Politică

Când ar urma să aibă loc alegerile pentru președintele României

În coaliția de guvernare s-a căzut de acord, în principiu, asupra datelor organizării alegerilor pentru funcția de președinte al României.

Astfel, primul tur de scrutin ar putea avea loc în data de 23 martie 2025.

Cel de-al doilea tur ar urma să fie programat în 6 aprilie 2025.

Reamintim că, în 6 decembrie, când votul în străinătate pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale deja începuse, Curtea Constituțională a României a decis anularea întregului proces electoral pentru alegerea preşedintelui. În turul doi, programat pentru daat de 8 decembrie, în urma scrutinului din 24 noiembrie, intraseră independentul Călin Georgescu și candidatul USR Elena Lasconi. Principalele aspecte imputate au fost ”manipularea votului alegătorilor şi distorsionarea egalităţii de şanse a competitorilor electorali, prin utilizarea netransparentă şi cu încălcarea legislaţiei electorale a tehnologiilor digitale şi a inteligenţei artificiale în desfăşurarea campaniei electorale, precum şi prin finanţarea din surse nedeclarate a campaniei electorale, inclusiv online”.

Totodată, CCR anunța că este aplicabil articolul din Constituţie potrivit căruia preşedintele României în funcţie exercită mandatul până la depunerea jurământului de preşedintele nou-ales, astfel că preşedintele Klaus Iohannis, al cărui mandat se încheia în 21 decembrie, a rămas la Cotroceni.

10 comentarii

  • Cele trei puteri intr-un stat de drept sunt parlamentul , presedintele impreuna cu guvernul si puterea judecatoreasca. Parlamentul are principala functie de a elabora legile. Presedintele alaturi de guvern (fiecare pe „bucatica sa”), constituind organul de executie , trebuie sa asigure buna functionare a tarii in baza legilor. Puterea judecatoreasca trebuie sa vegheze ca guvernarea sa se desfasoare cu respectarea acestora. Cele trei puteri trebuie sa conlucreze spre binele poporului. In acelasi timp acestea trebuie sa se controleze reciproc si chiar sa se „contreze” in cazul in care la una sau alta li s-a „.urcat democratia la cap” sau „a sarit calul”. In democratia neaosa romaneasca insa , mai exista o putere care nu este descrisa ca atare dar care in fapt exercita cu adevarat toata puterea. Aceasta este Curtea Constitutionala a Romaniei compusa din 9 insi numiti POLITIC pe spranceana SI NU PE COMPETENTA care nu sunt judecatori in intelesul deplin al cuvantului dar care prin deciziile lor pot printre altele sa anuleze votul a peste 7 milioane de cetateni (vezi referendumul de demitere al fostului presedinte Basescu) si mai recent votul a peste 9 milioane de alegatori. Nu a contat nimic din ce era rational. Cei 9 „magnifici” au slujit interesele celor care i-au numit in functie si au dat decizii contrare votului celor multi aratand inca o data ca votul nu conteaza! Aceasta entitate (CCR) nu raspunde nicicum si nicicand de actiunile sale. Atata timp cat nu exista o alta entitate care sa contracareze actiunile acesteia dati-mi voie sa spun ca in Romania nu exista cu adevarat democratia trambitata mereu. Trist , dezamagitor si chiar deznadajduitor. In ce priveste problema „celui lenes” , aceiasi CCR „l-a tintuit” pe scaunul de la Cotroceni desfidant cele doua paragrafe ale articolului 83 din constitutie care descriu foarte clar perioada (nu „peroada”) in care presedintele este in functie si cum se prelungeste mandatul acestuia , numai in caz de razboi sau calamitati naturale deosebite. Asadar CCR a interpretat vadit partinitor citand numai paragraful care spune ca presedintele ramane in functie pana urmatorul presedinte ales depune juramantul si netinand cont de celelalte doua paragrafe. Nu trebuie sa fii jurist ca sa observi servilismul politic in genul „o mana spala pe alta” (desi raman amandoua „murdare”!). Sa fim sanatosi si sa recitim „Glossa” lui Eminescu in care gasim raspunsuri la toate iintrebarile pe care ni le punem. Asadar , nu spera cand vezi miseii la izbanda facand punte…

    37
    3
    • Si daca rezultatele deciziilor sunt proaste de fiecare data dupa 4 …5 ani ce pedepse sa le dam?
      _ le dam casa pe viata, paza, etc
      _ le dam pensii sa vada si ei ce inseamna sa fiii pensionar in romania
      _ le dam pensii speciale sa vada ce au votat

      19
      2
  • Alegeri anulate: CCR ne-a dat „replay”

    Se pare că alegerile prezidențiale sunt ca o ciorbă reîncălzită. Curtea Constituțională ne-a anulat votul, că doar nu era suficient să avem un tur, acum avem și ediția „Vot Deluxe”. Așadar, ne vedem în martie 2025 să jucăm din nou „bingo” electoral. Poate de data asta, câștigăm ceva, deși șansele-s ca la păcănele: „Mai bagă un vot, poate iese!”

    Călin Georgescu: păpușa rusească a politicii

    Probabil va intră în scenă Călin Georgescu, candidatul-matrioshka. Deschizi primul strat și găsești un „salvator al neamului”. Mai deschizi unul, apare un suveranist dornic să „naționalizeze tot”. Mai scotocești un pic și… surpriză! O nouă variantă de „țara ca pe vremuri”. E ca și cum ți-ai cumpăra un televizor alb-negru în era 4K: nostalgic, dar total inutil.

    Măsurile lui CG: revoluție sau stand-up?

    Ce propune domnul Georgescu? Naționalizarea resurselor. Adică „tot ce e al nostru să fie al statului” – fix ce ne-a dus departe în comunism, nu? Apoi, impozit de 2% pe cifra de afaceri pentru multinaționale. Ce să vezi? Își fac bagajele și ne lasă cu economia din 1907. Dar stai, mai are o idee genială: agricultură sustenabilă – adică toți la sapă, dar cu aplicații pe telefon, că doar e „modern”.

    Concluzie: râdem, glumim, dar nu votăm orice

    Românii se pricep la bancuri și ironii, dar măcar în martie să fim serioși. Dacă vrem să ne distrăm, avem stand-up comedy, nu politică. Poate de data asta, chiar punem ștampila pe ceva mai puțin… „Bulă”.

    18
    31
    • Călin Georgescu a zis acele lucruri în urmă cu câțiva ani, într-un anumit context, la conferințe sau la interviuri care aveau o anumită temă, se adresa unui unei anumite audiențe…

      În campania electorală nu a zis așa ceva!

      Și eu zic una, când sunt cu prietenii, la plajă, sau la petrecere și zic altceva când e bunica mea de față.

      Deci, acele declarații nu au fost adresate alegătorilor !

      Nicușor Dan are rolul de a fragmenta votul progresiștilor, să nu intre în turul doi Lasconi, să intre în turul doi candidatul PSD/PNL/UDMR.
      În afară de bucureșteni și câțiva IT-isti din marile orașe (+ 300.000 locuitori) nu-l votează nimeni pe Nicușor . Oare cine îl controlează pe ăsta, de o încurcă pe Lasconi?

      21
      10
  • #Tactiros D-le draga daca n-aveti niciun interes (desi am o mare indoiala) cred ca n-ati inteles nimic din ce s-a intamplat si se intampla in continuare. Probabil nu ati aflat ca sunt schimbari esentiale in componenta completului de judecata deschis de catre d-l CG impotriva Biroului Electoral Central , cel care a decis anularea alegerilor pentru presedinte. In tara in care toate procesele se amana , unele pana cand „fapta se prescrie” , acest proces amanat initial pana in data de 13.01.2025 este singurul care s-a devansat. Ciudat , chiar foarte ciudat. Stiti de ce , d-le care ne vreti binele , pentru ca statul real impreuna cu cel „paralel” (americanii il definesc ca fiind subteran , ascuns , nevazut) a hotarat s-o termine cu CG char inainte de Anul Nou astfel incat eventualii nemultumiti sa afle numai dupa ce se vor trezi din somnul cel de moarte (vezi imnul national , versuri Andrei Muresianu). Crezul meu si a multor milioane de cetateni este acela ca mai papusi sunt posibilii candidati scosi din laboratoarele ascunse unde acestia au stat la pastrare pentru cand va fi nevoie de dansii (Nicusor , Crin si alte „flori” frumos mirositoare). Sunt absolut convins ca poporul , pleava societatii , v-a alege pe cineva care nu provine din partidele care-si zic proeuropene cele care alaturi de cel care-si spune presedinte au instaurat haosul si saracia in tara. Iar daca totusi CG nu va fi lasat sa candideze (i se va „deschide” dosar penal sau i se vor atribui alte lucruri la care nici nu ne putem gandi acum) sa stiti ca va castiga Ionescu , Popescu , Moldovan , Muresan etc.

    17
    7
  • Daca Georgescu ( si ai lui) au facut ce zic mahării, de ce nu l-au descalificat numai pe el ( ca in sport, daca castigi locul intai si esti drogat , pierzi tot si pe licul intai urca cel de pe doi), nu sa piarda toti, inclusiv cele 300 mil de euro! Nu se poate dovedi nimic din ce i-au imputat, acum se screm sa “ iasa” ceva! Rusia s-a dovedit ca poarta alt nume mai romanesc , adica PNL! Curat , murdar draga Romanie! PS: au stabilit data alegerilor prezidentiale inainte de rezultatul procesului din 30 dec! Cu alte cuvinte verdictul e gata scris , trebuie numai dat publicitatii!

    18
    4
  • In penultima fraza , din graba mare am scris „v-a alege”. Trebuie citit „va alege”. Scuze , se mai intampla sa nu recitesc.

    7
    1
  • Leo, la vremuri noi aceiași oameni. Politica în România e constituită pe Caste. Grupuri coagulate pe mânării și furturi colective , nominalizări politice. De fapt principalul defect a acestor oameni nu au capacitatea de a realoza că sunt principalul obstacol în evoluția ţării spre o normalitate ce vine cu responsabilitate. Așa ajung extremiștii să câștige teren tocmai prin amplificarea sentimentului de injustiție socială. Altfel demult auzeam de demisii,asumări . Dar ei nu și nu..sunt cei mai buni.. Când ajungi să te ageți de Putere conturnând puținele reguli ce mai puteau fi de respectat..e rău pentru democrație.
    Acum se dau salvatori..dintrodată tau la greu în bani,strâng cureaua parcă nu ei la guvernare au condus țara în situația de azi..
    Niștr ipocriți , de o incompetenţă crasă.
    Principalul risc în loc să asume și să lase loc la o competiție corectă, iar mânăresc prin telefoane . Iar Instituțiile nu sunt decât pepiniere obediente pentru aparatele de partid.
    Cu câtă înverșunare au trimis-o și scos din peisajul politic pe Kovesi ..ce se ataca la rădăcinile profunde ale.corupției. Cum numeau ei..poliție politică, vânătoare de vrăjitoare etc.
    Uite că vrăjitorii au supraviețuit servesc porțiuni halucinogene în loc de politici responsabile reale, scandale mucegaiuri ca și țeapa Nordis au fost posibile, alegeri anulate de asemeni.
    Instabilitatea e la ordine.
    Orice încercare de a forța înnăbușirea sentimentului de antirevoltă sistem nu face decât să-i radicalizeze mai mult pe cei care au căzut creduli în mrejele lui Georgescu ..o creație tot a aceluiași sistem.
    Când enervați de un incident mulțimea se va revărsa pe străzi va fi o altă criză ..
    E o criză de credibilitate și autoritate a instituțiilor până la urmă. Nu au atins corupția politică.

  • Să ștampileze ei buletinele, să și le bage în urne, iar la finalul zilei să ne zică ce au ales pentru noi. Ce glumă bună cu așa-zisa ”democrație”.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.