Prin Măsura 312 se acordă sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale. Finanţările acordate prin această măsură au ca obiectiv dezvoltarea durabilă a economiei rurale prin încurajarea activităţilor non-agricole, în scopul creşterii numărului de locuri de muncă şi a veniturilor adiţionale, scrie pe site-ul APDRP.
Conform raportului de selecţie, din judeţul nostrum au fost acceptate mai multe proiecte la finanţare. Este vorba de Georgeta Georva care îşi va putea construi un atelier de confecţii la Budacu de Jos cu 26.000 de euro. De asemenea Daniel Pop va face un centru de producţie şi servicii la Dumitra cu peste 40.000 de euro, iar Traian Rebreanu un atelier de prelucrări metalice la Mogoşeni, Nimigea, în valoare de 60.500 de euro.
Un alt proiect care a primit undă verde pentru finanţare este cel al lui SC Bio Peleti SRL care intenţionează să facă o fabrică de peleţi la Chiuza. Proiectul este evaluat la 65.232 de euro. Mobildori Maieru SRL va putea amenaja un spaţiu de producţie pentru profile din lemn pentru uşi şi ferestre, valoarea investiţiei ridicându-se la 68.174 de euro, iar Cristimob Movil SRL din Bistriţa Bârgăului va înfiinţa un atelier pentru fabricarea mobilierului de grădină, investiţie care depăşeşte, de asemenea, 68.000 de euro.
Firma Theodan Pellet SRL din Şieu Măgheruş va investi, prin acelaşi program de finanţare, 89.000 de euro într-o linie de fabricare a peleţilor, iar Altamira Bag SRL din Ilva Mică va chiziţiona echipamente cu circa 100.000 de euro.
Au mai depus proiecte, dar nu au primit finanţare Traian Petru Pavel care a cerut circa 200.000 de euro pentru a-i investi într-o fabrică de betoane la Chiuza. Loreto Multipak SRL din Şieu Măgheruş ar fi vrut o sumă similară ca să-şi cumpere utilaje, iar Gecosan Construct 2012 ca să facă, la Budacu de Jos, o hală de producţie prefabricate de beton. Nu a primit finanţare nici Pop Young SRL pentru a face la Maieru un atelier de prelucrare a lemnului.
La nivel naţional, APDRP a primit şi a evaluat 9.499 de dosare de cereri de finanţare pentru această măsură fiind vorba de proiecte de investiţii în valoare de 1.317.172.809 euro. “Având în vedere cererea foarte mare de fonduri europene, care a depăşit valoarea totală alocată acestei măsuri, respectiv 449.740.840 euro, APDRP a aplicat criteriile de selecţie în funcţie de punctajul obţinut de fiecare proiect – fiind selectate proiectele care au obţinut cel mai mare punctaj. Până la începutul lunii martie au fost selectate pentru finanţare 3.498 proiecte, valoarea fondurilor europene nerambursabile aferentă acestora fiind de 423.295.221,69 euro”, se menţionează pe pagina web a instituţiei.
foto: arhivă
Nu ati furnizat informatii corecte, deoarece SC POP YOUYNG SRL a primit finantare si este in perioada de implementare.
Multumim