Cultură

Ansamblul ”Cununa de pe Someș” nu va fi desființat. Redevine de amatori

Artiștii din ansamblul ”Cununa de pe Someș”, ale căror contracte de muncă expiră la finalul acestui an, își pot continua activitatea la Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc”, însă fără să mai primească salarii din bugetul local, a spus primarul Bistriței, Gabriel Lazany.

Invitat într-o emisiune la postul local de televiziune AS TV, primarul Gabriel Lazany a spus că a analizat organigrama Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc” și a decis că, din 2025, aici vor lucra cel mult 25 de persoane.

”Eu am spus încă din campanie electorală că toate instituțiile subordonate vor fi restructurate. În ce privește Centrul Cultural Municipal, am spus că, pentru activitatea care se face acolo, este nevoie de maxim 15 persoane. Acum, când am început să lucrez pe organigrama lor, am ajuns la un număr maxim de 25 de persoane care, din punctul meu de vedere, pot spune că este finală. Noi încercăm să eficientizăm ceea ce se întâmplă. M-am uitat la ceea ce a organizat Centrul Cultural Municipal, inclusiv la cel mai mare eveniment, Zilele Bistriței, și nu este altceva decât un conglomerat de activități private contractate, iar ca să facem astfel de evenimente nu trebuie să avem 68 de oameni angajați câți sunt acum. Trebuie să avem câțiva oameni care contractează și gestionează aceste activități, plus o parte de personal administrativ de care nu te poți lipsi. Toate celelalte evenimente se vor face pe bază de contracte de prestări servicii cum s-a făcut și până acum. Bugetul de salarii la nivelul CCM este de 500.000 de lei lunar. Dacă reducem acest buget la 200.000 de lei, cei 300.000 de lei care se duceau pe salarii se pot direcționa spre evenimente culturale. Banii din care se făceau evenimente culturale până acum îi putem duce către investiții și către susținerea altor activități și asta cu menținerea întregului calendar de activități culturale”, a spus primarul Gabriel Lazany.

Referitor la Ansamblul ”Cununa de pe Someș”, primarul a explicat de ce s-a ajuns în situația în care artiștilor nu le vor fi prelungite contractele de muncă.

”Când angajezi o persoană pe durată determinată, poți să-i faci prelungiri succesive de contract timp de 3 ani. Dacă după 3 ani nu o angajezi pe perioadă nedeterminată, înseamnă că nu ai nevoie de ea. În CCM sunt persoane care duc acea periodicitate de 7 ani. Dacă vorbim de Ansamblul Cununa de pe Someș, din 1952 până în 2017 a fost ansamblu de amatori, iar în 2017 a devenit ansamblu profesionist și au fost angajați artiștii ansamblului pe perioadă determinată. Conform prevederilor legale, în 2020 ei trebuiau angajați pe perioadă nedeterminată fiindcă au trecut cei trei ani. A trecut anul 2020 când a preluat conducerea fostul edil (Ioan Turc – n.a.). În 2021 nu a făcut nimic, în 2022 nu a făcut nimic, în 2023, nimic, în 2024, nimic, iar acum iese cu trâmbița și zbiară prin oraș. Mie îmi pare rău pentru fiecare persoană. Eu nu desființez ansamblul. Nu mai prelungim contractele artiștilor care sunt în ansamblu. Ei și vor desfășura activitatea ca înainte de 2017. Pot avea activități, spectacole, pot să vină și să solicite sală pentru antrenamente, doar că nu vor mai fi plătiți din banul public. Vor putea participa la evenimentele organizate de Primăria Bistrița pe baza unor contracte ferme și le vom plăti contravaloarea prestațiilor. Dacă nu, pot să vină cei de la Dor Românesc sau poate că bistrițenii vor să vadă și ansambluri și din alte părți”, a completat Gabriel Lazany.

Primarul a menționat că în afară de prezența în anumite spectacole, Ansamblul ”Cununa de pe Someș” nu a mai avut nicio altă activitate care să justifice salariile artiștilor.

”Dacă ei (membrii ansamblului – n.r.) ar fi avut 10 clase de copii cu care să facă dansuri, pe care să îi pregătească, lucrurile ar fi stat cu totul altfel, dar, din păcate, nu au niciuna. Ei sunt total absenți. Artiștii cântă la nunți, dansatorii, de asemenea, au evenimente plătite. Pot să evolueze. Revenirea la statutul de amatori îi va stimula. Eu nu i-am dat afară. Au expirat contracte și nu au mai fost prelungite. Eu cred că s-au complăcut în situația aceasta în loc să-și fi cerut drepturile în 2020 când legea spunea clar: ori mă angajezi pe durată nedeterminată, ori punem punct. Eu nu am făcut altceva decât să intru în legalitate. Cred că o parte dintre ei își vor găsi loc la ansamblul profesionist Dor Românesc de la Consiliul Județean. Cei merituoși își vor putea continua activitatea ca profesioniști acolo”, a spus Gabriel Lazany

Ansamblul ”Cununa de pe Someș” a fost înființat în 1968, pe baza unui ansamblu fondat în 1952.

6 comentarii

  • Adevărat. Mai sunt și alte instituții de profil, care ar trebui să ia acest exemplu, in condițiile in care apelam la spectacole, la artiști din alte județe. Și îi plătim, din banii contribuabililor.

    20
    2
  • O sa-mi spuneti ca exagerez, ca vin cu exemple extreme dintr-o tara unde bugetul pentru cultura e mult peste cel al multor orase si judete din Romania. Cu toate astea, imi permit sa va povestesc despre Cantonul Jura din Elvetia (populatia intregului canton e pe la 75.000). Aici s-a construit un teatru modern unde in fiecare saptamana sunt spectacole, diversitatea si amploarea lor difere in fiecare saptamana. Bugetul alocat de Parlamentul jurasian a fost de 1.5 milioane de franci pe an. https://www.theatre-du-jura.ch/e/programme/tout/tout/tout/a-venir

    O venit EMEL intr-un concert in Delemont (oras de vreo 10.000 de oameni), iar asta-i ceva exceptional. EMEL o cantat la decernarea premiilor nobel pentru pace in 2015.

    Ce vreau sa spun, imi pare rau pentru cei din Bistrita care sunt privati de spectacole si alte evenimente pentru ca exista un management gaunos care pompeaza bugetul in cunune de pe somes si itari.

    Bistrita din punct de vedere geografic si cultural e la periferie, dar sunt grupuri muzicale de muzica populara profi in Ucracina. Ar putea sa vina Hudaki la Bistrita, i-am ascultat in repetate randuri in Elvetia.

    4
    3
  • În sfârșit un om care “ia taurul de coarne”, și trece la fapte nu la vorbe.
    Nu mai vrem povesti despre ; vom comasa, vom evalua, vom digitaliza, vom eficientiza, și nu fac nimic.
    Asta este; dăm afară X angajați, economisim 200.000 lei/luna , (2.400.000 lei/an)

    10
    4
  • Așa, împinge-i la Lăducu în cur te.
    Pentru ei nu ai buget, faci calcule, eficientizezi dar pentru HANDBAL ai bani, ai buget, faci pepinieră……
    Că tot veni vorba, ce-ai cătat la premierea merituoșilor?

    19
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.