Descentralizarea, o nouă tentativă a USL de baronizare a României
Asistăm zilele acestea la o nouă încercare de feudalizare şi baronizare a României de către USL, mascată în asumarea răspunderii guvernului pentru un proiect major de ţară, descentralizarea României.
Deşi regionalizarea se impune şi ar putea fi un răspuns la problemele României actuale, simplificând şi facilitând viaţa cetăţenilor şi relaţionarea lor cu instituţiile publice, ceea ce se doreşte acum este doar subordonarea acestui amplu proces exclusiv politicului, pentru că toate deciziile se iau doar într- un cerc restrâns, al intereselor politice.
Guvernul trebuie să îşi asume şi responsabilitatea eşecului regionalizării şi ratarea absorbţiei fondurilor europene, pentru că, deşi se bucură de o majoritate aproape absolută parlamentară, interesele politice ale USL au fost mai presus decât interesul naţional, având la bază doar dorinţa liderilor social liberali de a-şi păstra actualele structuri politico-administrative de la nivel local.
Această formă de descentralizare, propusă de dumneavoastră domnilor guvernanţi poate fi considerată o expresie a eşecului proiectului de regionalizare, în virtutea principiului care deja v-a consacrat ”dacă nu putem face ceva bun pentru ţară, haideţi să facem ceva bun pentru noi”.
Descentralizarea marca USL, nu reprezintă altceva decât o deconcentrare a actualelor structuri şi concentrarea lor la îndemâna şi interesul actualilor lideri judeţeni ai USL, veritabili baroni locali cu influenţa şi metehnele specifice unor baroni locali.
Vom asista în curând la desfiinţarea funcţiilor de stat cu scopul reînfiinţării altora la dispoziţia şi sub controlul actualilor poli de putere ai USL de la nivel judeţean.
Reforma administrativă nu aparţine doar unui partid sau două aflate la guvernare, domnilor guvernanţi ci este o reformă profundă, care ne priveşte pe noi, toţi cetăţenii acestei ţări şi tocmai de aceea ar fi trebuit să existe discuţii şi dezbateri pe această temă, care să implice atât actorii politici cât şi cetăţenii care ar fi trebuit să fie beneficiarii direcţi ai proiectului.
În loc să facem un pas înainte pentru reforma administrativă, ne întoarcem într-o etapă socialistă a statului abuziv şi totalitar, cu perspectiva micului stat de la nivel judeţean, cel al baronilor USL, fondat pe considerentul ”Statul sunt eu” şi acest fapt va fi integral responsabilitatea dumneavoastră, domnilor guvernanţi, dacă nu cumva vorbim de iresponsabilitate.
Senator PDL Cristian Florian
Cu toata sustinerea parlamentara, guvernul Ponta nu are curajul sa infaptuiasca o autentica reforma administrativa asa cum a promis. Acum vine cu jumatati de masura pe care, neavand curajul sa le supuna dezbaterii parlamentare apeleaza la asumarea raspunderii- practica pe care a criticat-o cu gura pana la urechi la vechea guvernare. Prima data trebuia facuta regionalizarea care sa permita o descentralizare autentica si un grad ridicat de autonomie regionala. Aceasta descentralizare trebuia realizata prin trecerea unor prerogative de la nivel central la regiune, care trebuie sa dobandeasca autonomie regionala. Aceasta reprezinta prima conditie necesara dar nu suficienta, deoarece regionalizarea cu mentinerea judetelor nu rezolva nimic, dimpotriva adauga un nivel suplimentar de birocratie intre administratia centrala si locala. Ar fi numai un mod de satisfacere a clientelei politice USL-iste. Cu alte cuvinte pe langa baronii de la nivelul judetelor ar mai aparea si superbaronii regionali. Reusita procesului de reforma administrativa presupune infiintarea regunilor concomitent cu desfintarea judetelor si trecerea unor prerogative de importanta zonala, ale acestora la regiune, si a celorlalte atributii judetene care au importanta locala, la primarii, unde cu adevarat sunt mai aproape de cetatean. Astfel, orasele si comunele mari vor putea primi mai multe atributii in timp ce comunele mici vor ramane cu functiile actuale. Aceasta ar conduce in scurt timp la asocierea comunelor si realizarea unor nuclee in jurul comunelor mari care sa dispuna de potential propriu pentru sustinerea functiilor administrative din primarie. Ceea ce se face acum este o actiune inutila prin care se incearca sa se “descentralizeze” un sistem mentinand tarele sale precum risipa, coruptia enedmica, incompetenta si birocratia, care si pana acum s-au manifestat copios la nivelul administratiei publice .
Cu tot respectul, onor d-le senator,dar daca-i cu de la Bruxelles porunca, si cu de la Bruxelles binecuvantare, tot se va face pana la urma regionalizarea ori vrem noi ori nu vrem.Si-apoi pe romanii de rand sub 50-55 de ani ii intereseaza mai mult pe unde se pot duce slugi in strainatate ca sa-si intretina cat de cat familiile decat regionalizarea, iar pe cei peste 60-65 de ani ii intereseaza mai mult pensia si eventual sa-si puna ceva creitzari de-o parte pt. trecerea lor la cele vesnice.Asa ca ,ar trebui alte subiecte abordate pentru a castiga capital electoral.Spre pilda, tare fain ar da la electorat un tanar senator jurist, activ si mai ales combativ, in fruntea miscarii de clarificare a hotiilor ce se fac cu banii de la APIA pe seama subventiilor de la pasunile alpine. Actiunea inceputa de postul de radio al d-lui Traian Ogagau.Ori pe tema epurarii aparatului din APIA de tot cei care nefiind de specialitate agricola nu prea au ” competentze specifice” pt.activitatea de acolo.De aceea acum mii de tarani din judetz au de dat banii din subventii inapoi la APIA. Ori pe tema disparitiei padurilor.Ori a inlesnirii si accelerarii absorbtiei fondurilor europene pt. agricultura, concomitent cu sporirea vigilentei in directia prevenirii fraudelor cu fonduri europene ca sa nu ne mancam omenia cu cei de la Bruxelles. Si ar mai fi, inca multe alte cai de actiune pt parlamentarii din opozitie, cu conditia sa aiba consilieri pe specialitati si domenii FOARTE BUNI. Exista suficiente subiecte cu un puternic impact electoral. Poate-l consultati pe onor dl. ex-director Mititean Pop Valentin in aceste probleme. Nu de alta, dar cei de la USL nu stau prea rau de consilieri pe aceste teme. Va salut cu cea mai distinsa consideratie.
ma ioane esti penibil..cum poti vorbi asa de un om oricine ar fi a fost prefectul judetului… este senator a fost ales de oameni …..
Ati vazut cat de scurta este memoria romanului? Ia uite cum domnul senator a uitat cat se vorbea despre descentralizare si regionalizare pe vremea guvernului Boc, doar ca atunci lumea hulea baronii PDL. Sper ca cei care citesc acest articol nu au uitat istoria recenta a Romaniei si nu pleaca urechile la ipocriziile PDL.