Actualitate

Prefectul Ioan Ţintean: Sunt decis să mergem până la confiscarea bărcilor de pe lacul Colibiţa

Prefectul Ioan Ţintean a spus, miercuri, într-o şedinţă că este decis să respecte legea în ce priveşte lacul de acumulare de la Colibiţa şi să interzică accesul ambarcaţiunilor cu motoare termice sau pe combustibil. "Eu îmi asum decizia, indiferent de risc, de a merge până la confiscare ambarcaţiunilor indiferent cui îi aparţin", a spus prefectul Ioan Ţintean, conştient că îşi va face mulţi duşmani.

„Colibiţa este o staţiune frumoasă care poate aduce beneficii turismului din Bistriţa-Năsăud, dar nu suntem mulţumiţi de felul în care se desfăşoară activitatea în zona aceea. Am cerut şefilor SGA – Petru Drăgan, şi Gărzii de Mediu – Maxim Pop, să facă o constatare, să vadă dacă se respectă cerinţele legale în zona de protecţie a lacului. Am fost informat că unele persoane deţin ambarcaţiuni cu motoare termice sau pe combustibil lichid, deşi domnul Petru Drăgan m-a asigurat că există acte normative care stabilesc cu precizie că pe luciul acestui lac este interzis să foloseşti ambarcaţiuni cu motor. Vom decide noi, împreună, iar eu îmi asum decizia, indiferent de risc, de a merge până la confiscare ambarcaţiunilor indiferent cui îi aparţin pentru că, odată şi odată, trebuie să intrăm în legalitate şi să folosim acest lac aşa cum se cuvine şi noi, şi copiii noştri, şi nepoţii noştri şi să nu periclităm flora şi fauna de pe acest lac şi zona ambientală din jurul lacului”, a spus Ioan Ţintean.

El a adăugat că a avut o discuţie cu preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan, iar cei doi au decis împreună ca instituţiile statului să verifice dacă cetăţenii care au construit în jurul lacului case de vacanţă sau pensiuni au depăşit limita în privinţa proprietăţilor.

„Lacul are o zonă de bornare peste care nu ai voie să treci, nu ştiu, 2-5 metri. Aici am vrea să facem o cale de tip faleză pe unde să se plimbe cetăţenii care vor să admire lacul pe jos. Şefii instituţiilor mi-au spus că se poate face o astfel de faleză şi că nu e permis să mergi cu construcţiile până la lac. Vrem să trimitem somaţii să-şi retragă până la limita bornelor aceste proprietăţi şi să vedem dacă există şi scurgeri, din fosele pe care le au, pentru a vedea dacă fosele se scurg în lac. Sunt ferm hotărât să fac acest lucru fiindcă trebuie să respectăm mediul şi normele ecologice”, a spus Ioan Ţintean.

La Colegiul prefectural a venit şi preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan. El a spus că, în calitate de proprietar al unei case de vacanţă, la Colibiţa, ştie că majoritatea celor care au fose septice deversează apele reziduale în lac. El a  cerut ca, din primăvară, toate instituţiile statului cu abilităţi de control să bată la uşa fiecărei vile şi să verifice cum stau lucrurile. În plus, a spus şeful CJ, trebuie verificat şi modul în care se practică activităţi comerciale. „Am citit în presă că nu se plătesc taxe şi impozite, nici taxe hoteliere, dar că cei de acolo au tot felul de pretenţii. Nu mi-a venit să cred. L-am sunat pe primarul Vasile Laba şi mi-a confirmat. Nu se poate aşa ceva. Ştiu că ne vom face mulţi duşmani şi eu, şi domnul prefect, şi dumneavoastră, dar dacă vrem să promovăm zona aceea, dacă o vrem staţiune, trebuie să fie făcută o dată şi o dată ordine”, a spus Emil Radu Moldovan.

Radu si prefectul Radu si prefectul 2 Radu Moldovan 27 noi Colegiu prefectural

2 comentarii

  • Din pacate la Colibita s-a construit haotic,fiecare cum a vrut. Ba mai mult unii s-au facut stapani si pe ceea ce nu-i a lor si au ingradit pana la oglinda apei, fara a tine cont de zona de protectie din jurul lacului. Reprezentantii SGA Bistrita-Nasaud, ar trebui sa repuna lucrurile in legalitate. Altfel lacul Colibita risca sa ajunga o uriasa latrina.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.