”Problemele ce au condus spre actuala stare de blocaj i-au fost aduse la cunoştinţă prefectului, în cadrul unei şedinţe de audienţă, de către unul dintre cetăţenii care au optat pentru înfiinţarea unei noi asociaţii, fiind nemulţumit de activitatea comitetului de conducere al asociaţiei iniţiale. Printre principalele aspecte reclamate au fost menţionate lipsa de transparenţă privind cheltuirea fondurilor, lucrări de calitate îndoielnică în ceea ce priveşte modernizarea pajiştilor şi efectuarea acestora de persoane din afara comunei, conducere aleasă nestatutar, din care fac parte persoane care nu deţin animale, etc.”, informează Instituţia Prefectului.
Pentru clarificarea neînţelegerilor, discuţiile au pornit de la prezentarea legislaţiei în vigoare de către consilierul juridic Ioana Curea, responsabil cu verificarea legalităţii actelor emise de autorităţile administraţiei publice locale ale comunei Maieru, din partea Instituţiei Prefectului judeţului Bistriţa-Năsăud: ”Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 34/2013, art. 9, pct. (1) „pentru punerea în valoare a pajiştilor aflate în domeniul public al comunelor, oraşelor, respectiv municipiilor şi pentru folosirea eficientă a acestora, unităţile administrativ-teritoriale, prin primari, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice având animale înscrise în Registrul Naţional al Exploataţiilor ( RNE ), încheie contracte de concesiune / închiriere, în condiţiile legii, pentru suprafeţele de pajişti disponibile, proporţional cu efectivele de animale deţinute în exploataţie, pe o perioadă de maximum 5 ani.” De asemenea, art. 9 pct. (4) din aceeaşi ordonanţă menţionează că „anual, până la data de 1 martie, primarii comunelor, oraşelor, respectiv municipiilor verifică respectarea încărcăturii de animale / ha / contract, în corelare cu suprafeţele utilizate şi stabilesc disponibilul de pajişti ce pot face obiectul concesionării / închirierii ulterioare”.
Prefectul, după ce a ascultat opiniile tuturor părţilor implicate, a concluzionat că sursa tuturor neînţelegerilor pare să provină din suspiciunea care planează asupra conducerii asociaţiei, precum şi din cauza unei comunicări defectuoase. ”În astfel de condiţii, Ioan Ţintean a făcut apel la unitate şi a propus revenirea tuturor fermierilor la o singură asociaţie, prin reorganizarea alegerilor organelor de conducere în mod democratic şi conform unui convocator care să fie supus aprobării, pentru a se elimina posibilitatea obţinerii calităţii de membru, fără a fi şi posesor de animale. De asemenea, în cadrul şedinţei de alegeri, fosta conducere va trebui să prezinte un raport detaliat asupra activităţii desfăşurate în anii anteriori. Propunerea a fost acceptată de toţi cei prezenţi, cu solicitarea ca la sesiunea de alegeri să fie prezent şi prefectul. Întâlnirea s-a încheiat cu acceptul tuturor de a organiza, într-un timp cât mai scurt, întrunirea Adunării Generale în vederea stabilirii noului preşedinte, respectiv a comitetului de conducere şi astfel, realizării imediate a proiectului local pentru anul 2014”, se mai arată în comunicatul Prefecturii.
Foto: Instituţia Prefectului
Adaugă comentariu