„Am un mesaj pe care îl transmit din partea premierului Victor Ponta, dar şi din partea mea. În sectorul educaţiei, lucrurile trebuie să meargă înainte, să existe stabilitate. Evident că zona politică este importantă fiindcă trebuie să susţină sectorul educaţie, dar efervescenţele politice nu trebuie să afecteze şcoala. Lucrăm cu profesionişti, nu cu oameni care au înclinaţii politice. Mesajul acesta a fost transmis de când a venit premierul Victor Ponta la Palatul Victoria. Indiferent de forma care asigură majoritatea parlamentară şi de structura Guvernului, sectorul educaţie trebuie să se bucure de stabilitate şi acest lucru se va întâmpla. Avem multe probleme, dar încercăm cu calm să le rezolvăm fiindcă, în fond, e vorba de interesul nostru şi de viitorul copiilor noştri”, a spus Pricopie.
Întrebat la ce nivel nu se vor face schimbări, Pricopie a declarat că nici în ISJ-uri, dar nici în şcoli.
„În inspectorate nu avem PNL, PSD, PC, UDMR. În inspectorate au rămas oamenii care sunt profesionişti. Am schimbat, la trecerea din anul şcolar anterior în acesta, şi inspectori şcolari generali, şi adjuncţi, şi directori – nu eu, ci consiliile de administraţie – i-am schimbat pentru că nu au performat. S-a demonstrat că au alte interese decât cele ale şcolii. Când i-am schimbat, nu am întrebat pe nimeni, nici organizaţiile locale ale PSD, nici ale PNL. Poate că au fost nemulţumiri la nivel politic, dar şi discuţia cu premierul, şi discuţia în Parlament, şi la PSD a fost următoarea: şcoala trebuie să aibă profesori de calitate, de calibru şi oameni care-şi fac treaba”, a spus Remus Pricopie.
El a relatat că a făcut parte din Ministerul Educaţiei în 2009, în calitate de consilier al fostului ministru Ecaterina Andronescu, iar atunci când s-a rupt alianţa PSD-PDL, a asistat al „un lucru incredibil”.
„În 24 de ore au fost eliberaţi din funcţii inspectori generali, inspectori general-adjuncţi, inspectori, directori. Ce legătură există între o alianţă politică şi şcoală? De ce un elev pleacă vineri de la şcoală cu un director şi se trezeşte luni cu alt director? De ce s-ar întâmpla acest lucru? Numai persoane iresponsabile pot face acest lucru. Poate că unii se aşteptau ca acum să înceapă aşa o goană după diverse vrăjitoare politice. Nu există aşa ceva”, a spus Pricopie.
Ministrul Educaţiei a menţionat că, o dată la două săptămâni, un director de şcoală din Româniae destituit din funcţie însă nu pentru că „cerut cineva la nivel politic”, ci pentru că apar tot felul de „disfuncţionalităţi, ilegalităţi”.
„Le sesizăm facem control, ne consultăm cu autorităţile locale conform legii prin consiliul de administraţie al şcolii sau inspectoratului, dar deciziile nu se iau din perspectiva politicului. În şcoală nu se va întâmpla nimic, nici azi nu s-a întâmplat nimic în raport cu efervescenţa politică, nici săptămâna viitoare nu se va întâmpla nimic”, a spusPpricopie.
Mai ales în condiţiile în care săptămna viitoare încep simulările, el a spus: „Începem luni simulările pentru clasa ca XI-a şi a XII-a, avem zeci de mii de copii într-un judeţ implicaţi, iar la nivel de ţară peste 350.000. Deci avem treabă, nu ne ocupăm de alte lucruri”.
Remus Pricopie face o vizită de două zile în Bistriţa-Năsăud alături de Eugen Teodorovici şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
bn faceti, tineti toti politrucii in functii.
sigur ca in inspectorate sunt pofesionisti, ce imi plac glumele ministrului…
In 2005 , pdl-ul a ras tot in trei luni. Vedeti ca o luati in freza ! Asta-i regula stabilita pl: pleaca pertidul , pleaca sustinatorii. Daca nu-i schimbati , astia oricum nu vor aplica politica , iar cei care v-au sustinut o sa va lase din brate. Oricum, mai bine ati trece toti politicienii in opozitiwe si sa ne lasati sa traim!
pai ce are sula cu prefectura.djrectkrul se schimba,nu profesorii…asa ca pnlistii sa isi faca bagajele.le ajunge…sa fie schimbati toti dir pnl. cum le-a placut sa schimbe pe altii asa sa le placa sa plece.uuuuuaaaaaaa
Hm! Asta cu profesionistii din inspectorate e de ras. Ia uitati-va un pic pe acolo, sa vedeti cam ce fac aia din inspectorat. Dar ganditi-va, mai ales la ce-a facut Funeriu care a introuds, in cel mai mare grad politizarea in invatamant. Ce face, deci directorul de scoala, de acum? El, fiind numit politic, face angajari. Ce angajeaza el? Pe politrucii lui. De unde ia posturile? De la cei pe care ii da afara, ca nu mai are, altfel, ce sa faca sa scoata si el un ban. Apoi numeste un consiliu de administratie. De unde? De la Primarie-un membru de partid, dintre parinti- un alt membru de partid, dintre colegi-doi trei membri de partid si asa a terminat. Cine sa i se opuna? NImeni. Si face ce vrea el in scoala aia. Fara sa mai vorbim ca nu a dat nici un concurs pe post si ca majoritatea noilor directori sunt invatatori, ca profesorii, mai ales cei buni, nu intra in partid. Deci, daca nu pricepeti ca nu se poate face calitate cu o astfel de lege tampita si promovand toti imbecilii in posturile alea de directori si inspectori, nu vom rezolva niciodata nimic. Mai bine privatizati tot sistemul de invatamant de stat, pana nu il falimentati si pe asta cu politrucii vostri.