Suplimentele alimentare sunt disponibile nu doar în farmacii și magazine naturiste, ci și în unele supermarketuri. Sunt însă cele din marile magazine sigure? Răspunsul vine din partea Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.
”S-a făcut verificarea suplimentelor alimentare din supermarketurile din judeţ: 10 suplimente alimentare cu vitamine şi/sau minerale, 11 suplimente alimentare cu vitamine şi/sau minerale cu alte substanţe cu rol fiziologic şi/sau nutriţional și 10 suplimente alimentare care conțin doar alte substanţe cu rol fiziologic sau nutriţional, precum şi prelevarea a 2 probe de
suplimente alimentare care au fost analizate în laboratorul CRSP Timișoara (chimic: plumb, cadmiu), rezultatele încadrându-se în limitele legale”, se arată în raportul de activitate al instituției.
În 2024, piața suplimentelor alimentare din România a fost estimată la aproximativ 673 milioane de euro, în creștere de la 647 milioane de euro în 2023. Această creștere reflectă un interes sporit al românilor pentru menținerea sănătății prin utilizarea suplimentelor.
Datele arată că, în România, consumul mediu pe cap de locuitor de suplimente alimentare este în valoare de 35,42 euro, raportat la o populație de 19 milioane de locuitori, în timp ce piața Uniunii Europene de suplimente alimentare arată o medie de consum de 89 de euro pe cap de locuitor.
La noi, cele mai consumate suplimente sunt probioticele, hepatoprotectoarele și produsele pentru imunitatea tractului respirator. Principalele surse de informare folosite în decizia de a administra suplimente alimentare sunt: medicul de familie sau medicul specialist, şi farmacistul. 49% dintre participanţii la studiu au declarat că se bazează pe informaţiile citite în mediul online – ştiri, articole, reclame, postări din social media şi recenzii de pe forumuri.
Foarte foarte mari…..diar cand ma gandesc la profitul firmelor si TVA ul de 19 la suta platit statului!!!!