Actualitate

Extragerea marmurei din Parcul Național Munții Rodnei poate fi oprită

Exploatarea marmurei din cariera Anieș – Valea Secii, pe 3 ha din Parcul Național Munții Rodnei, are nevoie de nou acord de mediu pentru a putea continua, acord pe care, în mod normal, autoritățile statului nu ar trebui să îl elibereze întrucât ar da undă verde unor amenajări cu caracter agresiv asupra mediului.

Firma Valsecmar SRL, aparținând lui Pavel Sângeorzan, cunoscut pentru că a încălcat legile ca să extragă marmură din Parcul Național Munții Rodnei, cere acum să i se permită continuarea activității pe 3 hectare din Parcul Național Munții Rodnei unde el are 1,8 ha de carieră și 1,2 ha drumuri de acces din totalul de 13,75 de ha de pe care scoate marmură.

Sub pretextul că terenul în suprafață de 3 ha din Parcul Național Munții Rodnei, este ”neproductiv” (scos din fond forestier prin Hotărârea Consiliului de Miniștri al Republicii Socialiste România nr. 1245 din 16 octombrie 1972) și că are licenţă de exploatare din 1999 prelungită prin Actul adițional nr. 6 – S/3/92/23.01.2020 pe o perioadă de 5 ani până în data de 23.04.2025 de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale, el cere Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud să-i emită un nou acord de mediu pentru ca să continue să distrugă Parcul Național Munții Rodnei, deja afectat de cariera pe care o deține la Anieș.

Dacă APM va emite acord de mediu, Pavel Sângeorzan va lărgi drumurile de acces, va face lucrări de decopertare, va extrage minereu folosind dinamită, gel exploziv Rovex, astralită şi nitramonul. Producţia minieră rezultată din cariera Anieş-Valea Secii va fi transportată în întregime la staţia de prelucrare, amplasată la peste 7 km distanță de cariera în exploatare şi livrată ca sorturi granulometrice de calcare cristaline.

”În baza informaţilor obținute prin programul de monitorizare se vor executa orice lucrări de refacere a mediului care se impun”, pretinde Pavel Sângeorzan, însă oricine a trecut prin zonă poate vedea cât de mult a distrus mediul înconjurător, cât praf, zgomot și mizerie face această carieră care a compromis total ideea de parc național.

”Principalele surse de zgomot şi vibraţii sunt utilajele de excavare, încărcare și transport. (…) Acest tip de zgomot are caracter de joasă frecvență și nu afectează mediul înconjurător şi personalul din zonă. Principalele surse de zgomot și vibrații aferente amplasamentului provin din: pușcarea realizată cu ajutorul explozivilor: dinamita, gelul exploziv Rovex, astralita şi nitramonul; încărcarea materialului selectat, în mijloace de transport în vederea degajării frontului de lucru; transportarea la staţia de prelucrare, depozite şi haldă. În proximitatea principalelor fronturi de lucru nu există așezări umane astfel nu se impune realizarea unui calcul al nivelelor de zgomot la limita unor asezări. Vibrațiile produse vor apărea doar local și temporar, pe perioada de execuție, impactul acestora rămânând nesemnificativ. De asemnea pe perioada funcționării, nivelul vibratiilor rămâne mult diminuat de soluţiile constructive şi inginerești aplicate, de tehnicitatea înaltă a echipamentelor”, se arată în studiu, unde se menționează, de cele mai multe ori, că impactul asupra faunei din Parcul Național Munții Rodnei este nesemnificativ.

Studiul de evaluare adecvată realizat în august 2024 de dr. geograf Ana Maria Corpade, dr. bio. Alin David, dr. Amalia Boț și dr. ing Ecaterina Pauliu, universitari din Cluj-Napoca, angajați de beneficiar, se bazează pe observații din teren făcute în 2022, aceasta în condițiile în care mediul se degradează de la o o zi la alta din cauza activității din cariera de marmură.

Faptul că acești specialiști au fost plătiți de Pavel Sângeorzan, se reflectă în concluziile lor prin care diminuează voit impactul asupra mediului pe care îl are cariera de marmură din Parcul Național Munții Rodnei.

  1. Impact asupra peisajului: Deschiderea unei cariere de marmură poate duce la modificarea semnificativă a peisajului natural, prin excavarea terenului și crearea unor zone deschise și adânci de exploatare a marmurei. Având în vedere amplasamentul proiectului, acesta nu afectează peisajul local.
  2. Distrugerea habitatelor: Activitățile de exploatare pot duce la defrișarea și degradarea habitatului natural, afectând plantele și animalele sălbatice care locuiesc în zonă. Majoritatea activității se desfășoară pe amplasamentul unei cariere din 1971, iar conform pezentului studiu, impactul asupra acestora este nesemnificativ.
  3. Poluarea aerului: Utilizarea echipamentelor grele și a mașinilor de exploatare poate genera emisii de praf și particule în suspensie în aer, contribuind la poluarea aerului din zonă. Având în vedere amplasamentul proiectului și a tehnologiilor de exploatare utilizate implactul asupra calității aerului este limitat.
  4. Poluarea apei: Activitățile din carieră pot duce la contaminarea apelor de suprafață și subterane din zonă prin scurgerea de substanțe chimice utilizate în procesul de extracție sau prin deversarea deșeurilor și apelor uzate. Poluarea apei de suprafață și subterană este puțin probabilă, pe amplasament ne fiind utilizate substanțe chimice.
  5. Impactul sonor: Utilizarea echipamentelor grele și a explozivilor pentru extracția marmurei poate genera niveluri ridicate de zgomot, afectând calitatea vieții pentru locuitorii din zonă. Amplasamentul fiind la distanță mare de așezările umane din zonă, acestea nu pot fi afectate. Traficul este limitat la câteva transporturi pe zi.
  6. Impactul asupra infrastructurii locale: Dezvoltarea unei cariere de marmură poate duce la creșterea traficului de vehicule grele pe drumurile locale, ceea ce poate afecta infrastructura rutieră și poate crește riscul de accidente rutiere. Traficul este limitat la câteva transporturi pe zi.
  7. Impactul asupra comunității locale: Dezvoltarea unei cariere de marmură poate avea efecte sociale și economice asupra comunității locale, inclusiv generarea de locuri de muncă, dar și provocări precum creșterea cererii pentru servicii și infrastructură locală.

Conform semnalelor de alarmă trase încă din 2021 de activistul de mediu Mihai Goțiu, licența pe care firma lui Pavel Sângeorzan a cumpărat-o a fost eliberată în 1999 și, potrivit Legii Minelor, are o valabilitate maximă de 20 de ani, putând fi prelungită cu câte 5 ani. Așadar, licența a expirat în 2019.

”O eventuală prelungire în 2019 nu ar fi fost posibilă într-o arie protejată și ține de evidență și de bun simț că prelungirea nu ar mai intra în categoria celor eliberate înainte de 2007. Așadar, prelungirea s-a făcut abuziv, în 2019”, a scris el pe Facebook.

Tot acolo, a reamintit că exploatarea marmurei la Anieș ar fi continuat și fără avize și autorizații, sub pretextul epuizării ”stocului” realizat înaintea încetării valabilității documentelor. Vreme de peste 10 ani s-a scos marmură din carieră, cică ”pe stoc” și că există inclusiv un dosar penal, cu două decizii contradictorii până în acest moment.

De asemenea, Mihai Goțiu reamintește care este atitudinea patronului acestei afaceri față de mediu în general.

Pavel Sângeorzan e acuzat că ar fi braconat la urs printr-un procedeu absolut barbar – folosirea ca momeală a unui cal schingiuit, iar printre ”sporturile” lui preferate de Pavel Sângeorzan se numără și vânarea caprelor negre. Chiar el a postat pe Facebook fotografii de la o astfel de ”competiție sportivă”; iar în fotografii apare alături de Ioan Păcurar, la vremea aceea președintele Consiliului Științific al PN Munții Rodnei, instituție de avizele căreia depinde afacerea lui Sângeorzan.

”Coincidență (sau deloc coincidență), în octombrie 2019, din Consiliul Științific a fost exclus Marcel Mîndrescu, cercetător și cadru didactic la Universitatea Suceava, cel care a realizat un raport despre ilegalitățile privitoare la cariera de la Anieșu – Valea Secii, dar și despre alte nereguli din PN Munții Rodnei”, a mai menționat Mihai Goțiu.

Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud are acum posibilitatea să oprească dezastrul din Parcul Național Munții Rodnei, refuzând emiterea unui nou acord de mediu. Este de ajuns o simplă vizită a reprezentanților instituției în această zonă ca să vadă impactul negativ asupra mediului. În condițiile în care încălzirea globală nu mai este o simplă teorie, ci o realitate, instituțiile statului au obligația să își facă datoria și să nu mai avizeze distrugerea naturii în interesul niciunului afacerist.

23 comentarii

  • Doar așa se poate lăfăi angajatoarul prin diferite vacanțe, cabane ș.a.m.d. la prețuri colosale. E foarte simplu trebuie doar să faci afaceri cu statul pe culoare politică.

    51
    2
  • Trebuie închisă cariera aia dar la fel și balastierele care deversează ape murdare în Someș. Balastiere existau si pe vremea lui nea Nicu dar nu deversau în râu, apa era curată în aval, nu ca acum când apa se limpezește doar de sărbători când nu se lucrează.

    65
    3
    • Tot ce merge in țară trebuie oprit. Inchise școlile si deschis câte un Lidl in fiecare sat unde să lucrăm noi .Apoi câte un Pepco si două baruri cu păcănele .Să meargă toți patronii in vacanța Figa si la Sângeorz-Băi cum le zice Bobiță mai sus.Comentariile ar trebui lăsate liber ca să ne vărsăm amarul .FMI să asigure bani de penză de șomaj de ajutoare sociale si de tichete de vacanță .No dar cum zice unii comentatori dragi pe aci io numa zâc sa aveti parte de liniste si sănatate .La mulți ani !

      19
      47
    • @mic contribuabil Tocmai patronul acestei cariere este ”deschizător” de magazine din seria amintită de dvs. E drept că la Năsăud, de-asta vi se pare că doar alții sunt de vină.

      41
      6
  • In acest stat esuat nimic nu este sfant, nimic nu este protejat decat cu numele.Este si cazul de fata cica zona protejata care face parte dinn BIOSFERA SIT. Mintim Europa ne mintim pe noi.
    Desigur ca totul se rezolva cu o vorba buna si o stampila ocolind legislatia si lucrarile vor continua si mai agresiv. Banul sa vina !
    Stati cuminti, partidele rezolva .

    45
    6
    • Babalacule ecologist, hidrocentrale nu, termocentrale nu, reactoare nucleare nu, extractie de gaze si petrol nu, exploatarea lemnului nu (chiar tu ai propus ca timp de 20 de ani sa nu se mai taie niciun copac in Romania, asa debil mintal esti), exploatarea altor resurse naturale nu, jos cu ele toate, ca toate polueaza mediul. Cum propui concret sa producem energie, pentru a avea o economie functionala si pentru a nu fi nevoiti sa ne intoarcem in case de chirpici si sa circulam cu calul/caruta?

      22
      32
  • Cam tot muntele din partea aceea, până la Vf. Saca, a fost defrișat. Cariera este în partea inferioară. Trebuie găsită o modalitate prin care să fie protejată natura și continuată activitatea economică. E simplu de închis. De obicei asemenea cariere șunt în zone montane.
    În Parcul Național Munții Rodnei se circulă cu ATV și 4×4 până la 1900 m. Nu știu dacă se încadrează în prevederile legii. Dar știu că nu e tocmai bine, pentru natură, faună, zic.

    31
    3
  • Activitatea de exploatare se desfasoara ilegal de la constituirea Parculuii National Muntii Rodnei, din anul 2001 cu sprijinul nemijlocit al Administartiei Parcului, al Agentiei pentru Resurse Minerale, al Agentiei pentru Protectia Mediului si a altor autoritati. Tot ce am mentionat pot dovedi cu documente, nu sunt speculatii. Am facut numeroase demersuri legale pentru a opri aceste abuzuri. Despre dezastrul facut in zona s-a mai vorbit sporadic. Va felicit ca abordati acest subiect.
    Toate falsurile si activitatile ilegale sunt girate in continuare de aceste autoritati si de politicieni sponsorizati de catre numitul Singeorzan.

    35
    3
    • Aceasta instituție coruptă, care daca nu e corupta e incompetenta dau depășită.
      Eu zic că zvonurile ce circula despre unii domni comisari sunt adevărate și ar trebui verificate.
      Anul trecut a fost dnaul la ei, poate vine și anul viitor că doar deja știu adresa.
      Pe când alții pun accent pe mediu, acești oameni angajați și plătiți sa protejeze mediul sunt cei mai toxici ce fac rau mediului.
      De ce naiba nu se veirifca activitatea lor când și unde merg și ce fac pe teren???

  • Bistriteanul.
    babalac este tata-to care te-o facut asa de idiot .Astept ca intr-o zi sa ne punem la o intrecere fizica pe mai multe aspecte fraiere sa vezi cum te ogoiesti.
    Aho, aho !

    21
    17
    • Balane, lasa te rog apucaturile astea de securist de a dori confruntari fata in fata cu oricine. Idiotii astia care suntem acum in campul muncii si producem ceva pentru tara, avem nevoie inainte de toate de energie, gaze, petrol si alte resurse la un pret accesibil, ca altfel inchidem pravalia si o sa ai canci pensie. Deci, in loc sa ne predici la fiecare articol despre cat suntem de inapoiati si cat nu intelegem noi problemele de mediu, vino te rog cu niste solutii practice la probleme mentionate.

      10
      12
  • Domnul Dan Moldovan a făcut foarte multe demersuri pentru a-l disloca pe Sângeorzan din PNMR, Mihai Goțiu, M Mândrescu, eu și alții, dar toți ne-am lovit de complicitățile politice cumpărate de Sângeorzan cu ajutorul unor vânători organizate mocca prin fondurile pe care le-a ”secat” de faună. Băiatul ăla se considera, la un moment dat un fel de ”proprietar” al PNMR, prin șefii din ministerul mediului, inclusiv de la UDMR cu care se bătea pe burtă, încă din anii 90, dovadă că, fostul magazioner comunist avea proptele și știa cum să cumpere influență! Ar trebui făcut un demers pe societatea civilă, nu lăsat doar Mândrescu sau Goțiu să se lupte cu politrucii care i-au dat și îi mai pot da lui Sângeorzan avize oficiale sau îl lasă să exploateze la mica înțelegere, respectiv pe șpagă, marmura din cariera, care trebuia închisă de cel puțin 20 de ani?! Dar, poate ne trezim peste câțiva ani că Sângeorzan a picat iar în picioare, din nou, că noi nu ne-am mobilizat și, vom conchide cu vorba aia: câinii latră, caravana trece! Altfel, vă doresc ”La mulți ani în 2025!” Și energie multă, să puteți lupta cu mafia care a îngenuncheat țara! Doamne ajută!

    39
    2
  • Iarăși Garda de Mediu se face că nu vede. MA gândesc oare aceasta instituție chiar așa coruptă este??? Când o să auzim de ei că își fac treaba???
    Mă gândesc că ăștia chiar cred că sunt plătiți că fac ceva.
    Nu va e rușine să nu vă intereseze aspectele importante ale județului? Apropo e voie in timpul serviciului prin barurile de pe lângă sediul gărzii de mediu? Apropo cu mașina în timpul serviciului e voie la cumpărături și să merge sa faceți navetă cu ea?
    Apropo domnilor comisari o sa vă fac sesizare la ani, poliție și Dna cum șifonați voi fondurile publice și aveți impresia că vi se cuvine???

    26
    1
  • Bistriteanul.
    Parca ti-ai revenit putin si in al doilea comentariu nu mai ai treaba cu babalacii desi la 68 de ani nu ma simt nici pe departe babalac.
    De altfel si tu vei deveni la fel nu peste mult timp la cat de repede trec anii.
    Raspund insa de fiecare data cu aceeasi moneda daca cineva ca tine imi aduce jicniri si nu am treaba deloc cu securistii din vremuri trecute. Asta imi este stilul cand sunt terfelit pe nederept.
    Sa ai un nou an mai bun si sa te straduiesti in 2025 sa fi mai politicos si sa lasi rautatile deoparte.
    La Multi Ani !

    10
    2
  • Haideți de la Garda de mediu nu comentați nimic referitor la acuzele aduse? Sau nu puteți scrie de la volanul mașinii de serviciu???

  • Garda de Mediu nu știu decât amenzi, sa amenințe sa se de-a atotștiutori. Exemple sunt destule printre ei de așa nu, câteva persoane ce chiar merita sa fie acolo dar și aia putini.
    Eu când mă gândesc că am firma și plătesc și țin de bani de credite, de mașini, de oameni..și alții de la stat habar n-au ce sa mai facă să le fie lor bine..halal stat halal privat jecmanit

    12
  • Jos cu bogații ăștia care are afaceri dubioase și care papă ursul! Vreau marmură și piatră spartă de import… de pe Italia… de la cariera unde lucrează vărul Gavrolă cu 900 eur/lună!… ce are dacă e triplu pretul?… E mai albă, e mai de calitate! Ia mai mânați, măi flăcăi! Hăi hăiii….

    3
    9
  • Apropo umbla vorba prin sat că domnii de la Garda de Mediu țin partea firmelor private că nu se știe când pleacă în privat și da aibă unde pleca.
    Doar că la privat este greu, așa se aude !

    10
  • Oameni buni, puteti face sesizare cu locatia exacta, coordonate, samd la GARDA DE MEDIU
    gardamediu@gnm.ro

    cu cat sunt mai multe sesizari, cu atat impactul va fi mai puternic si vor fi controale in perioada urmatoare
    Nu ezitati sa sesizati eventualele abuzuri sau incalcari grave ale legii.
    Ca obiect al sesizarii se poate motiva prin urmatoarele:

    Conform legislației în vigoare, Parcul Național Munții Rodnei
    beneficiază de un statut special de protecție, iar activitățile
    economice, precum exploatarea resurselor minerale, sunt strict interzise
    în zonele de conservare. Totuși, acțiunile descrise sugerează o
    lipsă de respect față de acest cadru legal și pun în pericol:

    * Biodiversitatea specifică parcului, cuprinzând specii rare de
    floră și faună.
    * Stabilitatea geologică și hidrologică a zonei, afectată de
    exploatarea intensivă.
    * Drepturile comunităților locale, care depind de sănătatea
    mediului natural pentru a-și menține modul de viață tradițional.

    Conform legislației aplicabile:

    * Legea nr. 49/2011 privind regimul ariilor naturale protejate,
    conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice,
    prevede că în zonele de protecție integrală ale parcurilor
    naționale sunt interzise orice activități economice care pot afecta
    negativ ecosistemele naturale. Exploatarea resurselor minerale este
    explicit interzisă.
    * Ordonanța de Urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale
    protejate, articolul 22, stipulează că resursele naturale din
    parcurile naționale trebuie conservate, iar exploatarea lor este
    permisă doar în condiții strict reglementate și în afara zonelor de
    conservare integrală.
    * Codul Silvic (Legea nr. 46/2008) interzice tăierile ilegale sau
    degradarea ecosistemelor forestiere, care, prin activitățile conexe
    exploatării, pot fi grav afectate.

    În lumina acestor fapte, vă solicităm:

    * Efectuarea de urgență a unor controale pentru a stabili legalitatea
    acestor activități.
    * Suspendarea și sancționarea fermă a tuturor activităților de
    exploatare ce contravin legislației de protecție a parcurilor
    naționale.
    * Asigurarea unei monitorizări stricte a parcului pentru a preveni
    continuarea unor astfel de practici în viitor.
    * Informarea publicului și a autorităților locale despre măsurile
    luate și stadiul remediilor aplicate.

    Numai bine !

  • Estia, comentacii de doi bani numai behaie, si nu sunt capabili sa faca sesizari, sunt paraleli nici nu stiu adresa o sesizare.
    Este mai usor de la taste sa tot guiti continuu.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.