La conferinţă au participat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Vasile Bar, primarul Ovidiu Creţu, subprefectul Ovidiu Frenţ şi administratorul public al judeţului, Florin Moldovan.
Elena Bărbos, manager executiv la Centrul Europe Direct, a explicat că la Bistriţa, centrul funcţionează din 2008. „Anul 2013 a însemnat peste 11.000 de contacte directe cu cetăţenii judeţului Bistriţa-Năsăud, atât cu cei care au venit la sediul CCI, unde funcţionează Centrul Europe Direct, cât şi cu cei care au fost informaţi în cadrul campaniei Sunt cetăţean european, deci particip la târgurile organizate de CCI sau la alte evenimente publice. De asemenea, a mai însemnat peste 1200 de contacte telefonice şi peste 2700 de e-mailuri. În 2013, am organizat 140 de evenimente şi peste nouă mii de participanţi la acţiunile de comunicare. Ne-am adresat antreprenorilor, femeilor de afaceri, dar şi tinerilor, copiilor. Clubul antreprenor junior a funcţionat foarte bine. Prin el încercăm să dezvoltăm un comportament pro-activ european în rândul tinerilor. Cu ei am făcut schimburi de idei, mese rotunde. Am mai organizat şi schimburi cu judeţul Maramureş”, a spus ea.
La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Vasile Bar, a ţinut să sublinieze faptul că Centrul Europe Direct Bistriţa este unul dintre cele mai active din România. „E poate cel mai drag proiect al nostru. L-am început în 2008 şi îl derulăm până în 2017 dacă nu şi mai mult. Este un proiect deosebit de reuşit datorită implicării în el a tinerilor, a copiilor. E foarte frumos să lucrăm cu ei fiindcă ei sunt viitorul. Avem o colaborare foarte bună cu autorităţile locale, cu Primăria Bistriţa în primul rând, dar anul acesta şi cu CJ, colaborare care a fost apreciată şi de reprezentanta Comisiei Europene care a fost prezentă la Bistriţa acum trei luni. Domnia sa ne-a oferit ca exemplu pentru toate centrele din ţară şi cred că asta spune tot”, a declarat preşedintele CCI.
A urmat apoi festivitatea de premiere a multiplicatorilor de informaţie europeană din rândul autorităţilor publice locale – Primăria Bistriţa, Prefectura Bistriţa-Năsăud, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Inspectoratul Şcolar Judeţean, a societăţii civile, şcolilor – Liceul Tehnologic Agricol fiind, ca de obicei, printre laureaţi – , ONG-urilor, respectiv mass-media locale.
Un grup de elevi a prezentat un concert de colinde şi poezii de iarnă, iar Moş Crăciun a avut grijă să-i răsplătească pe cei mici cu multe daruri-
Anul 2013, pe care ne pregătim să-l încheiem este Anul european al cetăţenilor, consacrat drepturilor care decurg din statutul de cetăţean al UE. Pe parcursul acestui an, a fost încurajat dialogul dintre toate nivelurile administraţiei publice, societatea civilă şi întreprinderi şi au fost dezbătute drepturile cetăţenilor europeni şi s-a conturat viziunea despre cum ar trebui să fie Uniunea Europeană în 2020. La Bistriţa, au avut loc mai multe evenimente în care temele europene au fost subiect de dezbateri, inclusiv în cadrul Festivalului StudFest pentru organizarea căruia senatorul Dorin Dobra a fost premiat de Centrul Europe Direct.
Adaugă comentariu