Actualitate

Sărbătoarea Sfântului Pahomie: Colocviile de la Gledin, slujbă oficiată de ÎPS Andrei

Duminică 13 şi luni 14 aprilie va fi prăznuit Sfântul Pahomie de la Gledin, canonizat de BOR în 2007. Manifestările se deschid de Florii cu a treia ediţie a Colocviilor de la Gledin (concurs de creaţie literară şi interpretare, simpozion), iar a doua zi ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei Andreicuţ va oficia Sfânta Liturghie şi vor fi premiaţi câştigătorii concursului.

Duminică 13 aprilie, de Florii, Colocviile de la Gledin încep la 13.30 cu concursul de creaţie literară şi interpretare ”Lumină lină”. La ora 16.00 este programat simpozionul dedicat Sfântului Pahomie, iar la 18.00 Vecernia Mare, cu Denie.

Luni 14 aprilie, de la ora 9.30 ÎPS Andrei – Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului va oficia Sfânta Liturghie. La ora 12.00 vor fi premiaţi laureaţii concursului.

La evenimente vor participa, printre alţii, prefectul Ioan Țintean, preşedintele CJ Radu Moldovan, vicepreşedintele CJ Alexandru Pugna, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, managerul Bibliotecii Judeţene, pr. Ioan Pintea, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai”.

În 2012, la cinci ani de la canonizarea Sfântului Pahomie de la Gledin, a cărui sărbătoare a fost fixată în calendarul ortodox în data de 14 aprilie, a fost inaugurat un centru cultural-spiritual care poartă numele Sfântului Pahomie şi care cuprinde Casa Sfântului Pahomie, Biblioteca ”Iacob Stamati – Mitropolitul”, o sală de conferinţe, o capelă şi un altar de vară.

Sfântul Cuvios Pahomie s-a născut în anul 1674, în satul Gledin, primind la botez numele Petru. A intrat de tânăr ca frate la Mănăstirea Neamţ, apoi l-a cunoscut la Lavra Pecerska pe Sf. Dimitrie al Rostovului, căruia i-a devenit ucenic. În 1706 s-a întors la Mănăstirea Neamţ, alegând ulterior sihăstria într-o pădure din munţi. A păstorit Episcopia Romanului. Întors la Lavra Pecerska, a murit în 14 aprilie 1724, după ce a îmbrăcat marea schimă sub numele Pimen. Moaştele sale sunt păstrate în Paraclisul ”Sfântul Ştefan” din aşezământul monahal Lavra Pecerska (Kiev, Ucraina). A fost canonizat în 14 aprilie 2007.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.