Laleaua pestriţă, fiindcă despre ea este vorba, a înflorit mai devreme, în Pădurea din Şes de la Orheiu Bistriţei, comuna Cetate. Iubitorii naturii, care i-au creat şi o pagină specială pe facebook, au postat primele fotografii cu lalele pestriţe pe care parcă le-a semănat un înger printre copacii seculari.
Denumirea ştiinţifică a plantei este „Fritillaria meleagris”, fritillus care în latină înseamnă „tablă de şah, pahar de aruncat zarurile”, aluzie la pătraţelele ordonate, brun-roşcate ale lalelei. Din acest motiv, ea mai este numită „bibilica”, deoarece se aseamănă cu o pasăre cu penaj la fel de pestriţ, negru cu puncte albe.
Ceea ce ar trebui să ştie toată lumea este că laleaua pestriţă este o specie introdusă în „Cartea Roşie” şi ocrotită de stat. În ţara noastră creşte spontan în locuri umede, cum e la Rodina – Maramureş, Cheile Turzii – Cluj, la Şesul Orheiului – Bistriţa, în lunca Oltului etc. Din păcate, în multe zone ale ţării, floarea cu petale violacee pătate cu alb a fost culeasă în mod abuziv şi a ajuns pe cale de dispariţie, ea fiind declarată monument al naturii. Laleaua pestriţă nu are miros parfumat, dar este culeasa de localnici în unele zone pentru că o folosesc pentru vopsit lână sau alte pânzeturi în violet.
Aşa cum se ştie, în fiecare an, după ce trece sezonul de înflorire a lalelei, Primăria Cetate organizează un festival care îi poartă numele în a treia duminică din luna mai, urmat de o tradiţională serbare câmpenească.
Sursa foto: Facebook
Adaugă comentariu