Actualitate

Judeţul Bistriţa-Năsăud este situat într-o zonă care nu e supusă seismelor

La două săptămâni de când în satul gălăţean Izvoarele au început să apară cutremure repetate, specialiştii şi autorităţile nu au oferit, deocamdată, o explicaţie clară a cauzelor care duc la producerea unor astfel de fenomene. Bistriţa-Năsăud este departe de Vrancea, dar multă lume se întreabă dacă nu cumva seismele se vor resimţi şi la noi.

„Caracteristica generalã a cutremurelor din România este aceea cã, în general, sunt de adâncime medie, cel mai adesea cu epicentrul în zona de curburã a Carpaţilor, la confluenţa  plãcii geologice  est-europene şi  respectiv a stratului  sub-geologic moerian şi inter-alpin.

Profunzimea medie a epicentrelor se situeazã la 100-150 km adâncime, cu magnitudinea de pânã la M = 7pe scara Richter, intensitãţi de pânã la VII – VIII pe scara M.S.K. (Medvedev – Spoheuer – Karnik).Datele statistice aratã cã periodicitatea cutremurelor de mare amploare în Vrancea, este de circa 100 de ani, cu circa trei perioade de activitate seismicã intensã.

Judeţul Bistriţa-Năsăud este situat într-o zonă muntoasă şi depresionară care nu este supusă fenomenului seismic. Judeţul nostru este situat în zona de intensitate de gradul VI- pe scara Mercali”, se arată într-un raport al ISU Bistriţa-Năsăud, postat pe pagina web a instituţiei.

Potrivit paginii web a Institutului de Fizica Pământului, în Depresiunea Transilvaniei  este situată o alta zonă seismică, între Târnava Mare şi Târnava Mică. Cutremurele semnificative, cu magnitudine mai mare de 5, au fost totuşi semnalate.  Cel mai mare cutremur înregistrat a fost cel din 12.11.1978, de magnitudine M = 3.3, la o adâncime de 10 km. Este posibil ca focarele să fie situate pe fracturi sub Depresiunea Transilvaniei.

Iată care au fost cutremurele importante produse în regiune:

8.01.1223, Mw = 5.9, h = 10 km, I = 8

19.10.1523, Mw = 5.9, h = 10 km, I = 8 (în apropiere de Mediaş)

18.03.1223, Mw = 5.6, h = 10 km, I = 7

15.02.1786, Mw = 5.3, h = 10 km, I = 7

 03.10.1880, Mw = 5.3, h = 10 km, I = 8

În vecinătatea judeţului nostru s-au mai produs cutremure în Maramureş, intensitatea lor maximă fiind în perioada 1876 – 1926, uneori cu multe replici. Ele s-au produs pe un aliniament de la Sighetul Marmaţiei spre vest, în lungul Tisei, sau pe aliniamente NV-SE între Sighet – Ocna Şugatag şi Coştiui – Strâmtura. Acestea din urma sunt paralele cu structurile Carpaţilor Orientali.

În zona Baia Mare s-au produs cutremure simţite cu intensitate V-VI, unul la 30.06.1978 (Mw = 4) şi trei cutremure în martie 1979. Această zona este plasată pe o fractura adâncă orientată V-E, care se extinde spre est şi corespunde zonei de rădacină a pânzei de la Poiana Botizei, apoi se prelungeşte şi intră în contact cu falia ce delimitează la nord Masivul Rodnei.

Sursa: ISU Bistriţa-Năsăud şi Institutul de Fizica Pământului

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.