Social

Șeful Romnsilva: Sper să nu ne facă Europa pe noi o rezervație de urși și de lupi

Directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) Romsilva, Valerian Solovăstru, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă la Herghelia Beclean, că, Europa nu mai are urs și lup și speră să nu ne transforme pe noi în rezervație de urși și de lupi fiindcă și noi vrem să ne modernizăm și să ne dezvoltăm.

Solovăstru a spus că în România, parcurile naționale și Siturile Natura 2000 tind spre 30-31% din teritoriu, mult peste media europeană.

„Din Europa noi avem suprafața cea mai mare de păduri virgine, 800.000 de hectare, din cauză că nu avem drumuri. Nu vom construi drumuri ca să ajungem aici. Europa nu mai are urs și lup și sper să nu ne facă pe noi o rezervație de urși și de lupi în condițiile în care și noi vrem să ne modernizăm și să ne dezvoltăm”, a spus el.

Solovăstru a declarat că țara noastră a acceptat cu mare ușurință să ocrotească „orice fluture, orice gândac și broască”.

„Orice li s-a părut unora, a devenit sit Natura 2000 și gata. Am impus niște reguli care sunt mult mai restrictive decât cele de la nivelul UE. Germania are 12% situri Natura 2000, dar nu am văzut niciodată isteria care este la noi”, a declarat șeful Romsilova.

El a dat ca exemplu o situație din Satu Mare unde există o pădure de 400 de hectare care, în mod obișnuit e stropită din avion cu substanțe chimice împotriva dăunătorilor.

„Era vital să facem acea combatere. Au găsit nu știu ce fluture pe acolo și au inclus pădurea în Natura 2000. Anul acesta ne-am dus să facem combatere cum o facem de 20 de ani și au spus că nu avem voie că le dispare fluturele. Nu-i nimic, o să dispară pădurea și odată cu ea și fluturele. La fel ca și ursul și lupul. Dacă noi am menținut populațiile acestea până acum la nivelul acesta, înseamnă că am gestionat bine problema, dacă se vine cu alte reguli s-ar putea să creăm dezechilibre și subit să dispară ursul sau lupul”, a spus Solovăstru.

Șeful Romsilva a criticat și consiliile științifice care conduc parcurile naționale din țara noastră.

„În general, consiliile știinfice mai au idei năstrușnice, dar eu zic că nu putem transforma întreaga Românie în parc național pentru că vrea cineva. Ideea de parc național nu e de a crea tensiuni între cei care administrează și comunitatea locală. Ideea este de a căuta soluții pentru că așa se întâmplă în toată Europa. Consiliile științifice de la noi preferă să se bage într-un clopot de sticlă, să emită soluții și să evite dialogul cu comunitățile locale. E important ca aceste parcuri să aducă beneficii comunităților locale, nu să creeze presiune suplimentară”, a declarat el.

În prezent, Regia Națională a Pădurilor are în administrare 23 de parcuri naționale din cele 28 care există la nivel național.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.