Cultură

Biserica de pe Odobescu, plină la întâlnirea cu academicianul Basarab Nicolescu (FOTO)

"Orice baston are două capete. Există mintea şi există sufletul şi, între cele două, dacă nu există dialog e păcat şi mare pericol. În acest sens, ştiinţa singură e ca un capăt al bastonului, deci are nevoie de spiritualitate şi, în sensul acesta, dialogul este extrem de important", a spus marele fizician şi filozof Basarab Nicolescu la dezbaterea cu tema ”Ştiinţă şi religie. Convergenţe”.

Biblioteca Judeţeană ”George Coşbuc”, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, a organizat, marţi, o întâlnire transdisciplinară cu Basarab Nicolescu, filozof şi fizician teoretician la CNRS – Universitatea din Paris, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai, membru de onoare al Academiei Române şi teologul Ioan Chirilă, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă, preşedintele Senatului UBB. Întâlnirea trebuia să aibă loc la sediul Bibliotecii din str. Al. Odobescu nr. 11, dar s-a ţinut în final în Biserică întrucât numărul participanţilor a fost foarte mare.

„Sunt foarte bucuros să fiu aici să descopăr un lăcaş de cultură şi spritualitate de care am auzit. Sunt pentru prima oară aici şi mă bucur foarte mult să particip la această dezbatere actuală, extrem de interesantă, împreună cu părintele Ioan Chirilă, preşedintele Senatului UBB despre ştiinţă şi religie, convergenţe. Nevoia de cultură, nevoia de spiritualitate este astăzi mai mare ca oricând. Dacă pot contribui cu cât de puţin posibil, mă bucur. (…) Orice baston are două capete. Există mintea şi există sufletul şi, între cele două, dacă nu există dialog e păcat şi mare pericol. În acest sens, ştiinţa singură e ca un capăt al bastonului, deci are nevoie de spiritualitate şi, în sensul acesta, dialogul este extrem de important. Ştiinţa se deschide spre spiritualitate prin noţiunile ei cele mai generale, prin legile cosmologice, prin marile teorii, dar fără participarea omului de ştiinţă totul este inutil pentru că prin el trece toată această dimensiune spirituală”, a spus academicianul Basarab Nicolescu.

Amfitrionii dezbaterii au fost Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţene ”George Coşbuc” şi Camelia Tabără – inspector şcolar general. ”Această întâlnire este una dintre marile bucurii pe care am reuşit să le împlinim. Domnul Basarab Nicolescu mi-a spus că n-a mai fost niciodată la Bistriţa, dar faptul că atâta lume l-a aşteptat îl îndreptăţeşte să spună că va reveni”, a spus Ioan Pintea.

Au venit să-i asculte pe cei doi invitaţi preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, subprefectul Ovidiu Frenţ, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, inspectorul general adjunct Mihai Mureşan, preşedintele PER Bistriţa-Năsăud, Alexandru Toniuc, liderul Partidului Forţa Civică – Gavrilă Urs, vicepreşedintele FC Răzvan Cîtu, profesorul de religie Florin Bojor, numeroşi preoţi, cadre didactice, inspectori şcolari.

Basarab Nicolescu, în vârstă de 71 de ani, cunoscut filosof franco-român şi fizician teoretician la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), predă în prezent şi la la Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. În 1968 a părăsit România pentru a se stabili în Franţa, fiind bursier al guvernului francez la Universitatea din Paris. Între 1969-1970 a fost bursier al Comisariatului pentru Energie Atomică. În 1970 a intrat ca fizician la Centre National de la Recherche Scientifique, iar peste trei ani şi-a susţinut doctoratul de stat în ştiinţe fizice. În 1976 a renunţat la cetăţenia română şi a obţinut cetăţenia franceză. A fost ”senior visiting scientist” la Lawrence Berkeley Laboratory şi la Universitatea din Londra şi profesor invitat la Universitatea din Girona, Spania. Opera sa se concretizează în peste 130 de lucrări ştiinţifice de specialitate şi în numeroase lucrări privind transdisciplinaritatea, toate citate în întreaga lume.

Pe pagina noastră de Facebook puteţi vedea mai multe imagini.

1 basarab nicolescu 2 basarab nicolescu 3 nicolescu chirila 4 biserica odobescu 5 ioan pintea 6 moldovan buta 7 urs gavrila 8 biserica odobescu

7 comentarii

  • Toata stima si pretuirea pentru stradania directorului Bibliotecii Judetene, preotul Ioan Pintea de a organiza la Bistrita evenimente culturale de exceptie. Din pacate Biblioteca Judeteana nu dispune de o aula sau sala de conferinte care sa poata gazdui asemenea venimente. Autoritatile administrative ale orasului si judetului care s-au grabit sa mute biblioteca judeteana intr-o cladire neadecvata sub aspectul spatiului disponibil si care in plus a fost pregatita sa gazduiasca un muzeu de arta sacra. In acelasi timp cladirea vechiului tribunal eliberata recent si care dispune de spatii generoase in fostele sali de judecata, este lasata in paragina, in loc sa fie reabilitata de la inceput cu destinatia de Palat al Culturii. Si ca o trista ironie, in inima orasului exact langa fostul tribunal blocheaza strada un penibil „cort de cultura”. Bani irositi aiurea. Intre timp evenimentele culturale sau spectacolele se tin la Sinagoga sau in alte biserici (ca in cazul de fata). In ce tara traim!

  • ˝Imagine there’s no countries˝>>>Have you ever imagined the World without Romania?Take a look.>>> http://www.youtube.com/watch?v=-dZGDy45ZeI
    ˝And no religion, too˝>>>>De unde se vede ca până la urmă eşti împotriva tuturor religiilor, nu numai a ortodocşilor.Pozezi in greco-catolic numai ca sa bagi zâzanie, şi dezbinare, că altfel i-ai vrea si pe greco-catolici dispăruţi.Vrei să te foloseşti de popii greco-catolici împotriva popilor ortodocşi şi după aia de pastori impotriva popilor greco-catolici, dupa aia de hippy, gay si flower-power impotriva pastorilor şi tot aşa.Eşti foaaarte jmecher.

  • Radicalismul opiniilor nu e bun nici pentru ateii raţionalişti nici pentru habotnici…
    Experimentînd credinţa, am ajuns la concluzia că există două feluri de oameni de care trebuie să ma feresc: de cei care nu-l caută pe Dumnezeu şi de cei care cred că l-au găsit!

  • in primul rand sa ne intelegem: in limba romana exista cuvantul „ateu”, cu pluralul lui – „atei”. asadar ATEU – ATEI. nu ateist – ateisti.
    in al doilea rand, singurul care are ceva in cap dintre TOTI cei… de mai sus, este NK, daca intr-adevar asa il cheama. el este ateu, deci poate vedea lucrurile exact asa cum stau ele de fapt. TOTI ceilalti sunt cu creierul aburit de „baiatul de la etaj” – Dumnezeu, deci… subiectivi.
    intr-un fel, toti sunt/sunteti ATEI !!! de ce? pai sa va spun de ce: in lume exista in jur de 2500 de religii, (dintre care 21 majore) cu tot atatia dumnezei. toti desteptii de mai sus, nu cred DECAT in dumnezeul ortodox, negandu-i pe toti ceilalti 2499. corect, nu? asadar sunt atei in privinta acestor 2499 de religii si dumnezei din lume. domnul NK , ateu convins, nu crede in niciunul dintre dumnezei si in NICIO religie. asadar NK neaga un dumnezeu mai mult decat ceilalti !!! mare, mare deosebire !!! …e de ras nu alta!
    toti voi cei de mai sus, ortodocsi sau nu, aveti religia pe care o aveti dintr-o pura intamplare, aceea ca v-ati nascut aici, in romania, ati mostenit religia parintilor vostri. corect, nu? daca va nasteati in italia ati fi fost catolici, daca va nasteati in iran ati fi fost musulmani, daca va nasteati in india ati fost hindusi, samd. corect si aici !
    si voi, la fel ca si parintii vostri transmiteti religia voastra copiilor vostri, ca asa e… traditia, nu? niciunul dintre voi nu si-a intrebat copilul : – mai baiete, ce-ai vrea tu sa fii? ortodox? catolic? musulman?
    toti „crestinii” de la noi, din romania, au crescut cu ortodoxismul in ei, spalati pe creier de catre parintii lor in aceasta privinta. ca asta se intampla cu religia: cresti cu ea, si ea in tine, ca o boala pe care nu stii ca o ai, fara sa o bagi in seama, fara sa pui nicio intrebare, fara urma de tagada sau scepticism. de fapt asta este si deviza religiilor, a tuturor bisericilor: CREDE SI NU CERCETA ! – stim cu totii asta.
    daca a crede intr-un dumnezeu era ok pana sa apara darwin, este de neconceput sa nu pui nicio intrebare, sa nu gandesti putin rational azi, cand stiinta este atat de inaintata.
    NK nu se opune niciunui crestin, niciunei religii, este dreptul fiecaruia sa creada in ce vrea el. dar faptul ca tu crezi in „ceva”, intr-o zeitate, asta nu o face si adevarata, nu? adevarul e ca ne este o frica de moarte de… MOARTE si pe asta se bazeaza si biserica. daca fiecare ar intelege ca MOARTEA face parte din VIATA, ca la un moment dat totul se termina, esti „discontinuat”, adica… „se rupe filmul” si… ATAT ! raiul, iadul, dumnezeu si dracul… povesti de adormit copiii. CREDE SI NU CERCETA! oi ratacite, asta sunt credinciosii, nu e de mirare ca sunt numite astfel, toti adunati intr-o turma de credinciosi.
    ce pacat ca toti luati de bune toate tampeniile pe care preotii, de atata amar de ani vi le baga in cap! ce pacat ca nu puneti intrebari! ce pacat ca nu ganditi cu mintea pe care ar trebui sa o aiba orice om al acestui secol 21.
    are dreptate NK cand vorbeste despre biserici, normal ca le merge de minune intr-o tara de oi ratacite ale lui dumnezeu. sunt 18000 de biserici in romania si cresc in fiecare zi. oare de ce? pentru ca religia, biserica, nu numai ca este exceptata de la impozite si taxe, dar CULMEA, primeste milioane de euro anual si din partea statului !!! trai neneaca! asta vrea de fapt NK sa spuna: ca in timp ce tara moare de foame, preotii se inmultesc, iar bisericile apar ca ciupercile.
    sa-i dam dreptate lui john lennon cand spunea: „imaginati-va ca nu ar exista un rai, – este destul de usor daca ai incerca – fara sa avem un iad sub noi, iar deasupra sa fie doar cerul, imaginati-va intreaga lume traind pentru „astazi”, imaginati-va ca nu ar exista tari – nu este greu deloc, ca nu ai avea pentru ce sa omori pe nimeni si nici sa fii ucis pentru nimic si de asemenea imagineaza-ti ca nu ar exista niciun fel de RELIGIE, imagineaza-ti ca nu ar exista tari – imaginati-va intreaga lume traindu-si viata in liniste/pace… ” FRUMOS, NU-I ASA?
    da, dar nu toti stim engleza si nu toti… punem intrebari. :o))) este mai usor sa facem ce ni se spune, sa gandim ce ni se ordona, sa fim controlati de altii, sa fim manipulati, manipulati, manipulati !!! Biserica si Statul.. nu (va) este ciudat cat de bine se inteleg aceste doua entitati? :o))) oare de ce?
    asadar, trebuie sa recunosc, singurul care are ceva in cap dintre cei ce si-au postat parerile mai sus, este… DOAR domnul NK, chiar daca asta nu va place si nu sunteti de acord cu mine. domnu’ sa va aiba-n paza lui! :o)))))

    • Pfuai, tu Dana/Dane, ce destept/desteapta esti!
      Te/ai gandit vreodata ca ”ateu” e o contradictie in termeni? Adica ”fara Dumnezeu”. Dar cum ateii nu cred ca exista Dumnezeu, fara cine? Te-ai prins? Nu poti fi fara ceva ce nu exista, pentru ca nu poti fi cu ceva ce nu exista!

  • ”Patriarhul Iustinian Marina a fost cel care a spus că Hristos este Sovietic.” cum poti ” pune ”in gura unui decedat (care nu se mai poate apara ) asemenea cuvinte ?pana unde merge ura !.. sa poti spune asa ceva..ai sarit gardul voinice..e rau cu tine

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.