Actualitate

Animale, copaci, peşti, flori şi simboluri religioase pe stemele a cinci comune din Bistriţa-Năsăud

Cinci comune din Bistriţa-Năsăud încep 2014 cu steme noi, aprobate de Guvern. Este vorba de Lunca Ilvei, Maieru, Rodna, Sânmihaiu de Câmpie şi Rebra. Pe steme apar animale domestice şi sălbatice, copaci, dar şi peşti sau simboluri religioase care fac trimitere la monumente istorice sau la denumirea localităţilor.

Stema comunei Lunca Ilvei se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite, scartelat de o cruce de aur cu Lunca Ilvei stemabraţele egale. Ea are un cerb de aur fugind spre dreapta, un trunchi de copac despicat de un fierăstrău, tot de aur, o vacă de aur, spre stânga şi un buchet de trei margarete de argint. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat. Cerbul reprezintă bogăţia cinegetică a comunei. Trunchiul de copac despicat de un fierăstrău reprezintă prelucrarea lemnului, activitate tradiţională a locuitorilor. Vaca reprezintă cea mai răspândită activitate a locuitorilor comunei, creşterea animalelor. Buchetul de trei margarete simbolizează turismul rural. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Stema comunei Maieru are o cunună din spice de grâu de aur, un brad dezrădăcinat de argint, un ciocan de culoare neagră, o Maieru stemacoroană murală de argint cu un turn crenelat. Forma de furcă reprezintă cele trei măguri care înconjoară localitatea. Cununa din spice de grâu reprezintă bogăţia comunei. Bradul dezrădăcinat simbolizează zona de munte în care este situată comuna Maieru. Dalta şi ciocanul simbolizează ocupaţia ancestrală a locuitorilor comunei, cioplitul în piatră. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Comuna Rodna are o stemă cu un scut triunghiular cu marginile rotunjite, împărţit în trei cartiere. În Rodna Stemapartea superioară, pe fond de azur, se află o creangă de brad cu un con, totul de argint. În partea superioară, în stânga, pe fond roşu, se află un turn de piatră cu două metereze, cu cornişă şi fereastră boltită, despărţită de o coloană, cu un brâu orizontal de piatră sub care se află un crenel, totul de aur. În partea inferioară, pe fond verde, un munte de argint, peste care broşează o lopată şi un târnăcop minereşti, de culoare neagră, încrucişate. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat. Creanga de brad reprezintă zona de munte şi bogăţia silvică a zonei. Turnul de piatră reprezintă ruinele bazilicii dominicane din secolul al XIII-lea, care a fost distrus în perioada invaziilor tătare. Muntele de argint cu lopată şi un târnăcop minereşti simbolizează ocupaţia tradiţională a locuitorilor, exploatarea argintului.

Stema comunei Sânmihaiu de Câmpie se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, împărţit în trei, cu Sanmihai Stemapartiţia mediană în vârf de ţeapă. Pe ea se află un peşte de argint poziţionat în bară, spre stânga, cu capul în sus, o balanţă de aur în echilibru, deasupra căreia se află o sabie de aur aşezată cu lama în sus, în formă de flacără, o crenguţă de măr cu un fruct şi nouă frunze, totul de argint. Peştele simbolizează lacul piscicol de la Brăteni. Sabia de foc şi balanţa dreptăţii fac referire la Sfântul Arhanghel Mihail, care dă numele localităţii şi este patronul bisericii de lemn din anul 1755 de la Sălcuţa, monument istoric cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”. Crenguţa de măr reprezintă livezile de meri din zonă.

Stema comunei Rebra se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, scartelat. Ea are un Rodnagrănicer de argint, îmbrăcat în uniforma regimentelor grănicereşti, iar în partea stângă, în câmp argintiu, se află două coline verzi, pe care se află un stejar verde cu tulpină neagră. În vârful scutului, în partea dreaptă, în câmp argintiu, se află un brâu undat albastru. În vârful scutului, în partea stângă, în câmp albastru, se află un clopot de argint cu o cruce de argint. Colinele semnifică numele localităţii, care provine din slava veche – „Rebra” – colină cu mici particularităţi. Brâul undat reprezintă râul Rebra, care străbate localitatea. Stejarul evocă pădurile de foioase din zonă. Clopotul simbolizează Mănăstirea „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, care se află pe teritoriul localităţii. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Stemele au fost publicate în numere ale Monitorului Oficial din decembrie 2013.

1 comentariu

  • Cred ca este pentru prima data cand intr-un ziar local citesc o stire in care se precizeaza ca Manastirea „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” se afla pe teritoriul comunei Rebra. Sintagme precum „Manastirea din tinutul Nasaudului”, „Manastirea din Parva” etc. nu au acoperire.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.