Piața Mică din Bistrița, amenajată ca spațiu de plimbare și relaxare prin proiectul de regenerare urbană derulat în urmă cu 10 ani, ar putea deveni un loc în care să găsim artiști care să picteze în aer liber, să sculpteze sau să facă alte activități creative.
Cel puțin așa susține primarul Gabriel Lazany care a purtat deja discuții cu artiștii pe această temă.
”În primăvară, în campanie, m-am întâlnit cu un grup de artiști locali și am avut o discuție vizavi de o colaborare. Am avut o propunere din partea lor care mi-a plăcut și sper să facem un proiect în acest sens: Piața Mică să devină Piața Artiștilor. Acolo este și o clădire care să devină clădirea artiștilor, să aibă ateliere de creație, pe pictură, pe olărit, pe sculptură. Tot în Piața Mică să eliberăm autorizații să stea să picteze vara, să fie lucruri plăcute, cum vedem în marile orașe. Le-am spus să se constituie într-o asociație pentru că nu putem să dăm o clădire nici pe persoană fizică, nici pe un anumit domeniu artistic, ajutăm și la reabilitare și putem lucra împreună”, a spus primarul Gabriel Lazany într-o emisiune la AS TV.
În 2016, Asociaţia pentru Resurse Francofone Active (ARFA) a lansat o provocare artiștilor să lucreze în aer liber şi să îşi expună lucrările în Piaţa Mică în cadrul evenimentului „Pictori de duminică” care și-a propus sensibilizarea publicului bistrițean în legătură cu manifestările artistice neconvenționale, stimularea creativităţii bistrițenilor și promovarea spiritului de muncă în echipă. Inspirația a venit de la ”Place du Tertre” din Montmartre, unul dintre cele mai boeme locuri ale Parisului, găzduind sute de artiști – pictori, portretiști sau caricaturiști. Crearea unor lucrări originale ”live” este principala atracție a pieței din Montmartre, care a devenit unul dintre cele mai vizitate locuri din Paris.
La noi, Piața Mică a fost stație de poștalion (Kleiner Ring). De-a lungul timpului a avut mai multe denumiri: Piața Voievodul Mihai (1935), Piața Nicolae Iorga (1945), Piața Mareșal Tolbuchin (între 1950 și 1962), revenind la denumirea de Piața Mică în 1970.
Piaţa Mică a fost cuprinsă în proiectul de Regenerare urbană a centrului istoric Bistriţa. Aici s-a montat pavaj cu piatră naturală, a fost amenajată o fântână arteziană cu o extindere de luciu de apă, care să facă trimitere la pârâul care traversa piaţa în perioada medievală. În zona pieţei a fost amplasată și o statuie din bronz ce-l reprezintă pe fierarul Georg Pfaffenbruder care în anul 1602, în timpul atacului trupelor conduse de generalul Basta, a apărat eroic oraşul Bistriţa. Piaţa are și un sistem de iluminat ambiental aerian pe stâlpi model istoric şi la nivelul pavimentului. Mobilierul urban mai conține inserţii din piatră şi bronz, ceas stradal, cişmea, dar și o machetă cu harta oraşului din perioada medievală.
Fostul consilier local Alexandru Toniuc a criticat însă felul în care a fost amenajată. ”Piața Mică e complet nefuncțională. Topografia locului a fost schimbată în mod nefericit și toată concepția e o catastrofă. Piață a fost umplută cu pământ pentru ca apa să curgă la deal într-un halău imaginat de aceiași proiectanți care au văzut Bistrița doar pe hartă. Dintr-o piață în care oamenii se întâlneau și stăteau aproape unul de altul și schimbau bunuri și idei acum s-a transformat într-un părculeț numai bun de umplut cu statui, și alea înclinate doar că să curgă apa la deal către halăul închipuit de proiectanți. De lângă halău, aflătorii în treabă dornici să pozeze pavajul vor putea să admire câteva case în prag de colaps și curțile lor pline de moloz și șobolani”.
Fostul primar a mutat aici căsuțele în care își vând marfa producătorii locali, însă decizia a nemulțumit pe toată lumea așa încât acestea au revenit lângă Biserica Evanghelică.
E o idee bună! Un asemenea spațiu cultural ,ar trebui să beneficieze și de o denumire adecvată :Carmen Sylva! Ar fi frumos……Sărbători fericite,tuturor!
Sa vedem artisti la lucru. Acum daca circuli noaptea ai sansa sa vezi alti artisti la lucru, sa fii luat la bataie si sa ramai fara…..dintzi!!!!
Avem HALAU in Pietisor (asta era numele dat de bistriteni) dar nu avem ciurda si nici cioban sef care sa mane vacile si gibolii la adapat.
Asa a stiut onor Primaria in vremea lui OTC sa schimonoseasca PIETISORUL drag bistritenilor si sa proiecteze betoane si bolovani si sa taie acei minunati BRAZI ALBI si TEI de aliniament plantati acolo in vremurile in care la Spatii Verzi exista o mare doamna cu suflet si inclinatie spre natura , doamna VALEAN .
Acei trepadusi de arhitecti adusi prin comanda de partid au lasat o rana deschisa orasului stricand minunatie de loc .
Vuinovatii sunt cunoscuti si nu ar mai trebuii lasati sa nenoroceasca orasul ocupand pe mai departe functii administrative.
Ei trebuie trecuti in esalonul 2-3 ca functionari simpli .
Această idee este bună, dar totul pare organizat haotic, ca și cum Bistrița ar merge înainte fără un plan corelat pentru dezvoltare. Întrebați-vă, de exemplu, cum vor picta artiștii când muzica de pe Pietonal și mirosurile de la bucătării îi vor “inspira” profund. La cum stau lucrurile, ne putem aștepta ca 90% din picturi să reprezinte mici, langoși, sarmale, pizza și vată pe băț – adevărate capodopere ale urbanismului olfactiv.
Fără un plan bine gândit, marele Dorel de la primărie va inaugura probabil și un carusel în fața Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud – pentru “unitate culturală”.
Cred ca aceste activități ale artiștilor trebuie să fie sustenabile dpdv financiar, adică să-ți cumpere cineva operele de artă.
Dacă tu nu încasezi cel putin 5.000 lei (net ) din vânzări, o sa fie un mare fãs acest proiect.
Sunt suficienți turiști și bistrițeni iubitori de artă care sa cumpere creațiile oamenilor talentați ?
Fiecare are o familie de întreținut, pictezi, desenezi, sculptezi, să faci ceramică, dar ai facturi de plătit.
O cană chinezească o cumperi cu 5 lei, una personalizată, făcută special pentru tine de un meșter olar cât e ? 200 lei?
Vom vedea dacă merge sau nu!
Daca iarasi demolam, incepand din centru, dupa 4 ani ajungem in Decebal! Cand oare vom trece si de zona cetatii Bistrita, cati primari vor mai promite asta?
Tare astept primavara sa vad totusi ce va face noul nostru primar!?
Serios. Și o piață agroalimentara pe unde puteți face, pentru cei din zona de sus a orașului?
Din tot ce se întâmplă rezultă că singura certitudine a actualului edil este că n-are niciun plan. Este o învățare skineriană – încercare și eroare – mereu repetată, până la tocire. Oare n-are cine-i deschide ochii la realitățile și nevoile urbei ? Dar vicea, n-ar nimic de zis?
La vremea respectivă, în 2016, când Asociația pentru Resurse Active a inițiat acest proiect, niciunul dintre artiştii care şi-au însuşit acum această idee nu ni s-au raliat. Păcat!
Iara face fara sa tina cont de parerea specialistilor. Face si apoi se mira ca nu vine nimeni la pictat…
Cine face?