Economie

Firme din Bistriţa-Năsăud, într-o reţea de evaziune fiscală şi spălare de bani în care sunt implicaţi sirieni

DIICOT a făcut 20 percheziţii pe raza judeţelor Mureş, Bistriţa-Năsăud, Bihor şi Sălaj, într-o acţiune vizând destructurarea unei grupări specializată în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani. Firme din judeţul nostru au dedus ilegal TVA emiţând facturi fictive către companii deţinute de sirieni.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul  Teritorial Târgu Mureş, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Mureş, Suceava, Cluj-Napoca şi Oradea şi inspectori din cadrul  Direcţiei Generale Antifraudă au efectuat  un număr de 20 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Mureş, Bistriţa-Năsăud, Bihor şi Sălaj, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale specializată în infracţiuni evaziune fiscală şi  spălare de bani.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, membrii grupării organizate, în perioada 2012 şi până în prezent,  prin intermediul a trei societăţi comerciale de pe raza judeţului Mureş, controlate de mai mulţi cetăţeni sirieni, au aprovizionat mai multe firme cu marfă achiziţionată din spaţiul intracomunitar,  în valoare de peste 6,8 milioane lei, prin interpunerea altor societăţi comerciale din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Aceste societăţi comerciale funcţionau, în principal, pentru realizarea scopului ilicit, de fraudare a bugetului de stat, respectiv pentru înregistrarea achiziţiilor din spaţiul intracomunitar, solicitate de cetăţenii sirieni şi prin emiterea de facturi către firmele deţinute de aceştia, care fiind înregistrate în evidenţa contabilă a beneficiarilor reali, permiteau deducerea  TVA-lui aferent acestor achiziţii  (aprox. suma de 1,6 milioane lei stabilită până la această dată).

Ulterior, societăţile interpuse nu plăteau  TVA-ul aferent vânzărilor fictive către societăţile cetăţenilor sirieni, ajungând să acumuleze datorii semnificative către bugetul de stat, motiv pentru care au fost aduse în stare de insolvenţă de către administratorii de fapt. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, la sediul DIICOT – Serviciul  Teritorial Târgu Mureş au fost audiate 15 persoane. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

Şeful DIICOT Mureş, Alin Lazăr, a declarat că este vorba despre achiziţii intracomunitare de legume şi fructe.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.