Actualitate

Minunății în iarbă! Doar şapte zile pot fi admirate

Frumuseţile rare îşi fac apariţia peste noapte şi dispar cu aceeaşi viteză cu care au venit. Tocmai de aceea sunt considerate şi monumente ale naturii, sunt protejate de lege şi celebrate de oameni. Anul acesta, cum primăvara a venit mai devreme, s-au grăbit şi ele să vină pe lume să o facă mai minunată. Atenţie! Le puteţi admira, fotografia, dar nu le puteţi rupe!

Laleaua pestriţă, fiindcă despre ea este vorba, a înflorit mai devreme, în Pădurea din Şes de la Orheiu Bistriţei, comuna Cetate. Iubitorii naturii, care i-au creat şi o pagină specială pe facebook, au postat primele fotografii cu lalele pestriţe pe care parcă le-a semănat un înger printre copacii seculari.

Denumirea ştiinţifică a plantei este „Fritillaria meleagris”, fritillus care în latină înseamnă „tablă de şah, pahar de aruncat zarurile”, aluzie la pătraţelele ordonate, brun-roşcate ale lalelei. Din acest motiv, ea mai este numită „bibilica”, deoarece se aseamănă cu o pasăre cu penaj la fel de pestriţ, negru cu puncte albe.

Ceea ce ar trebui să ştie toată lumea este că laleaua pestriţă este o specie introdusă în „Cartea Roşie” şi ocrotită de stat. În ţara noastră creşte spontan în locuri umede, cum e la Rodina – Maramureş, Cheile Turzii – Cluj, la Şesul Orheiului – Bistriţa, în lunca Oltului etc. Din păcate, în multe zone ale ţării, floarea cu petale violacee pătate cu alb a fost culeasă în mod abuziv şi a ajuns pe cale de dispariţie, ea fiind declarată monument al naturii. Laleaua pestriţă nu are miros parfumat, dar este culeasa de localnici în unele zone pentru că o folosesc pentru vopsit lână sau alte pânzeturi în violet.

Aşa cum se ştie, în fiecare an, după ce trece sezonul de înflorire a lalelei, Primăria Cetate organizează un festival care îi poartă numele în a treia duminică din luna mai, urmat de o tradiţională serbare câmpenească.

Sursa foto: Facebook

Orheiu Bistritei Padurea din Ses 2 Padurea din Ses 3 Padurea din Ses 4

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.