Actualitate Economie

Ce le pregăteşte Doina Pană celor care taie pădurile „cu acte” şi pe care nu îi văd poliţiştii şi jandarmii

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, la o dezbatere privind Codul Silvic, că intenţionează să apeleze la o soluţie tehnică prin care să combată tăierile ilegale din păduri, de tipul radarului Poliţiei. Va fi un Big Brother oare?

„Legat de proiectele mele, s-ar putea ca până la sfârşit (al mandatului –n.r.) să nu mă iubiţi foarte tare. Nu e suficient să declarăm că există tăieri ilegale şi să ne doară sufletul, trebuie să facem ceva. Ideea pe care eu vreau să merg nu are legătură cu factorul uman. Oricâţi jandarmi şi poliţişti ai trimite, başca că nu îi ai, aceste tăieri ilegale se pot întâmpla. Eu mă gândesc la ceva tehnic, dar nu vreau să vă dau acum amănunte fiindcă vreau să discut mai întâi cu premierul. Vedeţi, înainte, când nu era radarul, puteai mitui poliţistul, dar de când e nu mai poţi pentru că rămâne înregistrat. Ceva în sensul acesta vreau”, a spus Doina Pană.

Ministrul a declarat că soluţia la care se gândeşte va fi reglementată printr-o Hotărâre de Guvern. „Va apărea o HGR în sensul acesta, dar vă previn că, indiferent dacă vă place sau nu, am să o scot. Şi oricine are bune intenţii va fi de acord cu ea. Pe termen mediu, asta intenţionez: să scadă drastic furtul din păduri. Din statisticile pe care le am, nu se fură fără acte decât sub 5%. Restul se fură cu acte şi aici vor fi măsurile care să reglementeze acest lucru. Vreau să privim pădurea nu doar ca o sursă economică foarte importantă, ci ca pe o valoare inestimabilă care trebuie îngrijită, preţuită, apărată şi dezvoltată. Contaţi pe mine”, a spus Doina Pană.

Întrebată în ce constă soluţia, ea a spus: „Va fi ceva care să-i împiedice pe poliţişti, jandarmi să nu vadă. Nu-mi cereţi detalii suplimentare deocamdată”, a spus Pană.

Referitor la acuzaţiile pe care i le-a adus fostul ministru Lucia Varga, Doina Pană a spus: „Doamna Varga nu ştiu cu cine a scris Codul Silvic din moment ce toţi oamenii care au participat la această dezbatere spun că nu au fost consultaţi”.

„Legat de Romsilva, eu cred că va trebui să aibă un rol suplimentar. Cred că e suficient să vă spun că circa 500.000 de hectare din fondul forestier nu sunt incluse în ocoale silvice, sunt mici proprietăţi ale oamenilor care trebuie ajutaţi de cineva. Rolul Romsilva eu îl văd, în continuare, important. În ce priveşte angajaţii, eu am de gând să regândesc tot sistemul. Şi la Apele Române, şi la Romsilva şi la Inspectoratele de Regim Silvic şi de Vânătoare. La aceste foste ITRSV-uri am avea nevoie de foarte mult personal suplimentar, dar asta înseamnă impact la buget şi atunci mi-a venit ideea să aloc nişte bani pentru o chestie tehnică. Să nu mai angajez oameni care să fie şi subiectivi în momentul în care să fie controlat ceva”.

1 comentariu

  • Mult succes d-na Pana,sa dea D-zeu sa identificati o cale de taiere a capetelor hidrei mafiei lemnului,unul cate unul, ITRSV,ROMSILVA,GARDA DE MEDIU,politistii locali,asta ar ceva comparativ cu a starpi mafia italiana,sunt la fel si astia in stare de crima numa’ sa nu fie „incurcati”! Un lucru e sigur,cereti ajutorul Jandarmeriei ca astia is cunosc si respecta meseria! Sa va ajute D-zeu!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.