Recomandări Social

Casă nouă și modernă pentru zece tineri cu dizabilități grave, inaugurată la Viișoara

O locuință maxim protejată în care vor fi îngrijiți zece tineri cu handicap grav și foarte grav, abandonați de familii, a fost inaugurată la Bistrița în prezența reprezentanților Fundației ”Hope and Homes for Children” România care au construit-o cu peste 1,6 milioane de lei.

Casa a fost realizată în baza unei convenții de asociere încheiată între Fundația ”Hope and Homes for Children România”, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud.

”Este o ultimă componentă ca urmare a desființării fostului centrului pentru copilului cu dizabilități din structura Centrului pentru Protecția Copilului Bistrița. Rezidenți vor fi 10 tineri care au împlinit vârsta de 18 ani, cu handicap grav și foarte grav, care au nevoie de îngrijire specializată, care sunt dependenți de ajutorul unei persoane și necesită tratament medical de specialitate. Casa oferă o ambianță familială – asta se și urmărește, trecerea la alternative de tip familial – cu dotări moderne, complexe, cu o ambianță plăcută, cu personal implicat și dedicat”, a spus Delia Rus, director general al DGASPC Bistrița-Năsăud.

Terenul pe care este construită casa a costat 45.000 de euro și a fost cumpărat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Clădirea a fost ridicată cu 1,6 milioane de lei de Fundația Hope and Homes for Children România, care a și dotat-o cu mobilier și bunuri în valoare de 101.000 lei.

Conducerea casei va fi asigurată de Cristina Marica, șefa Centrului de Servicii de Recuperare Neuromotorie Bistrița, centru care va asigura personalul specializat pentru recuperare, de la kinetoterapeut, asistent medical balneofizioterapie, medic, dar și doi asistenți medicali și șase infirmieri, a mai spus Delia Rus.

Ștefan Dărăbuș, directorul Fundației ”Hope and Homes for Children România”, care a construit în județ șapte case de tip familial, așa încât nu mai avem copii instituționalizați, a atras atenția asupra altui pericol: ”Din păcate, odată cu desinstituționalizarea se întâmplă și o re birocratizare a sistemului de servicii alternative, că vorbim de case de tip familial, centre de zi sau centre de tranzit. În casele de tip familial, sunt aduse tot mai multe standarde, tot mai multe reguli. Cei de la ISU acordaă avizele tot mai greu probabil și pentru că încadrarea e greșită. Aceste case familiale intră la ceea ce ISU numește servicii publice și atunci se ignoră faptul că sunt concepute pentru un număr de redus de beneficiari, maxim 12, și aici ceea ce vrem este să obținem un mediu cât de cât familial, nu să facem o reinstituționalizare a copiilor. Dacă tu ai pe holuri tot felul de luminițe și de semne cu exit, cu etc. care îți arată pe unde intri și pe unde ieși într-o casă de 200 de mp, sincer, se pierde ceea ce trebuie să fie o casă. E doar un exemplu, dar sperăm că aceste lucruri le vom rezolva încet, încet cu autoritățile”.

El a adăugat că, din păcate, sunt prea puține servicii care vin în sprijinul familiilor în dificultate.

”Suntem preocupați de discuții politice, de infrastructură încât ignorăm faptul că, demografic, suntem într-o situație catastrofală. Ignorăm faptul că avem peste 1 milion de oameni care trăiesc în sărăcie și acolo sunt 600.000 de copii, care mâine ar trebui să devină contributori la economia României și nu niște asistați social. Dacă vrem să ieșim din acest cerc vicios trebuie să-i aducem cumva în societate și pe ei, și pe părinții lor. De 12-13 ani de când lucrăm în Bistrița-Năsăud, avem programul nostru de prevenire a separării familiale. Aproape o mie de copii au rămas alături de părinți fiindcă am derulat acest program, am plătit chiria pentru familiile care nu și-au permis asta. Acum am câștigat două proiecte finanțate cu bani europeni pentru prevenirea separării familiale și vom începe derularea lor în județul Bistrița-Năsăud din 2025, din primăvară. Noi estimăm că vor fi 400-500 dse copii beneficiari de prevenire a separării familiale”, a spus Ștefan Dăbăruș.

Fundația ”Hope and Homes for Children” România a construit șapte case de tip familial în județ, în valoare de circa 2 milioane de euro, a sprijinit peste 300 de tineri care au ieșit din sistemul de protecție a copilului, o mie de copii au fost ajutați să rămână cu părinții și alți o sută au fost reintegrați. Per total, investițiile organizației în județ se ridică la 3,5-4 milioane de euro.

La inaugurarea casei au participat vicepreședintele CJ Dan Tămaș, senatorul Cristian Nicula, un sobor de preoți.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.