Actualitate Economie

Sisteme de supraveghere video, de alarmare în caz de incendiu şi de încălzire la Biserica Evanghelică

Primăria Bistriţa este dispusă să dea, fără licitaţie, suma de 45.000 de lei unei asocieri de firme care poate prezenta soluţii de intervenţie asupra Bisericii Evanghelice în vederea includerii monumentului în circuitul turistic internaţional. Beneficiarii contractului vor face expertize tehnice, de fizica şi biologia construcţiei. Pentru finalizarea lucrărilor ar mai fi nevoie de 3 milioane de euro.

Potrivit unui anunţ postat pe site-ul municipalităţii, Primăria Bistriţa este dispusă să plătească până la 45.359 de lei fără TVA pentru elaborarea de expertize şi documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru restaurarea Bisericii Evanghelice în vederea introducerii monumentului în circuitul turistic internaţional.

În urma expertizei tehnice, Primăria Bistriţa vrea să afle date despre pereţi, bolţi, stâlpi, turnuri şi şarpante, nava centrală, altar, dar şi despre elementele deja restaurate, să ştie unde mai trebuie intervenit pentru conservarea şi restaurarea monumentului, ce elemente de structură îl pun pe acesta în pericol, ce metode se pot folosi pentru reabilitarea pardoselilor, a faţadelor şi a navei bisericii, cum pot fi restauraţi pereţii, bolţile şi chiar turnul pentru a păstra şi pune în valoare elementele istorice. De asemenea, expertiza trebuie să vină cu soluţii concrete pentru montarea unui sistem de supraveghere video, a unei instalaţii de semnalat incendii, pentru construcţia unei rampe de acces pentru persoane cu dizabilităţi, dar şi pentru introducerea unui sistem de încălzire, branşament la apă şi sistem de canalizare.

Termenul limită de depunere a ofertelor este data de 5 februarie a.c., câştigătorul urmând să fie desemnat dintre cei care au preţul cel mai scăzut, dar şi oferta în conformitate cu cerinţele municipalităţii.

În acest an vor începe lucrările de execuţie a reţelei de canalizare pluvială perimetrală Bisericii Evanghelice, investiţie de 100.000 de lei necesară pentru protejarea structurii bisericii de apele din infiltraţii şi de apele freatice.

”Pentru refacerea Bisericii Evanghelice am alocat bani de la bugetul local sau i-am procurat. Faptul că am reuşit să stabilizăm definitiv biserica prin consolidarea bolţilor este o chestiune care mie personal îmi dă o linişte foarte mare. Până acum ne puteam trezi cu bolţile înăuntru. Lucrăm la proiectare să reabilităm integral biserica, ne mai trebuie vreo trei milioane de euro şi sperăm să obţinem aceşti bani din fonduri europene. Sau pe fonduri norvegiene, vedem ce găsim”, spunea la începutul anului primarul Ovidiu Creţu.

În 2012, Biserica Evanghelică şi turnul ei, proprietate a Parohiei Evanghelice Confesiunea Augustană, au trecut pentru 15 ani în administrarea municipalităţii, în vederea reabilitării şi folosirii monumentului în scop ecumenic, cultural şi turistic.

Clădire monumentală situată în mijlocul Pieţei Centrale a oraşului, Biserica Evanghelică, simbol al Bistriţei, a fost construită iniţial în stil gotic, în secolul al XIV-lea şi completată în secolul următor. Ulterior, a fost modificată în stilul Renaşterii. Turnul bisericii are o înălţime de 75,6 de metri şi a fost construit în perioada 1470-1564. Înălţimea îi conferă statutul de cel mai înalt turn de biserică din Transilvania. În vechime, rolul său era, pe lângă cel de pază şi supraveghere în vremuri de primejdie, cel de poziţie „cheie” destinată observaţiei şi alarmării în caz de incendiu. Prin refacerea turlelor şi acoperişului, înlocuirea clopotelor şi orologiului, (distruse în timpul incendiului devastator din 11 iunie 2008), monumentul a capătat o nouă înfăţişare. Au fost realizate şarpanta de la nava bisericii, învelitorile pentru turn, lucrări de pietruire, zidării, zugrăveli, etc; a fost consolidată partea superioară a turnului şi balconul exterior. A fost montat un lift modern, prin intermediul căruia vizitatorii pot urca în turn şi admira panorama oraşului. Peste 2,5 milioane de euro au fost investite până acum în lucrările de refacere.

Biserica a luat foc în 11 iunie 2008, incendiul fiind stins după ce zeci de pompieri s-au luptat peste trei ore cu flăcările.

 

1 comentariu

  • Dupa incendiul din 2008, Biserica evanghelica a devenit un sac fara fund pentru bugetul orasului. S-au cheltuit deja 2,5 milioane de euro pentru reparatii, iar primarul spune ca ar mai fi nevoie de inca 3 milioane. Realitatea este ca primarul nu are simtul masurii. Cheltuie in prostie de parca orasul nu ar avea si alte nevoi. S-au facut si lucruri inutile sau care diminueaza din valoarea istorica a bisericii. Spre exemplu acoperisul trebuia facut cu tigla ceramica sub forma de solzi asa cum sunt acoperite majoritatea cladirilor din perioada medievala. Pe urma impestritarea partii superioare a turnului prin culoarea caramizie reduce din frumusetea dantelariei ornamentale si a sculpturilor de pe cele 4 colturi. Ba mai mult, zugravirea in rosu a turnului bisericii aduce Bistrita mai aproape de asemanarea cu Piata Rosie din Moscova decat cu albul cladirilor Vieneze.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.