„Hotărârea Guvernului de modificare a Legii gazelor și decizia Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de a majora cu 10% prețurile pentru consumatorii industriali vor opri acumularea de către operatori a noi pierderi pentru următoarele luni. Totuși, din cauza previziunilor de creștere a prețului gazelor din import pe perioada iernii, în luna septembrie va fi necesară o altă creștere de prețuri”, apreciază conducerea E.ON România, într-un răspuns transmis la solicitarea Mediafax.
Guvernul și ANRE au decis, săptămâna trecută, ca pentru o perioadă de nouă luni, respectiv între 1 iulie și 31 martie 2012, populația să primească mai multe gaze din producția internă, mai ieftine cu aproape 40% față de cele din import, ceea ce va permite ca tarifele să rămână constante. Prevederea vizează și menținerea nivelului tarifelor pentru gazele naturale utilizate de producătorii de energie termică care livrează căldură populației.
Pe de altă parte, consumatorii industrali vor plăti, de la 1 iulie, cu 10% mai mult pentru gazele consumate.
„Implementarea noilor reglementări ne va permite doar stoparea acumulării de noi pierderi la furnizarea de gaze naturale pentru consumatorii casnici. În sezonul rece, când consumul va fi mai mare iar prețul gazelor naturale din import va depăși 500 dolari pentru 1.000 de metri cubi, va reveni presiunea asupra prețurilor reglementate iar în septembrie va fi necesară o nouă creștere”, potrivit companiei.
ANRE estimează că prețul gazelor naturale importate din Federația Rusă ar putea fi mai mare cu 15,2% în trimestrul al treilea față de începutul anului și va ajunge la 460 dolari/1.000 metri cubi, comparativ cu 399 dolari/1.000 metri cubi în luna ianuarie a acestui an.
Importurile de gaze din Federația Rusă au reprezentat anul trecut 17,16% din consumul total, de 13,8 miliarde metri cubi.
E.ON România, subsidiară a grupului german de utilități E.ON, arară că, din cauza prețurilor reglementate a acumulat, începând din trimestrul patru al anului 2009 și pe durata anului trecut, costuri neacoperite de peste 400 milioane de lei (95 milioane de euro). Pentru primul trimestru din acest an, compania susține că a înregistrat pierderi suplimentare de 240 milioane de lei (58 milioane de euro).
De asemenea, GDF SUEZ Energy România își va acoperi costurile în urma deciziei ANRE.
„Decizia autorităților române de a menține neschimbate prețurile pentru clienții casnici și producătorii de energie, alocându-le o parte mai importantă din gazul din producție internă și de a crește prețurile finale pentru ceilalți clienți cu 10% este percepută ca un semnal pozitiv de grupul GDF SUEZ, întrucât protejează clienții cei mai vulnerabili, permițând GDF SUEZ Energy România să-și acopere costurile”, arată subsidiara grupului franco-belgian GDF SUEZ.
E.ON și grupul franco-belgian GDF SUEZ sunt cei mai mari distribuitori de gaze din România. Ambele grupuri energetice au intrat pe piața energetică românească în urma privatizării unor companii de stat, în 2005.
Guvernul s-a angajat în fața FMI că va prezenta, până în luna septembrie, un calendar etapizat de liberalizare a prețurilor reglementate la gaze naturale, până în 2013, în cazul companiilor și în intervalul 2013-2015 pentru cantitățile livrate populației. Liberalizarea prețurilor vizează și sectorul energiei electrice.
Adaugă comentariu