Floarea Cosmi din Runcu Salvei a primit din partea Ministerului Culturii, recunoașterea că este Tezaur Uman Viu, distincția fiindu-i oferită în cadrul unui spectacol de colinde organizat aseară de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
Floarea Cosmi (87 de ani) lucrează de mică fiindcă a rămas orfană de tată care a murit în 1933 la Cotul Donului. Mama ei a rămas atunci văduvă cu trei copii: o fată de șase ani care a împlinit 90 de ani, una de patru ani și pe ea care a împlinit 87 de ani.
”De 67 de ani lucrez la opinci. M-am măritat la 19 ani, omul meu e mort de 18 ani și eu îi duc mai departe meseria că îmi place. Îmi place munca. Lucru întruna acasă. Acum, de sărbători, s-o cerut foarte multe, pentru ansambluri. Fac de piele, numai că e tare scumpă pielea. Mai demult veneam și la Bistrița, dar acum nu mai merg cu ele decât joia, la târg, în Năsăud, dar am comenzi. Trimit cu curierul și a treia zi îmi vin banii la poartă”, ne-a spus Floarea Cosmi.
Casa în care locuiește la Runcu Salvei e ca un muzeu căruia îi trec pragul oameni de seamă.
”Am trei camere și așa o țiu ca pe un muzeu, peste tot am ștergare, îi greu de le ținut, dar eu țin ca de demult. Fac și mâncare ca mai demult, pită cu mălai, sarmale, tai și acum un porc de 200 de kg, îl pârjolesc cu paie. Îmi place să am ce să pun pe masă. Dacă nu am făcută mâncare, îndată fac papă cu cârnați, plăcintă de la Runc, îmi place să am de tăte și să ominesc pe oricine vine la mine”, a spus Floarea Cosmi.
Vineri seara, ea a fost invitată pe scena Centrului Cultural Dacia unde i-a fost înmânat titlul de Tezaur Uman Viu: ”Sunt foarte bucuroasă că m-au făcut, foarte bucuroasă și mândră. Atâtea diplome am din tot locul în care m-am dus, o valiză de diplome, pe toate le țin. Dumnezeu să le dea sănătate că m-o propus”.
”Este o recunoaștere pe care Comisia națională de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial ce funcționează pe lângă Ministerul Culturii o acordă oamenilor care sunt păstrători de valori culturale naționale, începând de la rapsozii populari, interpreți vocali, meșteri populari, instrumentiști, tot ceea ce reprezintă acest patrimoniu creat de țăranul român, aceste lucruri care ne reprezintă pe noi ca neam. Acești oameni care sunt păstrători și transmițători ai acestor valori primesc această recunoaștere din partea unei comisii formată din 20 de specialiști care aleg din sutele de dosare trimise către ei pe cei mai valoroși oameni. Este o bucurie pentru județul Bistrița-Năsăud să avem, de anul acesta, încă două Tezaure Umane Vii, unul dintre ele fiind lelea Floarea Cosmi, ultima opincăreasă din acest ținut, un meșter popular foarte îndrăgit. Este un om care duce acest meșteșug mai departe de zeci de ani, dar și iubește tot ce este legat de partea spirituală a satului. E o interpretă extraordinară, un depozitar de cântări vechi din Runcui Salvei și ce mă bucură foarte mult este că promovează costumul popular adevărat din Runcu Salvei”, a spus Alexandru Pugna, directorul Centrului Județean pentru Cultură.
Dosarul pentru acordarea titlului a fost întocmit de etnologul Emilia Ometiță – șef Serviciu Conservare, cercetare, protejarea și promovarea culturii tradiționale, literatură, muzică clasică, teatru, multimedia.
Norocul ei că în comisie au fost 20 de membri și nu 9 „talibani”, cu pensii speciale că, atunci ciuciu diploma „Opinca de aur”. Pentru obținerea ei rupea la opici cât Badea Cârțan pentru a se închina la Roma.
Felicitări!
Doresc sa comand o pereche de opinci pentru presedintele CG care acuma se va reintoarce la ogorul patriei la insamantat cu burene extremiste ca sa rasara la primavara.
Cum procedez ?
Poate ma ajuta si domnul prof. Bojor.
Așă ne-o fo dat dintătdeuna: să ne lăudăm cu sărăcia și nevoile noaste ! Ar fi de laudă, dacă n-ar fi de durere!
Numa asa statul roman va trebui sa plateasca inca 2 pensii speciale . !!! Valoarea unei pensii- = 3 salarii medii brute pe tara .!!! Undeva la 11.000 de lei/ luna . Frumos nu ? Un 3.000 de lei nu era suficient ? cand majoritatea pensionarilor din tara asta au pensii de pana la 2.500 lei . No vedeti ? – de asta nu o sa mai votam in veci asa cum suntem indrumati .