Prof. univ. dr. Radu Moraru – prorectorul Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca: „Este o expoziţie bienală de sculptură mică. E la a treia ediţie. Asta înseamnă că devine o instituţie. Sunt artişti reprezentativi din toate generaţiile de sculptori din România şi suntem onoraţi de invitaţia de a aduce bienala de la Muzeul de Artă din Cluj la Bistriţa într-o galerie foarte renumită. Galeria din Bistriţa are deja renume naţional pentru calitatea expoziţiilor găzduite. E o expoziţie unicat în România. Aşa o concentare de lucrări în bronz ale artiştilor nu se mai întâmplă. Unitatea expoziţiei o dă materia, şi anume bronzul. Când faci o expoziţie cu foarte mulţi oameni trebuie să-i uneşti ori printr-o temă, ori printr-o idee. Aici tema este bronzul. E un adevărat spectacol aici. Eu invit pe toată lumea să vină să vadă aşa ceva fiindcă se vede rar. Se va vedea la doi ani fiindcă noi vom menţine bienala”.
Prof. univ. dr Alexandru Păsat – Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca: „Bronzul e folosit încă din Antichitate şi nu văd de ce s-ar opri să aibă viaţă. Tehnologia de lucrat în bronz e aparte şi nu s-a schimbat aproape nimic de atunci. Întâmplător am văzut o lucrare turnată în bronz, dar neterminată din Grecia antică în Muzeul de Arheologie din Atena şi exact la fel se toarnă şi azi. Erau atât de pasionaţi vechii greci încât au ajuns la apogeul turnării în bronz. Mai mult de atât nu se poate. Bistriţenii au ocazia să vadă acum această expoziţie. Bistriţa e un oraş mult mai deschis la minte. Cred că şi politicienii sunt mai deschişi la minte decât ai noştri. Gândiţi-vă la faptul că, în Cluj-Napoca, UAP are 200 de membri faţă de cei 30-40 de aici şi UAP nu are nicio galerie de artă. Primăria nu prea înţelege lucrurile acestea, deşi Clujul vrea să fie Capitală culturală europeană. Acum am primit o galerie, dar nu ştim dacă sunt dispuşi să o renoveze. E totuşi spaţiul lor. Dacă Bistriţa are o galerie atât de frumoasă, înseamnă că merită expoziţii pe măsură”.
Conf. Ionel Tănase – Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca : „În expoziţia Vârsta de bronz apar circa 70 de lucrări ale sculptorilor din toată România. Ea vrea să reunească atât operele maeştrilor dispăruţi, cât şi ale tinerilor sculptori care se manifestă în acest material. Bronzul e o materie fluidă, care curge pe intenţia artistului, e o materie rezistentă în timp. Vedeţi că ne parvin exemplare din arta antică egipteană şi greacă şi exprimă direct intenţia creatoare a artistului. E un material nobil. Vedeţi că şi pe podiumurile de premiere există aur, argint şi bronz. Aici, sunt abordări şi figurative şi nonfigurative, şi postimpresioniste, şi postmoderniste, expresii date de sufletul autorilor. În afară de lucrările mele, eu fiind bistriţean, nu mai sunt alte lucrări ale colegilor mei în această expoziţie, dar am colegi în Bistriţa care lucrează în bronz. Expoziţia merită văzută pentru că reuneşte modalităţi de expresie ale artiştilor consacraţi, vede direcţii de expresie ale tinerilor absolvenţi de universitate şi modalităţi de expresie care sunt contemporane”.
Artistul plastic Marcel Lupşe: „Eu cred că această expoziţie e unică pentru că e un efort extraordinar de a aduna într-o expoziţie o dată la doi ani creaţiile în bronz ale artiştilor români de valoare. Cred că, în condiţiile de azi, când e foarte greu să lucrezi în bronz – pentru că materialul în sine e foarte scump, selecţia făcută aici e cam tot ce are mai bun arta românească contemporană la ora actuală”.
La vernisajul de miercuri seara au participat directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Gavril Ţărmure, directorul Complexului Muzeal, Alexandru Gavrilaş, criticul de artă Oliv Mircea şi numeroşi artişti plastici şi oameni de cultură. Expoziţia poate fi vizitată până la sfârşitul acestei luni.
Mai multe fotografii, pe pagina noastră de Facebook.
Adaugă comentariu