Actualitate

DNA tot sapă la depozitul în pantă de la Tărpiu

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, i-a anunţat pe aleşii judeţeni că, în timp ce DNA lucrează ca să adune date privind licitaţiile organizate de predecesorul său, Liviu Rusu, sistemul de management integrat al deşeurilor începe să funcţioneze. Din iulie, locuitorii de la ţară vor colecta selectiv deşeurile, iar în luna august va veni rândul celor din mediul urban.

Preşedintele CJ Radu Moldovan i-a anunţat pe consilierii judeţeni că, în curând, problema gunoaielor va fi rezolvată în ciuda tuturor dificultăţilor pe care le-a moştenit de la Liviu Rusu.

„Am moştenit un proiect făcut de predecesorul meu care a avut ideea să facă un depozit ecologic în pantă şi care a semnat şi un act adiţional de 2,5 milioane de euro ca să mute depozitul cu câteva sute de metri mai încolo, de pe un izvor pe altul, dar cu toate dificultăţile pe care le-am întâmpinat, am reuşit să punem în funcţiune acest depozit. Sigur că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) se ocupă în mod direct de modul în care au fost desfăşurate toate licitaţiile şi procedurile de implementare a proiectului în respectiva perioadă”, a spus el.

Radu Moldovan a mai precizat că, din luna februarie a acestui an, la nivelul judeţului a fost desemnat un operator unic. „Am reuşit să deblocăm şi o parte din procedura privind containerele de colectare selectivă care, de asemenea, era blocată din aceeaşi perioadă. La sfârşitul lunii iunie vor fi montate containerele pentru colectarea selectivă, iar eu sper că, începând cu luna iulie a.c., vom avea colectate deşeurile din mediul rural, iar începând cu luna august şi din mediul urban în sistemul integrat”, a spus preşedintele CJ.

El a reamintit că, în urma licitaţiei, au fost obţinute preţuri foarte bune pentru populaţie. „Fiecare persoană va avea de plătit 1,8 lei pe lună pentru gunoi, 21,8 lei/ an, maxim 65 de lei pentru familiile cu mai mult de trei membri. Cu această ocazie va fi rezolvată problema deşeurilor peste tot în judeţ”, a spus Radu Moldovan.

Reamintim că încă din 2012, fostul preşedinte al CJ, Liviu Rusu, a fost cercetat de DNA pentru fapte de corupţie în privinţa depozitului ecologic de la Tărpiu. Iniţial, el a fost reţinut, ulterior fiind cercetat în libertate.  Rusu e acuzat că a luat mită 75.000 de euro ca să închidă gropile de gunoi neconforme care, de fapt, erau închise. Dosarul său nu a ajuns deocamdată în instanţă.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.