Comandantul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, gen. de brigadă Dan-Florin Grecu, a spus: “La final de carieră, cuvintele sunt prea puţine pentru a sintetiza o viaţă de militar. Rămân însă respectul şi admiraţia pentru omul şi colegul cu care ai împărţit şi greutăţi şi bucurii. Şi asta pentru totdeauna”.
În scrisoarea adresată colonelului Tudorel Dragonici, ministrul Apărării Naţionale Mircea Duşa i-a transmis: ”Pe parcursul activităţii desfăşurată în Armată aţi manifestat responsabilitate, ataşament şi profesionalism şi aţi contribuit, prin munca şi puterea dumneavoastră, la importantele transformări pe care le parcurge Armata României. Am convingerea că vă vom simţi tot timpul alături, cu sufletul, cu gândul şi cu fapta, şi că veţi contribui în continuare, la creşterea prestigiului instituţiei militare”.
Colonelul Tudorel Dragonici s-a născut la data de 17.08.1957 în localitatea Ciocmani, judeţul Sălaj. A absolvit Liceul Militar “Ştefan cel Mare”, promoţia 1976, Şcoala de Ofiţeri Activi “Nicolae Bălcescu” din Sibiu , promoţia 1979 şi ulterior Academia Militară Bucureşti, 1990, Facultatea de arme întrunite, cu diplomă de licenţă, media 10.
Pe timpul carierei militare a absolvit cursuri de specialitate şi de carieră, printre care proceduri de comandă şi stat major specialitate NATO nivel brigadă, curs de comandă şi stat major Intercategorii de Forţe Armate şi Operaţii Multinaţionale, curs post universitar de perfecţionare strategică.
A îndeplinit numeroase funcţii, de la comandant pluton până la şef de stat major al brigăzii, fiind comandant al Brigăzii 81 Mecanizată timp de şase 6 luni, în 2010. A participat la misiunea Unavem III din Angola cu Batalionul 812 Infanterie Bistriţa, a fost ofiţer de legătură pe lângă Armata Marii Britanii, la Comandamentul Permanent Întrunit (PJHQ) din Nothwood (2003), obţinând la finalul misiunii calificativul “excepţional”. Pe parcursul carierei militare a îndeplinit funcţia de comandant al Batalionului 811 “Dragonii Transilvani” (de aici şi supranumele ”Dragonul”), batalion pe care la condus în Irak, 2006-2007, şi a participat de asemenea la pregătirea misiunii OMLT pentru Afganistan.
I-au fost acordate însemne onorifice din partea statului român şi din partea altor state şi organisme internaţionale, iar calificativele obţinute în aprecierile de serviciu au fost de “foarte bine” – 31 şi “excepţional” – 3.
Sursă şi foto: lt. col. Florin Apăfăian
Adaugă comentariu