Nu doar politicienii români sunt în campanie electorală, ci şi cei de la Bruxelles. Aşa se face că, anul acesta, se acordă „suplimentar” alimente pentru amărâţi, cunoscuţii beneficiari ai Programului PEAD 2013. Ei primesc în plus următoarele: făină – 3 kg, mălai – 2 kg, zahăr – 1 kg, ulei – 2 l, zacuscă – 0,400 kg (1 cutie), miere – 0,250 kg. (1 borcan), paste făinoase – 2 pachete (1 kg.), conservă carne porc – 2 cutii şi roşii în suc propriu – 2 cutii.. Produsele pot fi ridicate de la Cantina socială de pe Bulevardul Independenţei de către beneficiari de venit minim garantat, şomeri înregistraţi la AJOFM, pensionari cu pensia sub 400 lei/lună, persoane cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii, persoane beneficiare ale unor legi speciale (invalizi, veterani şi văduve de război, persecutaţi politic; eroii-martiri şi luptătorii de la Revoluţia română din dec. 1989 şi de la revolta anticomunistă de la Braşov din nov. 1987) cu venituri cumulate, obţinute exclusiv din aceste legi, de sub 400 lei/lună.
„În afară de persoanele care primesc suplimentar aceste alimente de la UE, mai sunt 535 de bistriţeni care nu şi-au ridicat deloc alimentele de la UE, cele care s-au dat încă de anul trecut. Nu ştiu de ce nu au venit. Li s-a trimis invitaţie, au fost anunţaţi. Şi acum am făcut la fel. Care nu vin după ele, rămân fără.După părerea mea, mulţi nu sunt în oraş, sunt plecaţi la ţară sau în alte ţări şi nu are cine să ridice alimentele, deşi noi le-am dat şi aparţinătorilor care au venit cu buletin. Nu s-au dat numai personal.Şi anul acesta ducem cu maşina, dar numai chiar la cei care nu se pot deplasa şi au handicap”, ne-a spus administratorul Gavril Gotea.
Întrucât Primăria Bistriţa se apropie de sfârşitul perioadei de distribuţie, persoanele care nu merg să-şi ridice alimentele vor rămâne fără ele. „Ce rămâne distribuim la persoanele cu handicap şi la beneficiarii de ajutor social”, a mai spus sursa citată.
Ultimul aliment sosit în depozitele Primăriei Bistriţa este mierea, iar mulţi oameni au bătut drumul până pe Bulevardul Independenţei ca să-şi ridice borcanul de 250 de grame.
Amârâți orașului, cum cu mare plăcere îi numiți, poate căndva au fost cetățeni respectabili ai orașului, dar cauze diverse au contribuit la starea în care se află acum. Un om ar trebui respectat indiferent de venitul și starea lui de sănătate fizică.
Poate listele sunt ca și cele de votare, au rămas și morți din ultimul veac.