Actualitate

Autorităţile locale, informate asupra Legii infrastructurii de comunicaţii electronice

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) s-au întâlnit în ultimele patru luni cu toţi reprezentanţii autorităţilor locale din Bistriţa-Năsăud pentru a discuta despre noile responsabilităţi ce le revin în vederea implementării Legii privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice.

Întrucât această lege are un impact semnificativ nu doar asupra activităţii furnizorilor de reţele de comunicaţii electronice, ci şi asupra autorităţilor publice locale, proprietarilor de imobile şi altor deţinători de infrastructură, ANCOM a derulat de-a lungul acestui an o campanie de informare în cadrul căreia au avut loc întâlniri cu furnizorii şi autorităţile locale din întreaga ţară, care au putut astfel să se informeze şi să-şi clarifice aspecte concrete ale implementării noului act normativ şi totodată să ofere Autorităţii informaţii cu privire la specificul aplicării acestei legi la nivel local.

De la începutul lunii iulie, când au fost demarate întâlnirile cu autorităţile publice locale, reprezentanţii ANCOM din cadrul Oficiului Judeţean Bistriţa Năsăud s-au întâlnit cu reprezentanţii a 63 de autorităţi locale din judeţ, la sediul acestora, pentru a discuta în detaliu despre modul de implementare a acestei legi, având în vedere particularităţile fiecărei localităţi. Autorităţile locale au fost informate cu privire la obligaţiile pe care le au în implementarea legii, urmând să emită Hotărâri de Consilii Locale, conform prevederilor legale.

În judeţul Bistriţa-Năsăud sunt autorizaţi 6 de furnizori de comunicaţii electronice care deservesc locuitorii celor 63 de localităţi.

Legea nr. 154/2012 privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice vine să sprijine dezvoltarea de reţele de comunicaţii electronice la nivel naţional şi să stimuleze investiţiile în reţele şi infrastructuri de comunicaţii, precum şi concurenţa între furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice. Legea stabileşte condiţiile în care se realizează accesul pe proprietatea publică sau privată în vederea instalării, întreţinerii, înlocuirii ori mutării reţelelor de comunicaţii electronice sau a elementelor de infrastructură necesare susţinerii acestora, modul de utilizare partajată a elementelor de infrastructură, precum şi măsurile privind construirea de reţele de comunicaţii electronice, informează ANCOM.

Conform acestei legi, autorităţile publice au obligaţia de a publica, în termen de 30 de zile de la data primirii primei cereri de acces, condiţiile în care se realizează dreptul de acces pe proprietatea publică, precum şi lista documentelor necesare acordării accesului.

Accesul furnizorilor de reţele de comunicaţii pe proprietatea publică sau privată se poate face numai în urma încheierii unui contract, termenul maxim de negociere a acestuia fiind de 2 luni de la data primirii cererii de acces. În situaţia în care un astfel de contract nu se poate încheia în termenul menţionat, furnizorul se poate adresa instanţei competente.

Totodată, legea interzice stabilirea altor impozite, taxe, tarife sau sume suplimentare faţă de cele care rezultă din contractele încheiate pentru ocuparea şi folosinţa imobilelor proprietate publică, iar tarifele datorate vor fi plătite doar persoanei care deţine sau controlează elementele de infrastructură, în condiţiile stabilite cu aceasta.

Dacă în urma negocierii, într-un contract se oferă condiţii mai bune unui furnizor de reţele de comunicaţii electronice, inclusiv în ceea ce priveşte tariful, faţă de cele publicate deja sau care sunt prevăzute în contractele încheiate cu alţi furnizori de reţele de comunicaţii electronice, atunci aceleaşi condiţii trebuie să fie oferite şi celorlalţi furnizori, în mod nediscriminatoriu.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii,  administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.