alegeri cum e turul 1 si a iesit pe primul loc mai sus amintitul, toate bursele s-au prabusit si investitorii o taie de la noi. Ce ar fi insemnat sa fim condusi de AUR si trimisul lui Dumnezeu si marele dusman al lui Eminescu, ca presedinte? De acord, sa plece si pnl si psd cu hotiile lor, dar nici sa dorm cu rusii in pat si sa ma conduca debilii mintali nu imi convine. Nu, asta ne e nivelul si trebuie sa ne acceptam aspectul asta. „România este pe primul loc în Europa la analfabetism funcțional, cu o medie de 42% dintre copii care nu sunt capabili să înțeleagă un text sau să efectueze operații matematice simple.” Majoritatea persoanelor care ne reprezinta in diaspora cam de nivelul asta e. Ca ne convine, ca nu ne convine. Nu ca nu isi doresc ei sa nu ajunga Romania ca Germania si Franta la nivelul de atacuri teroriste. Pai ce atacuri teroriste? Ca au ajuns niste imigranti la noi si cand au scos capul de sub cuvertura si au aflat ca sunt in Romania, au inceput sa planga. https://www.cotidianul.ro/primii-refugiati-ajunsi-in-romania-au-inceput-sa-planga/

    • @drkacu

      Corect!

      Vezi Franța,Strasbourg,atacul din Târgul de Crăciun 2018 parcă!.7un 🤕👾🔫tip tânăr nebun radicalizat a tras în turiștii ce mâncau la restaurant etc

      Vezi Londra, duba care a intrat în turiști pe Westminster Pod / bridge. Vezi duba care a dat în turiștii nemți la Berlin etc etc

      Românii care nu ies in afara și nu au lucrat defel in West nu pricep sau nu vor să priceapă.
      Deși neamurile lor de acolo le explica care-i treabă!!!
      O zi bună!

      2
      2
  • Da, e un non sens in modul de gandire al expatilor (55%) care au votat cu extremistii. Toti lucreaza in „spurcata” comunitate europeana, cu gandul ca vor scapa de buda din fundul curtii, toti isi sustin familiile cu banii de acolo, dar ei voteaza impotriva UE si impotriva libertatii de gandire si miscare. Cititi fratilor, educatia face diferenta!

    31
    19
    • Foarte bine,cln! Trebuie să le -o spunem cât mai des ,fiindcă prind greu și uita repede! Nu realizează că ne împing în mâinile puturoase ale rușilor! Sa meargă sa lucreze acolo și să-i trimită pe front în Ukraina!

      18
      13
    • @Marius Nicolae Pop

      Nu românii din țară nici cei din diaspora , nu sunt de vină!!!!!!
      Cu ce-s de vină românii care „de nevoie” și-au luat lumea-n cap pt un loc de muncă și un salar mai bun, in UE !

      Cine a distrus țară?.cine a distrus locurile de muncă? Cine a închis: combinatele, fabricile, țesătoriile , cap-urile, agricultura, cine a distrus spitalele de Stat etc ? Unde sa lucreze românii dați afară de la job după 1990 ?

      Nu toți au fost pui de șmecheri și de sek_risti să pună mâna pe businessuri și să le privatizeze ?!!!
      Totul a început după ’89 cu babutza Iliesciva in frunte! El a declanșat dezastru in cârdășie cu Roman P.etc etc

      La mulți ani România 🇷🇴 români rămâneți uniți! Amin

  • PSD este la răscruce de drumuri!
    Pe de o parte Socialiștii Europeni și UE care le cer reformare, acceptare drepturi LGBTQIA+ etc; și pe de-o parte ultra-conservatorismul PSD, respectiv valențele extremiste, bine cunoscute la nivel de provincie.

    La nivel național se discută ca noua conducere PSD să fie una formată din reformiști care vor accepta drepturile LGBTQIA+ (de aici și reacția lui Radu Moldovan de zilele trecute).

    Deci, PSD cel mai probabil va juca la 2 capete, de la Centru se va miza pe Elena Lasconi (anunțul nu-l va face Ciolacu), în provincie fiecare lider PSD își va negocia ploile pentru propriul interes (unii vor merge cu Georgescu).

    În anul 2000 toată dreapta a votat Ion Iliescu, pentru a nu veni extremistul Vadim (cu excepția județului BN, singurul județ din țară unde Vadim a câștigat cu 60% în fața lui Iliescu)!
    Acum latura extremistă PSD este mult mai mare, acoperă mai multe județe din țară!

    Asta este politica românească!

    5
    4
  • Diasporezii au văzut adevarata față a extremistilor de stânga, (mediu, gen, cote, interdicții, accize) și votează cu partidele de dreapta!
    E ca și când ai vedea ca mașina o ia la stânga, pe contrasens, și e mai mai să intre în șanțul din stânga drumului. Normal ca tragi ușor de volan la dreapta, pentru ca mașina să continue înainte. Nu tragi tare, să intri în șanțul din dreapta!

    4
    3
  • Ca să vedeți cum e cu cotele!
    La televiziunea daneză, vor ca bărbații invitați în studiou și femeile să fie reprezentate în proporție de 50%/50%.
    Pentru ca deja au 3 bărbaț de la unele partide, și la celelalte partide sunt tot bărbați, ei invită a 5-a roată de la căruță , fl doar ca să fie reprezentare 50/50.

    Dar nu se mulțumesc cu atât, vor ca femeile să fie din toate ernicitatile., nu doar daneze

    Dar nu se mulțumesc cu atât, vor ca femeile să reprezinte toate vârstele, nu doar 25-35 ani

    Dar nu se mulțumesc cu atât, vor ca femeile să provină și. Toată țara, și din provincie, nu doar din capitala și să vorbească toate regionalismele.

    Egalitat nebunească și fanatica, în detrimentul valorii și profesionalismul

    8
    1
  • „Forța” dreptei adică PMP-ul făcut la beție de Petrov și cealaltă formațiune făcută de Orban tot la beție au luat 2,6%?

    5
    1
  • USR care era pe cai mari, liderilor useriști nu le mai ajungea nimeni nici cu prăjina la nas după primul tur, se și vedeau că dau prim-ministru, au luat numai 6,7%?

    7
    3
  • Așa cum am prezis ieri la 11 hrs , votul este extrem de fărâmițat.
    Construirea unei guvernări în aceste condiții este dificilă, pentru că impune negocieri peste orgolii , dispute, animozități…
    Tortul electoral e în așa fel tăiat că nimeni nu se poate sătura.
    Unii vor trebui să accepte să facă foame…în termeni metaforici.
    Chiar PSD-ul actorul politic care a luat cele mai mult procentaj din tortul electoral, e într-o dilemă.
    Are posibilitatea demarării coalițiilor .
    Dar așteaptă să vadă cine e Președintele, pentru că logic…un Președinte ales dintr-un partid cu care a îmbarcat la guvernare ar fi o coabitare mult mai ușoară și pe termen mai lung..Frica de a pierde bucata de tort și a rămâne fără nimic pe masă.
    Chiar câștigătorii nu pot fi bucuroși .
    Victoria vine cu obligația de a materializa promisiunile vage și de obicei astea se traduc nu doar prin declarații extrem de împăciuitoare , viața-n roz ci la nivelul populației indigene cu prețul pâinii , a combustibililor, a energiei.
    Ori noi câștigători dincolo de elanul frenetic al victoriei, singura lor speranță e Doamne ajută-ne, sunt short-staff la nivel de oameni pricepuți în administrație și dornici să lucre pentru ei.
    Vor recruta câțiva transfugi politici …dornici să-și păstreze privilegiile…dar când se vor confrunta cu mize mai complexe, gen fonduri europeene etc…România va avea sincope și întârzieri…ce vor fi remarcate de partenerii occidentali.
    Ori șansa lor ar fi o guvernare cu PSD-ul, dar PSD-ul va avea o sarcină extrem de delicată la nivel de imagine la extern a îmbarca cu partide ce sunt considerate extremiste , antieuropeene și riscând pe termen lung nu doar relația cu U.E și NATO dar al salariilor propriilor membri în Parlamentul Europeean…sau PSD-ul va îmbarca într-un proces de canibalizare a noilor învingători electorali ceea ce va alimenta pe plan intern tocmai sentimentul antipsd -toți sunt la fel, aceiași apă și pământ…ceea ce va lăsa tot timpul spectrul unor extreme populiste..
    Dreapta clasică , PNL ul să spunem USR-ul sunt la rândul lor înghesuiți la nivel de acțiune politică cu procentajele anemice de popularitate electorală, ca să construiască majorități guvernabile trebuie să bată palma cu inamicul lor declarat, PSD-ul.
    Un scenariu dna Lasconi președinte ar da o posibilitate unor altor alegeri, prin acceptarea neacceptarea unui premier propus de o nouă coaliție de mai multe ori…dar asta înseamnă instabilitate majoră în vremuri complicate.
    Cât despre dl Georgescu…provocarea lui va fi exponențială.
    A creat un univers de așteptări , performanțele lui vor fi scrutate de aproape. Orice eșec major va creea tocmai efectul contrar celui de solidaritate , unul de furie populară..deja există un nucleu radicalizat împotriva lui în rândul nemulțumiților de evoluția suprinzătoare..și deci cu cât va impune prin forță o anumită viziune cu atât rezistența va fi mai activă …la un moment dat va trebui să facă compromisuri pentru a putea guverna , ceea ce îi va aliena imaginea în rândul propriului electorat.
    Poate utiliza formula Dumnezeu , Familie, dar economic vorbind provocarea va fi imensă…mai ales cu războiul la granițe..dar adevărata provocare e să continue colaborarea cu partenerii externi…vor fi mult mai reticenți în a furniza sprijin..cei care cred că dacă RF Kennedy vine ca persoană fizică în țară..e dovada unei colaborări flawless cu americanii..se înșeală, omul vine cu lobby personal…
    Deci e complicat, va fi și mai complicat într-un sens, vor trebui oameni pragmatici.
    Un cuvânt despre PNL partidul antrepenorilor …
    E în derivă.
    Sursa lor de bani din proiecte europeene alimentate din exterior va fi perturbată.
    Dacă primul lucru pe care noul președinte-noua președinte va face să confirme așteptările electoratului și să declanșeze o campanie anticorupție, membrii PNL și cei din PSD se vor trezi cu un procurorii la ușă…controlul instituțiilor nu le vor mai aparține. Vor fi -execuții rituale- de imagine..
    Deci o perioadă dificilă urmează, după cârnații , vinul și colindele de Crăciun.

  • @Tazman. Lumea vede.ca.exista niște probleme,.pentru asta nu e nevoie de nu știu ce pregătire. Până la urmă observația de baza când trăiești într o țară cum e de exemplu Franța în care tensiunile între migranții islamici și populația locală sunt imense se produce chiar daca nu ai școală…eu m-as.feri sa fac judecăți de genul celor care le faceți dvs.desi este perfect adevărat că mulți sunt oameni simpli..Nu incerc sa justific alegerea lor, incerc sa o explic. Pe de altă parte spectrul politic românesc este in buna parte un non sens..avem partide pe.foaie doar de.dreapta (PNL, USR) care coabitează și se comportă precum partide de stânga precum PSD. Va asigur că asemenea colaborări nu se întâmplă nicăieri. Ce vreau sa.spun este că lumea e îngrijorată de ceea ce se petrece în Europa,.dar niciun partid cu tradiție din Romania nu pare să reacționeze. Mai apoi,.când îți pleacă peste 6 milioane de români din țară iar o parte din ei sunt medici, ingineri, etc nu doar simplii muncitori, iar PSD+PNL+USR nu face decât să trăncăneasca de ani de zile și să repete ca un robot UEUE fara sa absorba nici macar 10 la sută din fonduri atunci avem o problema majora mai ales la o țară cu peste 4 milioane de pensionari, peste 1 milion de asistați sociali
    ..nu cred că România va ieși din UE sau Nato, astea sunt aiureli, dar se va trezi in mod cert Intr o UE care va fi funcționa pe valori de dreapta conservatoare. Întrebarea este dacă Romania va pricepe politic acest trend sau va repeta că măgarul UEUEUE.. o nota, partidul pro rus tradițional din Romania este PSD, urmașul direct al PCR.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.