Actualitate Economie

Planul municipalităţii privind construirea de locuinţe sociale, de necesitate şi ANL

Anul acesta încep lucrările de construcţie a ultimului bloc de locuinţe sociale la Viişoara din prima etapă a proiectului, celelalte opt blocuri fiind finalizate, iar pentru etapa a doua, cinci blocuri cu 160 de apartamente, se va face proiectarea. În bugetul pe 2014 sunt prinse sume pentru realizarea a opt locuinţe de necesitate în Viişoara şi proiectarea unor blocuri ANL.

Municipalitatea a inclus în bugetul pe 2014 500.000 de lei pentru începerea execuţiei la blocul nr. 1 de locuinţe sociale din Viişoara, încă necontractată, din etapa I a proiectului (200 de apartamente). Valoarea totală estimată a lucrărilor este de peste trei milioane lei. Blocurile numerotate de la 2 la 9 au fost finalizate.

Pentru etapa a II-a a construcţiei de locuinţe sociale în Viişoara, cinci blocuri cu 160 de apartamente în total (foto), sunt prevăzuţi 85.000 de lei – proiectare, avize şi acorduri. Studiul de fezabilitate a fost aprobat în decembrie 2013. Costul total al investiţiei se ridică la 7,5 milioane euro, durata de realizare a lucrărilor fiind de doi ani şi jumătate. În proiect sunt prevăzute şi patru tronsoane de drum cu o lungime totală de aproximativ 205 m, care vor reprezenta principalele căi de acces spre zonele propuse spre amenajare, precum şi 60 de locuri de parcare.

Etapa a III-a a realizării de locuinţe pentru tineri în Subcetate (construite prin ANL) în regim de închiriere, care prevede 138 de unităţi locative în blocurile 7, 8 şi 9, este în faza contractării proiectării şi începerii execuţiei (60.000 de lei de la bugetul local). La parterul blocului 9 sunt prevăzute spaţii cu altă destinaţie decât locuinţele, care trebuie finanţate de municipalitate. Execuţia blocurilor a început în 2009, dar stadiul lucrărilor este la un nivel scăzut. Execuţia a fost sistată din cauza lipsei de finanţare de la bugetul de stat.

În ceea ce priveşte blocurile ANL din Subcetate (200 de apartamente), etapa a IV-a, va fi alocată suma de 110.000 lei (studiu de fezabilitate şi proiectare).

În bugetul de anul acesta este prevăzută şi construirea a opt locuinţe necesitate în Viişoara, str. Dealul Viilor, cu 520.000 de lei. Ele vor fi grupate în ansambluri modulare de locuinţe colective (fiecare câtee 30 mp construiţi), având o cameră, grup sanitar şi bucătărie. Proiectul de hotărâre privind aprobarea realizării lor a fost în câteva rânduri pe agenda Consiliului Local. Prima oară a fost respins, apoi de fiecare dată a fost retras de pe ordinea de zi de către primarul Ovidiu Creţu.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.