Reprezentanţii Asociaţiei Proprietarilor de Pădure Valea Ilvei au prezentat stadiul implementării proiectului ”Elaborarea planului de management şi dezvoltarea infrastructurii de vizitare pentru situl de importanţă comunitară ROSCI 0101 Larion”, finanţat prin POS Mediu, în valoare totală de 256.097 euro (1.078.372 lei). Din total, 862.698 lei sunt alocaţi din FEDR şi 215.674 lei din bugetul de stat, termenul de finalizare fiind 07.06.2015.
Obiectul proiectului constă în stabilirea unor măsuri de management specifice pentru conservarea speciilor şi habitatelor comunitare şi construirea infrastructurii minime de vizitare pentru situl de importanţă comunitară Larion şi rezervaţia inclusă în acesta, ”Crovul de la Larion”. În acest sens, se desfăşoară activităţi de cartare a habitatelor, a speciilor, de evaluare a stadiului de conservare, precum şi de pregătire a planurilor de monitorizare.
Până în prezent s-au desfăşurat campanii de evaluare a stării de conservare a speciilor de interes comunitar, a fost achiziţionat echipamentul necesar evaluării şi monitorizării speciilor, s-au realizat hărţi pedologice, ale regimului de administrare, climatologice şi ale proprietarilor, a fost achiziţionat programul ArcGIS ca instrument pentru cartarea speciilor şi habitatelor, identificarea coridoarelor ecologice ale faunei.
În cadrul proiectului vor fi realizate la Lunca Ilvei un punct de informare a turiştilor şi opt observatoare pentru faună, până acum fiind finalizat proiectul tehnic al investiţiei estimate la aproximativ 486.000 de lei. Fiecare observator tip foişor va avea o suprafaţă construibilă de 8 mp.
Totodată, vor fi marcate două trasee tematice de vizitare cu o lungime totală de 15 km.
Situl Natura 2000 Larion, un rezervor de biodiversitate cu relevanţă la nivel european ca sanctuar de specii şi habitate prioritare, se întinde pe o suprafaţă de 3.023 hectare (72% în Bistriţa-Năsăud, 28% în Suceava). Primăriile pe teritoriul cărora este localizat situl: Lunca Ilvei, Poiana Stampei şi Coşna. Situl conservă habitatul de turbărie împădurită şi tinoave în care stratul de turbă are grosimi considerabile, caracterizate printr-o diversitate floristică deosebită. Pădurile din sit, formate din molid, pin silvestru şi mesteacăn pufos, se remarcă prin capacitatea naturală mare de regenerare, subliniată de prezenţa puieţilor de diverse vârste. În sit se găsesc importante populaţii de roua cerului şi de carnivore mari protejate la nivel european, râs, lup şi urs (ultimul fiind prioritar pentru conservare), care folosesc habitatele din zonă ca loc de hibernare şi reproducere. Situl include şi rezervaţia naturală de interes naţional ”Crovul de la Larion“.
E DE URMARIT CEL DE PE BARGAU UNDE MENEGER DE PROIECT E DOMNUL CORUTIU SI ARE O SUPRAFATA DE 50.000 HA!
Adi Lupsan e printre putinii care si.a oferit timpul si fondurile pt a face ceva …il apreciez enorm.