Actualitate

Urșii și lupii au produs în județ pagube evaluate la 60.000 de euro

Urșii și lupii – specii strict protejate – au produs anul acesta pagube în valoare de 60.000 de euro în județul Bistrița-Năsăud. Au atacat trei oameni, zeci de animale domestice, au distrus culturi și au avariat autoturisme. Până acum însă, Ministerul Mediului a plătit păgubiților numai o treime din suma cuvenită.

Urșii al căror număr se apropie de o mie pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud au atacat trei oameni, au ucis 60 de animale domestice și au distrus 22 de culturi, dar și trei mașini, iar lupii au atacat șapte animale domestice, potrivit unui raport al Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

Comisiile de constatare a pagubelor au aprobat despăgubiri în valoare de 303.229,45 lei (adică 60.000 de euro), însă până în prezent, statul a plătit doar 84.326,60 lei, adică o treime din sumă.

În primăvara acestui an, gestionarii fondurilor de vânătoare au numărat 944 de urși (față de 906 anul trecut și 879 în 2022) și 273 de lupi (față de 279 anul trecut și 267 în 2022).

Anul acesta, gestionarii fondurilor cinegetice au primit 14 autorizații pentru recoltarea a 21 de urși, iar până la jumătatea lunii noiembrie au recoltat 16.

Comitetul permanent al Convenţiei de la Berna a votat în favoarea propunerii UE de a adapta statutul privind protecţia lupului de la ”strict protejat” la ”protejat”, modificarea urmând să intre în vigoare la 7 martie 2025. În acelaşi timp, întrucât lupul va rămâne o specie protejată, măsurile de conservare şi gestionare ale statelor membre vor trebui în continuare să atingă şi să menţină un stadiu corespunzător de conservare.

Studiul de monitorizare genetică a lupilor a fost realizat în 2023 de Conservation Carpathia pe o suprafaţă de 1.400 km pătraţi, într-o zonă care se suprapune cu partea estică a Munţilor Făgăraş, Munţii Piatra Craiului, Iezer Păpuşa şi Leaota.

Conform estimărilor oficiale, populaţia de lupi din România numără aproximativ 3.000 de exemplare, însă la calcularea efectivelor pentru această specie nu s-au utilizat metode ştiinţifice de monitorizare, a subliniat sursa citată.

Reprezentanţii Conservation Carpathia menţionează că Munţii Carpaţi rămân în continuare printre cel mai puţin studiate ecosisteme montane din Europa, cu toate că, la nivel european, România pare să aibă o populaţie viabilă de lupi.

Etichete

10 comentarii

  • O nimica toata sunt aceste pagube in comparatie cu furturile MAFIEI din padurile judetului aparate de institutiile statului esuat, vorba lui nene -to Iohannis.

    35
    6
  • Adică echivalentul renovării de către CJ a 2,2 metri pătrați din ruina de la Comlod sau 75% din banii aruncați pe o rabla de utilaj veche de 17 ani de Primaria Bistrita. Asta așa, înainte să ne aruncăm în judecarea carnivorelor mari pentru pagubele produse.

    32
    8
    • @Alex, așa e, nu pare mult dar pt cei care au rămas fără animale sau le-au fost distruse bunuri și culturi poate fi o pierdere mare!

      21
      1
    • @donQ, poate n-ai fost atent la conținutul articolului. Sigur că pentru cei care au rămas fără animale sau le-au fost distruse bunuri și culturi este o pierdere mare. Tocmai de aceea există legislație. Toate persoanele păgubite ar trebui să fie despăgubite la valoarea justă și în mod operativ de către Stat în baza legislației existente. Din păcate, chiar dacă pentru Stat sumele nu sunt mari acest lucru nu se întâmplă pentru că cei responsabili sunt mai preocupați să bage banii în pământ sau să cumpere niște gioarse de la finul și alte matrapazlâcuri din care le iese și lor ceva.

    • Ah! Io Credeam că iar e un articol gen „ro-,alert 🐻 URS, stați în casă, protejați -va animalele domestice din:
      -Jelna,
      Str.Ghinzii,
      Sigmir,
      Și luati-va bicicletele pe umăr și „run or die ” de pe pista din
      -Pădurea Codrișor!
      P.s.
      Unde sunt hăitașii, gonacii, harjobitzii, cu tonele de 🌽 porumb duse în păduri pt urși și alte hanimale???????

      5
      1
  • Traiasca Maria Sa URSUL, mandria Carpatilor !
    Traiasca LUPUL, animalul sfant al DACILOR pus pe steagul lor de lupta !
    Restul sunt povesti , cum ca numai omul este deasupra tuturor si are dreptul de moarte sau de viata asupra minunilor create de DUMNEZEU.
    Va reamintesc ca si animalele au Dumnezeul lor si atentie ca vine ziua decontului .

    13
    19
    • Domnule Balan, din cate intelegem din presa in judet ar fi cca 1000 de ursi. Oare nu e cam mult? Nu ar trebui cumva rariti? Nu ma refer sa fie ucisi ci mai degraba mutati in alte state, pe baza unor acorduri, nu stiu, nu ma pricep la asta.
      Intr-adevar 60.000 de euro pagube e o suma mica. Dar nu pagubele materiale sunt marea problema in cazul ursilor. Ca prinde ursul o oaie sau un miel nu e bai. Dar incepe sa prinda si oameni. Si acolo devine bai mare. Eu daca as fi o persoana de decizie, in cazul in care un singur om mi-ar muri atacat de urs sau lup as lua masuri dure. Este inadmisibil sa se plimbe ursul prin curtile oamenilor in zone populate. Vezi cazuri in Ghinda, Jelna, Sigmir sau chiar plimbarea ursului pe pietona. Pot sa imi sara in cap toti iubitorii de ursuleti ca nu ma intereseaza. TREBUIE FACUT CEVA PANA NU E PREA TARZIU!

      14
      2
  • Domnule Marius Balan,avem padurari, avem Politia comunala,avem bariere care se pot inchide oricand…… Cum se mai poate fura lemn? ! Eu cred ca exagerati ! A folosi termenul de mafie,retea,trafic,presupune ca le si puteti dovedi! Ce mai asteptati? Altfel ,se duce totul in derizoriu! Sa auzim numai de bine!

    16
    13
  • Stimate domnule MARIUS NICOLAE POP.
    Termenul de mafie nu imi apartine neaparat mie.
    El este preluat fix din mas-media celor 35 de ani ai democratiei noastre cand toate televiziunile, unii politicieni,stiristi, ong-isti ,cetateni au folosit aceste cuvinte.Termenul respectiv a fost si este folosit pana si de istoricii mari ai tarii noastre GIURASCU de ex. care nu mai este printre noi, si multi altii. Despre MAFIA POLITICA se tot vorbeste zilnic cu tentaculele ei cu tot. Ei si acest domeniu este descris fix la fel.
    In calitate de fost proprietar de padure (acuma am vandut-o la o familie de bravi agricultori din Chirales) deoarece am o varsta si nu ma mai pot ocupa de ea ca in tinerete, mi-am facut o imagine fata de cum sta treaba.
    Stiu ca cititi zilnic presa sunteti foarte informat si va reamintesc ca numai aici pe Timp =online vedem lunar cate un articol cu lemne si mijloace confiscate doar aici in BN.
    Asta ma face sa cred ca la nivel de tara situatia este extrem de periculoasa.
    Nu am intalnit cazuri de furt de lemn depasandu-ma cu masina prin BN am sesizat de vreo 2-3 ori in anii trecuti pe 112 asemenea incarcaturi primind raspuns ca nu a fost infractiune.
    Totusi presa nationala abunda de astfel de stiri in care situatiile nu sunt deloc bune si chiar ea ne descrie cum se fura lemnul si se transporta mascat.Sunt multe metode una este incarcatura mascata cu balast, nisip care acopera lemnul.
    Consider ca tacerea autoritatilor pe fiecare caz in parte lasa loc de interpretari pentru noi cetatenii. Sunt cazuri musamalizate , asta ni se spune la stirile nationale tot timpul.
    Cat am detinut padurea 20 de ani am impus respect in satul bunicilor mei si personal nu am fost furat iar personalul silvic de la Lechinta a fost foarte deschis, corect cu mine si proprietatile celor din jurul meu.
    La SIRIOARA totusi nu este dezastru prin paduri, cu mici exceptii unde tot proprietarul a gresit din lacomie si prostie.
    Draga domnule doctor, va asigur ca nu exagerez decum sa mint, nu ma pricep la asta, mai degraba ma revolt in multe situatii .

    11
    11
  • Încep să nu-i mai înțeleg pe guvernanții noștri. Nu vor tăierea pensiilor speciale, Parlament 300, reorganizarea administrativ teritorială, confiscarea averilor ilicite la cei dovediți, concursul se ține joi, dar postul este ocupat de marți, „votul meu nu contează”, dar măcar să oprească urșii, lupii și șacalii care vin până la WC-ul nostru. Luați exemplu Franței unde problema a fost rezolvată. Poate să sesizează Moașa Comună, alias CCR și aici.

    1
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.