Primarul comunei Budacu de Jos, Florin Simionca, a declarat că imobilul în care a funcţionat Şcoala Generală Jelna a intrat în proprietatea Primăriei şi, cu toate că aici nu se mai ţin cursuri,
„Avem o singură şcoală care funcţionează la Budacu de Jos. O parte dintre copii merg la Bistriţa, alţii merg la Budac. Şcoala din Jelna a fost cerută de Biserica Evanghelică, dar noi am acţionat în instanţă fiindcă am putut dovedi că am reconstruit peste 50% din ea. Am ajuns cu procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ne-au retrimis dosarul la Curtea de Apel Cluj, iar acolo am câştigat. Aşa că, din nou, Şcoala Jelna este a noastră. E bine că o avem. Când avem o clădire în centrul satului e o problemă ce facem cu ea? Deocamdată rămâne cu destinaţia de şcoală. Dacă peste un an-doi, părinţii vor să redeschidem şcoala din Jelna? Eu nu le pot spune nu. În urmă cu trei ani de zile, rămăseseră foarte puţini copii, iar părinţii ne-au cerut să asigurăm transportul la Bistriţa. Avem şi patru copii din Jelna care fac naveta la Budac. Gândii-vă că-i ducem şi la Bistriţa, şi la Budac fiindcă cei patru dacă nu vor să meargă la Bistriţa, eu nu pot să-i oblig. Aducem de două ori copiii din Simioneşti, din Monari şi din Buduş în aşa fel încât toată lumea să fie la 8 la şcoală”, a spus Simionca.
Primarul a explicat că, în fiecare zi, microbuzul Primăriei Budacu de Jos transportă la şcoală peste o sută de copii, dar şi profesorii. „Noi ne-am organizat în aşa fel încât de la 7 până la 8 să ne încheiem tot programul. I-am spus şoferului să aibă mare grijă”, a spus primarul.
Şcoala Generală Jelna a fost singura unitate cu clase I-VIII din judeţ pe care s-a pus lacătul în 2011. Vestea a căzut ca un trăsnet printre localnici care spun că aşa ceva nu s-a întâmplat nici măcar în vremea saşilor. “Atunci, erau copii saşi, români şi ţigani şi se făcea şcoală. În satul nostru era şcoală, iar cei care au învăţat în ea au ajuns oameni mari. E păcat că nu au ţinut nci măcar ciclul primar. Copiii de clasa I să facă naveta? S-a gândit cineva la situaţia acestor micuţi?”, a declarat o localnică.
La fel ca această femeie, mulţi alţii admit adevărul: numărul de copii din sat a scăzut de la un an la altul. Tinerii nu se mai căsătoresc fiindcă nu au unde sta şi nici copii nu mai fac fiindcă nu au bani cu care să-i crească. “Ăsta e adevărul. Tinerii nu mai fac copii. Pe vremuri, cu toată sărăcia, fiecare familie avea 3-4 copii. Acum, dacă fac un singur copil se plâng că nu-l pot creşte. Nu ştiu ce vremuri au venit”, a mai spus altă localnică.
Fosta directoare, profesoara Rodica Someşan, a declarat atunci că era de aşteptat să se ajungă aici. “Numărul de copii a scăzut de la un an la altul. La ciclul primar am avut, anul trecut, 35, la gimnaziu mai puţini. Am avut sub o sută de elevi în total. Mulţi părinţi au decis să-şi dea copiii la şcolile din oraş şi au contribuit astfel la desfiinţarea şcolii. E păcat. Anul trecut, Primăria Budacu de Jos a reparat acoperişul, a fost racordată clădirea la reţeaua de apă. S-au investit bani grei, iar acum punem lacătul”, a spus Rodica Someşan.
Am mai afirmat eu public si cu alte ocazii ,ca asa primar destoinic si care sa se zbata pentru obstea care l-a ales n-a mai fost in comuna Budacu de Jos inca de dinainte de anul 1940 cand sasii erau majoritari inclusiv la conducerea comunei. Exista insa un pericol. Falsii prieteni care acum il periaza pe primar pentru a profita de pe urma lui, si care vor fi primii ce-i vor intoarce spatele cand ar fi sa ajunga la greu.Iar acesti falsi prieteni nu sunt putini.Deschideti-va bine ochii stimate d-le primar, si tineti departe asemenea specimene umane.