Proba de maraton este programată sâmbătă, 2 iulie, de la ora 10.00 și constă în executarea unui parcurs cu o trăsură de construcție specială pe un traseu de 16 kilometri, la final concurenții trecând prin șapte obstacole, dintre care unul cu apă.
Proba de obstacole, programată duminică, 3 iulie, începând cu ora 10.30, e ultima din concurs și presupune ca trăsura să treacă printre obstacole, niște jaloane cu mingi în vârf, care au deschiderea cu 10 centimetri mai mare decât ecartamentul trăsurii. Dacă sunt atinse obstacolele, mingea din vârf cade, iar aceasta duce la penalizarea cu un anumit număr de puncte a concurentului. Câștigătorul va fi acela care va avea mai puține penalizări și care se va încadra cel mai bine într-o anumită perioadă de timp, prestabilită.
La competiție participă doar cai din rasa Lipițan, formată în peninsula Istria de pe teritoriul fostei Iugoslavii. Este o rasă veche a cărei baze au fost puse încă din anul 1580 odată cu înființarea hergheliei Lipizza de către Karl Steiermark al-III-lea.
Având capul uscățiv, cu profil ușor berbecat, gâtul musculos în formă de ”gât de lebădă”, spinare lungă, șale scurte și rezistente, umeri ușor proeminenți, picioare scurte și viguroase cu aspect uscățiv, calul este ideal pentru călărie și tracțiune ușoară. Este, totodată, una din rasele foarte apreciate pentru trăsură.
La Herghelia Beclean, caii lipițani sunt folosiți, în special, pentru trăsuri închiriate la ceremonii, pentru trăsuri de vânătoare și pentru călărie.
Herghelia Beclean este unul din cele 16 mari centre de creștere a cailor de rasă din țară, subordonată în prezent Regiei Naționale a Pădurilor.
Concursul se va desfășura la baza hipică a HERGHELIEI BECLEAN, cu acces din drumul județean Beclean – Figa.
Programul concursului
Sâmbătă, 2 iulie: ora 10.00 Proba B: Maraton
– ora 19.00 Premierea probelor A și B + Cina festivă
Duminică, 3 iulie: ora 09.00 Control sanitar veterinar
– ora 10.30 Proba C: Obstacole
– ora 13.00 Premierea probelor C și compusă
Competiția va reuni la start peste 15 echipaje de atelaje cu doi cai (din rasa LIPIȚAN), dintre care trei aparțin Clubului Hipic Romsilva, iar celelalte reprezintă crescatorii private de cai lipițani din mai multe județe ale țării.
Adaugă comentariu